Dani strave i užasa

Atmosfera ravničarske melanholije, potisnutog gneva i očaja, kao i porodičnih tajni skrivenih iza masivnih zidova najamnih palata…Subotica je grad poznat po svojoj građevinskoj baštini u stilu secesije, ali i po neslavnom rekordu u samoubistvima i depresiji kao endemskoj bolesti…

hrizantema_plakat

 

Art bioskop Aleksandar Lifka, kao pokretač i organizator Hrizantema festivala će u okviru četiri festivalska dana kako bioskopskoj publici, ljubiteljima horora, tako i ostalim sugrađanima, pružiti zanimljive prateće sadržaje kojima je tematika Noć veštica, a sve u znaku hrizanteme, cveta koji se vezuje za vremensku odrednicu poslednjeg dana oktobra i prve dane novembra.

 

 

Zašto horor film?

 

 

Tri su ključna razloga zbog kojih smo odlučili da budući festival u organizaciji Art bioskopa „Aleksandar Lifka“ žanrovski opredelimo za horror & fantasy filmove.

1. Bela Lugoši – glumac mađarskog porekla, koji je postao svetski poznat ulogom grofa Drakule, jedno vreme je u mladosti igrao i u subotičkom pozorištu. Devojačko prezime njegove majke je Vojnić, a Vojnići su bili jedna od najbogatijih i najuticajnijih plemićkih porodica u Subotici.


2. Genius loci – Subotica je grad poznat po svojoj građevinskoj baštini u stilu secesije, ali i po neslavnom rekordu u samoubistvima i depresiji kao endemskoj bolesti. Ta posebna atmosfera ravničarske melanholije, potisnutog gneva i očaja, kao i porodičnih tajni skrivenih iza masivnih zidova najamnih palata, bude u ljudima finu jezu, posebno u kasnu jesen kada ceo krajolik postaje siv, blatnjav i ubistveno jednoličan. Subotički „horor vakui“ prisutan je i u delima najvećih književnika Subotice, kao što su Deže Kostolanji i genijalni samoubica Geza Čat.
 

3. Noć veštica – Specifičnost grada Subotice predstavlja i etnički i konfesionalno različito stanovništvo, što često otežava, posebno mlađoj populaciji, međusobnu komunikaciju i nalaženje zajedničkih imenitelja. Jedna od posledica je i da se razumljivi omladinski bunt ispoljava i praznovanjem sve popularnije „ Noći veštica“ (Halloween) koja pada neposredno pre katoličkog praznika Svih svetih i pravoslavnih Zadušnica. S obzirom da se već godinama po gradu organizuju u klubovima „noći pod maskama“ povodom Noći veštica, naša ideja je da omladini ponudimo vizuelno-estetski obogaćen program kalendarski vezan za tradicionalne dane htonskih praznovanja.

 

 

Detaljan program Hrizantema festivala

 

 

 

Vreme trajanja festivala je 4 dana. Konceptom je predviđeno da se, osim u prostoru bioskopa, festival održava na još nekoliko lokacija kao što su pozorište, umetnička radionica, muzički klub i javni ugostiteljski objekti.
Festivala ima svoj logo, dizajn nagrada kao i ostalu marketinšku strategiju. Povezujući Belu Lugošija i Aleksandra Lifku sa Hrizantema festivalom stvorićemo prepoznatljiv brend koji može da izraste u jedan od kulturnih toponima grada Subotice.

 

Art Cinema Aleksandar Lifka”

Subotica

 

Hrizantema Festival Horror & Fantasy Filma

31. oktobar – 3. Novembar 2013.

 

 

GLAVNI PROGRAM

 

1. dan  – Četvrtak 31. oktobar 2013.

18h   Koktel parti á la Lugoshi

18.30 Nastup gitariste Viktora Juskana i flautistikinje Čenge Henjel

19h   Svečano otvaranje festivala  i  projekcija filma Stipana Milodanovića

21h   Horor animirani filmovi (Art bioskop)

 

2. danpetak 1 .novembar 2013.

17.30 Degustacija vina iz Ljutomera (Slovenija)

18h    Filmovi sa Grossman Film&Wine festivala (Ljutomer, Slovenija)

20h    Takmičarski program horror & fantasy filmova (Art bioskop)

 

3. dansubota 2. novembar 2013.

19.30 Specijalna projekcija filma Sabolča Tolnaija „Vrata večnosti

20h    Takmičarski program horror & fantasy filmova (Art bioskop)

 

4.  dan nedelja 3. novembar 2013.

19h Koktel parti “Bal vampira” povodom zatvaranja festivala

20h Dodeljivanje nagrada

21.30 HTON – Soundtrack for the Movie Poster (Art bioskop)

 

PRATEĆI PROGRAM

 

1. danČETVRTAK 31. oktobar 2013.

19.30 Predstava „Živela ljubav“ reditelja Sabolča Tolnaija (Pozorište D.K.)

 

2. danpetak 1 .novembar 2013.

22.30 Strava i jeza koktel parti (Klub Haustor)

 

 

 

 

3. dan subota 2. novembar 2013.

19h Izložba fotografija PhotoWalkers Subotica „Magla“ (Art bioskop)

22h Adam Radetić (saksofon): Etienne Rolin – Aphorismes for Solo Alto Saxophone (Klub Haustor)

22h Studio 11

Izložba skulptura Arpada Slančika
Lucy von Schalamasell – horror moshup (izbor klipova iz horror produkcije)
Live Act – Secret Man (Subotica)
DJ Act

 

 

 

4.  dan nedelja 3. novembar 2013.

17h  Tribina o hororu  – Andrea Baskin, spisateljica (Knjižara Plato)

22h  Miloš Radović (klarinet): Krzysztof Penderecki – Prelude for Clarinet Solo

        Adam Radetić (saksofon): Nagy Némedi Emma – HT (Klub Haustor)

23h The Selters (Bogar Horvat – klarinet, Vladimir Todorović – gitara, Vladimir Knežević – gitara (Klub Haustor)

 

 

 

1-4. dan  Avenija hrizantema

Štandovi sa hrizantemama i ostalim parafernalijama vezanim za festival (sveća, hrizantema rađenih origami tehnikom, maski, nakita itd.) dvorište Art bioskopa

Uživo štampanje logoa festivala – ponesite majice

 

 

groblje

Misija Art bioskopa

 

Art bioskop „Aleksandar Lifka“ je ustanova kulture koju je osnovala lokalna samouprava grada 2006. godine s ciljem da se sačuva najstariji stalni bioskop u regionu, kao i uspomena na pionira kinematografije Aleksandra Lifku.
S obzirom da je ova mala ustanova izvršila svoju prvobitnu misiju, a to je vraćanje publike u bioskop (2012. godine zabeležili smo više od 18.000 posetilaca), vreme je da proširimo svoju delatnost i specifičnim programom po kojem ćemo postati prepoznatljivi u našoj državi, ali i u širem okruženju. U tom smislu pokrenute su dve radionice za omladinu – glumačka i filmska – koje rade u okviru bioskopa i pripremaju učesnike za kreativni, a ne samo konzumentski pristup filmu.
Savremena tehnologija je omogućila da snimanje kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova postane sve pristupačnije, a time se otvorio prostor da se kreiranjem filma bave i tzv. laici. Naša ideja je da Hrizantema festival pokrene stvaranje kratkih filmskih formi koji će bitno uticati i na savremenu umetničku produkciju u gradu, s obzirom da za to postoje svi preduslovi u smislu filmski edukovane publike, profesionalnih filmskih stvaralaca (subotički reditelji Sabolč Tolnai, Rajko Ljubić, Branko Ištvančić, Zoltan Šifliš, Andrej Boka itd.), četiri lokalne televizije, tri mesta sa redovnom projekcijom filmova i kao najvažnije, mladi i ambiciozni budući stvaraoci.
Zbog geografskog pololožaja i etničkog sastava Subotice, festival od prvog trenutka planira da postane regionalonog karaktera, s obzirom da mnogi od učesnika već imaju kulturne veze sa Mađarskom i Hrvatskom.KOMENTARI

  1. Atirudra kaže:

    Odlicno ucestvujemo s Photowalkersima s fotografijama 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: