Dan ruskog jezika

Na današnji dan obeležava se Dan ruskog jezika u Rusiji i u svetu, to je dan koji se poklapa sa rođendanom Aleksandra Puškina (1799–1837), navodi se u saopštenju gradskog odbora Stranke Rusa Srbije.

Dan ruskog jezika se u svetu obeležava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u okviru promovisanja šest zvaničnih jezika ove organizacije. Ruski je najrasprostranjeniji jezik u Evropi i jedan je od četiri najprevođenija jezika sveta. Srpski đaci koji nemaju mogućnost da uče ruski jezik a imaju svu mogućnost da uče zapadne jezike i da se upoznaju sa zapadnom civilizacijom ostaju uskraćeni kroz svoje školovanje neimajući mogućnost da se upoznaju sa najvećom slovenskom civilizacijom i jezikom.

Naš zadatak je da srpski đaci uvođenjem i vraćanjem ruskog jezika u škole dobiju tu mogućnost da upoznaju prelepi ruski jeziki ,obogate se duhovno i moralno.I da nauče da su Srbi i Rusi bratski narod koji su prekopotreban jedni drugima u ovim teškim vremenima .nezaboravljajući nikada da su mnogi Rusi dali svoje živote kroz istoriju za srpsku slobodu. „Ako bi se iz svetskog slikarstva uklonilo rusko slikarstvo – svet bi potamneo. Ako bi se iz svetske muzike uklonila ruska muzika – svet bi ogluveo. Ako bi se iz svetske književnosti uklonila ruska književnost – svet bi zanemeo.“., navodi se na kraju saopštenja.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR