Dan borca

U Subotici polaganjem venaca na spemenik žrtvama fašizma obeležen je  4. jul, Dan borca. Prošlo je 70 godina  od kada je Komunistička partija Jugoslavije na čelu sa Josip Brozom Titom donela odluku o dizanju ustanka svih naroda i narodnosti Jugoslavije protiv okupatora i domaćih izdajnika.  U borbi i u logorima širom Evrope poginulo je milion i sedam stotina hiljada građana, među njima i 7100 Subotičana.

 

“1945. godine fašizam je pobeđen ali nije uništen. Nakon 45 godina mira na jugoslovenskim prostorima poveli su se ratovi za teritorije, vršena su etnička čišćenja, ubijanja drugih, samo zato što su druge nacionalnosti – sve do genocida. Našu domovinu Jugoslaviju razbili su nacionalizmi čiji je krajnji izraz fašizam, zarad vlasti i profitiranja na tragediji svih građana. Ovo je očigledno i na primeru Subotice koju su uništavala tri nacionalizma, i danas možemo reći da od te nečasne rabote odlično žive samo predstavnici mađarske, hrvatske i srpske nacionalističke elite dok građani životare od danas do sutra. Za proteklih 20 godina sve vlasti što u Srbiji i Subotici nisu stigli ni da okreče sve ono što je izgrađeno i razvijeno do 1990. godine – već je uništena industrija i privreda, u gadu je 20.000 nezaposlenih, nadgradnja je devastirana, sve više nas dele i razdvajaju, tako da sve manje živimo zajedno nego životarimo jedni pored drugih.

 

Ovo nam je pouka da više ne dozvolimo nadiranje maskiranog neofašizma i da shvatimo da sa tom nemani nema kompromisa. Srbija ne može u uniju slobodoljubivih naroda koji ne skreću sa puta antifašizma ako se u našoj državi koketira sa fašizmom,  ako naše građane žele ubediti da je nacionalizam nešto normalno! Zato zahtevamo da se u Skupštini Srbije poništi anticivilizacijski zakon o izjednačavanju prava partizana i četnika, da se kvazi naučnicima spreči falsifikovanje naše istorije pa i Narodno-oslobodilačke borbe, i da se naša omladina vaspitava u duhu antifašizma.

 

Troše se velika društvena sredstva i stvarnost se zamenjuje medijskom halabukom oko otkrivanja groba Draže Mihajlovića, a niko ne saopštava građanima da je Jugoslavija postupila po rezoluciji OUN, jer je bila njen član i jedan od osnivača: Na 32. plenarnom zasedanju Generalne skupštine OUN 13.02.1946. naloženo je svim članicama da “imaju obavezu da procesuiraju sve ratne zločince, njihova tela posle sudske egzekucije da budu spaljena a pepeo rasut, kako se u budućnosti na njihovim grobovima ne bi okupljale njihove pristalice” – piše u saopštenju koje je potpisao Mikloš Nađ Olajoš u ime subotičkih  komunista, Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji.

 

Po tradiciji, ujutro u 10 časova položeni su venci u znak sećanja na žrtve. Tim povodom se u Subotici održava i Osmi međunarodni festival projatelja dece, sa porukom mira. Prvi put u Srbiji se održava navedeni festival, a do sada je nekoliko puta održan u Rumuniji, Mađarskoj i Slovačkoj. Teme su uvek različite, a cilj je da se deca druže i nauče nešto više o istoriji i kulturu jedna od drugih.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR