Dan mladog vina obeležen i u Subotici

Sinoć su širom Evrope otvorene prve bačve vina roda 2022. godine. Dan mladog vina obeležava se širom starog kontinenta, a ovaj običaj nije zaobišao ni subotičko-horgošku peščaru.

Vitezovi viteškog reda Arena Zabatkiensis i ove godine su „krstili” mušt ili širu u vino, primili nove članove u vinski viteški red i još jednom se „zakleli” na vernost piću bogova.

Izvor: RTV

„Našli smo da je to dobra praksa, nisu Francuzi tek tako ustanovili tek tako tu slavnu proceduru promocije Božolea koja je juče-danas u tridesetak miliona primeraka proplivala kroz sve metropole ovoga sveta”, kaže veliki majstor ovog reda Dragutin Miljković.

Na stolovima se našlo oko dvadesetak vina flaširanih ove godine, mahom sorti koje prve dospevaju na berbu, pa samim tim i prve sazrevaju za kušanje. A okupljenim vinarima ovo je bila prilika da sumiraju proizvodnu 2022., godinu koju zbog velike suše neće pamtiti po dobrom.

„Što se tiče kvaliteta vina, biće, onako, srednje, već sad ćemo moći da probamo. Jer, jako je puno uticalo, ono malo kiše što je došla, to je već kasno bilo. Ali, sve u svemu, ja sam zadovoljan, kao i uvek, svake godine, jer moraš prihvatiti kako je“, kaže vinar s Palića Ferenc Šinka.

Izvor: RTV

Dan mladog vina upriličen je u Subotici po 18. put, u godini kada će loklani vinski viteški red obeležiti 20 godina postojanja i rada na promociji kulture ispijanja vina.

 

RTVKOMENTARI

 1. Le beaujolais nouveau est arrivé! kaže:

  U celoj hriscanskoj Evropi odnosno njenim vinorodnim krajevima, se na dan Sv. Martina (Martinovo) 11. Novembra tacno u 11 sati i 11 minuta otvaraju prve flase mladog vina. Tradicija je stara vekovima i u celoj Evropi valjda nema regije u kojoj se ona svake godine ne ispostuje.

 2. Darkom kaže:

  Iznad Subotice sunce sija radujem se vinu i ja. Dobro došao predsedniče!!!!!

 3. Rambo kaže:

  Opet ovi pijani komedijaši…

 4. zorica kaže:

  Cirkus kolorado….

 5. Antisektas kaže:

  Kakva je ovo sekta?

 6. Anonimni kaže:

  Obo jezivo izgleda

OSTAVITE KOMENTAR