Dan otvorenih vrata italijanske privrede u Subotici

Italija je treći najznačajniji spoljnotrgovinski partner regiona Subotice, a i pored toga postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje, složili su se danas u Subotici gradonačelnik ovog grada Stevan Bakić i ambasador ove zemlje u Srbiji Luka Gori. Tim povodom, Subotica je danas bila domaćin Dana otvorenih vrata italijanske privrede.

Četiri velika italijanska investitora, u nacionalnom danu malih i srednjih preduzeća Italije koji se obeležava u celom svetu, otvorila su svoja vrata i predstavila se pre svega mladima. Subotica i Vojvodina su u fokusu interesovanja Italije, u sferi razvijanja dalje ekonomske saradnje dve zemlje. Robna razmena regiona Subotice sa Italijom je u porastu, i u prošloj godini iznosila više od 215 miliona dolara.

Izvor: RTV

“Postoji još prostora, iako je Italija za ovaj region treći partner, iza Nemačke i Mađarske. Na republičkom nivou, republika Italija je odmah iza Nemačke” – smatra Bakić.

“Mislim najpre na sektor poljoprivrede i sektor turizma, ali takođe i na sektor takozvane zelene tranzicije i svih projekata koji se tiču očuvanja životne sredine”- dodaje ambasador Gori.

Posebna pažnja je posvećena dualnom obrazovanju, gde naša država sarađuje sa italijanskim investitorima već pet godina, dok Subotica po broju profila, učenika i škola, među vodećima u Srbiji.

„U Politehničkoj školi imamo tehničara za internet oblikovanje, tehničara štampe, operatera građevinskom mehanizacijom, u Hemijskoj školi pekara – poslastičara. U Tehničkoj školi Ivan Sarić, u saradnji sa italijanskom privredom vrlo aktuelne profile – električar, bravar zavarivač, operater mašinske obrade. Dakle, pogledajte koliko profila imamo da bismo za budućnost osigurali kvalitet obrazovanja mladih ljudi”- ističe pomoćnica ministra zadužena za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

Odlukom Vlade Srbije, unapređen je sistem dualnog obrazovanja, formiranjem Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalnog okvira kvalifikacija.

 

RTVKOMENTARI

 1. Stipan kaže:

  Kada ćete kazniti odgovorne za trovanje dece na bazenu?

 2. YU kaže:

  gradonačelnik ovog grada Stevan Bakić
  Tehničkoj školi Ivan Sarić, u saradnji sa italijanskom privredom vrlo aktuelne profile – električar, bravar zavarivač, operater mašinske obrade. Dakle, pogledajte koliko profila imamo da bismo za budućnost osigurali kvalitet obrazovanja mladih ljudi.
  Mi im plaćamo školovanje a Italijani ih koriste kao jeftinu radnu snagu,Gde su naše fabrike?Marks, Za njega je klasa označavala društveni odnos koji se može svesti na jednostavno pitanje – da li poseduješ sredstva pomoću kojih proizvodiš ili moraš da radiš za nekog drugog?Kapitalisti se koriste rasističkim, seksističkim i homofobnim idejama kako bi podelili radničku klasu.

 3. Hanibal Alpski kaže:

  Novi trend da pošto previše ima fakultetski obrazovanih i razni ,masteri,sa online diplomama ,sada stranim investitorima trebaju šljakeri koji će njihove neproizvodnu režiju izdržaval. Ovo je novi trend u zapadnoj demokratiji.Naime za školovani kadar će oni uzeti iz svojih redova. Dok u raznim proizvodnim pogonima koji su neprofitabilni koristiti takvu radničku snagu koji će i njihovu režiju izdržavati-čitaj zaraditi im velika mesećna primanja.

 4. Leontinaer kaže:

  Ovaj bakic bas voli jako da se slika, on je trebao biti foto model.

 5. Ja pa Ja i niko vise kaže:

  Gledajuci ovu grupnu fotografiju ucesnika Dana otvorenih vrata italijanske privrede u Subotici nacinjenu u Gradskoj kuci, posmatrac fotografije stice utisak da je globalno gledajuci funkcija i politicki nivo gradonacelnika jednog malog srpskog grada puno, puno veca, vaznija i vislja od politicke funkcije Ambasadora jedne svetski priznate, visokorazvijene drzave u Evropi i svetu.

OSTAVITE KOMENTAR