Dao je život za celu Evropu

U subotu 14. novembra, održan je četvorogodišnji pomen Goranu Franjkoviću, pripadniku Legije stranaca, koji je 2011. godine poginuo u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Avganistanu. Nakon Svete mise održane u katoličkoj crkvi u Aleksandrovu, Goranova porodica i najbliži su sa predstavnicima Ministarstva odbrane Francuske, posetili njegovu večnu kuću na Kerskom groblju i odali počast heroju, voljenom sinu, bratu, ujaku, stricu, prijatelju…

goran franjkovic

—Goran Franjković nije poginuo samo za Francusku i Srbiju, život je dao za celu Evropu. U ovim tragičnim danima za sve nas, njegova smrt ima novu snagu i novu dimenziju. Kao dobar i hrabar vojnik, imao je čin legionara prve klase u Drugom inženjerijskom puku, u kome su bili samo oni odabrani i najsposobniji. Poginuo je kao junak i nećemo ga zaboraviti, rekao je potpukovnik Olivije Ruane, izaslanik odbrane Francuske.

Goran je bio mladi sportista, nije prošao regrutaciju za profesionalnog vojnika u Srbiji, ali je primljen u Legiju i nakon uspešno završene obuke, poslat je u Avganistan.

Njegova jedinica bila je stacionirana u logoru Tageb u istočnom delu zemlje. Goranov odred inženjeraca išao je u izvidnicu i čistio drumove od mina. Četrnaestog novembra upali su u zasedu. Goran je spasao osmoricu drugova, ali nije sebe. Zbog izuzetne hrabrosti i požrtvovanosti Vlada Francuske je Gorana proglasila vitezom i dodelila mu Orden Legije časti. U Muzeju Legije stranaca u Marselju ubeleženo je pored kralja Petra Prvog Karađorđevića i solunca Nikole Kojića i ime našeg Gorana Franjkovića, a legionari su u znak zahvalnosti svoj logor u Avganistanu nazvali „Kamp Franjković“.

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Ovaj covek treba da se slavi kao Suboticki junak! Nadam se da ce dobiti i ulicu po svom imenu.

 2. jasso kaže:

  @Stormwatch
  nije mi jasno jesi li tu sarkastican ili ozbiljno mislis,sad tu pisu velike hvalospeve,a on je bio najobicniji placenik i ko zna zbog cega je morao da pobegne u legiju,kad je poznato da je to placenicka vojska Francuske,u kojoj nije bitno sta si i ko si bio prija,a i to da je ta vojska pocinila velike zlocine na mnogim destinacijama u svetu…

 3. stormwatch kaže:

  @Jasso

  Ja sam apsolutno ozbiljan. Prvo vi ne znate ko je bio on, i sigurno ne znate sta je legija, a to sto su neki tipovi poput vaseg Legije u Srbiji i njemu slicni ukaljali svojim nedelima ime Francuske legije, ne znaci da njihovo ponasanje ista znaci niti da oni nesto znace.

OSTAVITE KOMENTAR