Dan borbe protiv nasilja nad starima

“Moj svet, tvoj svet, svet bez nasilja nad starima” moto je ovogodišnjeg međunarodog Dana borbe protiv nasilja nad starima. Ujedinjene nacije su na zasedanju Generalne Skupštine u Nju Jorku, decembra 2011. godine, prepoznale zlostavljanje starijih kao javno – zdravstveni i socijalni problem koji ugrožava zdravlje starijih i krši njihova ljudska prava. Tim povodom, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Republički zavod za socijalnu zaštitu, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i uz podršku UNDP-a, organizovalo je konferenciju u Beogradu posvećenu senzibilaizaciji javnosti na temu nasilja nad starijima.

 

– Gerontološki centar iz Subotice će uz saradnju sa Telekomom Srbije uzeti učešće u obezbeđivanju uvođenja besplatne telefonske SOS linije – telefona gde će se svi zainteresovani moći obratiti našoj službi za sva pitanja, savete ili bilo kog problema oko socijalne zaštite kao i zaštite starijih lica od bilo kog vida diskriminiacije. Ujedno će zajedno sa OEBS-om Ujedinjenih Nacija biti učesnik projekta u Evidenciji stanovništva i prepoznavanju nasilja nad starijom populacijom i u borbi protiv iste – rekao je direktor Gerontološkog centra u Subotici, dr Nenad Ivanišević.KOMENTARI

  1. zorandjala kaže:

    Upravo sam se setio one starice koja je pre par meseci izbacena iz stana zbog sinovog duga, toliko smo svi bili ogorceni a sad smo je potpuno zaboravili. dali neko zna sta je sa njom.inace ovakvih moralistickih obelezja ima puno,dobro bi bilo makar na ovaj dan nesto konkretno uraditi za stare i nemocne.makar im dati rucak u gerentoloskom gospodine Ivanisevicu.

  2. ja kaže:

    Koliko ja znam, u sklopu Gerontoloskog postoje prostorije za socijalno ugrozena stara lica koje doticni direktor gorepomenute ustanove nikad nije hteo da otvori niti da primi korisnike. Toliko o njegovoj humanosti. Ovi projekti su samo zamazivanje ociju javnosti.

OSTAVITE KOMENTAR