Dame od hormona

U Savremenoj galeriji otvorena je zajednička izložba umetnica Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov pod nazivom „Ledi of hormons”.

Prijateljice, vršnjakinje, Subotičanke, svoje profesionalne karijere gradile su odvojeno da bi im se umetnički putevi sada ukrstili u davanju stvaralačkog odgovora na viđenje žene, njenog sazrevanja, promena u njenom životu: fizičkih, psihičkih, emotivnih. Ideja za izložbu nastala je pre gotovo dve godine, nakon što je Maja Rakočević Cvijanov videla Editin crtež iz serije „Kraljica hormona”. Obratile su se istoričarki umetnosti Neli Tonković, kustoskinji izložbe, i dobile njenu podršku i ohrabrenje. „Sada su se kokice sklopile i mi smo se uputile u to”, kaže Edita Kadirić, koja je likovnu akademiju završila u Novom Sadu, postdiplomske studije u Beogradu, a master iz oblasti intermedija i produkcije stekla u Barseloni. Trenutno živi na relaciji Francuska, Španija, Srbija.

„Hormoni su najjači energetski mehanizam koji prati ženu, nezavisno od toga da li je umetnica ili domaćica jer su usko povezani s emocijama. Hormoni utiču na emocije, na emocionalni status svake osobe, a u ovom kontekstu na status žene u srednjim godinama, kada ona donosi neke važne odluke za neke važne prekretnice u životu. Majina ideja je bila da to ispričamo kroz priču ’dame od hormona’, koja ima simboličko značenje jer predstavlja neku vrstu intimne, unutrašnje zaštitnice žene kroz razne što dramatične, što suptilne, što poetične faze života. Povezale smo se kroz priču koja je deo svakodnevice, to nije nikakva ekstravagantna tema, već nešto što postoji u svakoj biološkoj ženi kao oblik životne motorike”, objašnjava za „Politiku” Edita Kadirić zbog čega su se odlučile za ovaj naziv izložbe.

Pojedini sada izloženi radovi Maje Rakočević Cvijanov upravo su stigli iz kikindske „Tere”, gde je imala prilike da stvara mesec dana. Umetnica je magistarske studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, živi u Subotici, gde joj je u javnom prostoru postavljeno pet njenih dela. „Moj unutrašnji motiv je bio da načinimo neku vrstu samostalnih izložbi kroz koje će se dogoditi dijalog umetnika. U ovoj profesionalnoj fazi mi je bitno da vidim kako ti radovi komuniciraju s drugim umetnicima i publikom”, kaže Maja Rakočević Cvijanov. Izložba je koncipirana tako da je u prostorijama Savremene galerije dela umetnica vode dijalog po tematskim celinama. Kustoskinja izložbe Nela Tonković u razgovoru za „Politiku” kaže da to što su umetnice prijateljice je organizaciono bilo od pomoći jer su se lakše dogovarale.

„Meni je bilo zanimljivo da se one, nezavisno jedna od druge, što je česta pojava u istoriji umetnosti, bave istom temom, progovarajući o njoj na potpuno različite načine, a sve se događa na fonu delikatnih osećanja. Neko pitanje može duboko da zvoni u jednoj osobi i da je natera da ona to pitanje stavi pred sve nas, ali je interesantno kada se dogodi s više strana. Maja insistira na tom telesnom aspektu, dok Edita na psihološkom, a obe insistiraju na oba aspekta istovremeno jer telesno je neodvojivo od duhovnog. Važna je činjenica da nijedna nije odustala od svoje poetike, nisu izlazile u susret jedna drugoj, čvrsto su se držale onoga što je njihova linija stvaralaštva”, kaže Tonkovićeva.

Na izložbi koja će biti otvorena do 10. novembra, izloženi su novi radovi obe umetnice, crteži, video-instalacije, skulpture. „Izložba ima mnogo slojevitosti i mogućih iščitavanja. Ona je načelno nazvana „Ledi of hormons”, ali je izložba mnogo dublja i šira. Ovako smo spontano izabrale, to je lep naziv i predivno iskustvo zajedničkog rada”, zaključuje Edita Kadirić.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Branko M kaže:

  eh..kada bi bilo više ovakvih vesti.. da se čovek zaje*e i pomisli da imamo normalan život te da volimo ili ne volimo instalacije, izložbe, ideje …

  Dajte neku vest o navijačima i starletama da dožem sebi … ne izdržavam normalnos’

 2. Anonimni kaže:

  Jbt,
  Ima više desetina hiljada biljnih hormona (ako se odnosi na biljke),
  Životinje imaju takođe mnogo hormona (znatno manje od biljaka).

  Ja, Bi, da Ćutim o Ovome.

OSTAVITE KOMENTAR