Debata: Šta su grafiti, a šta vandalizam – Na koji način ulepšati grad

U prostorijama Infostud Hub-a održana je prva debata na temu revitalizacije i vizuelnog uređenja zapuštenih, dotrajalih fasada i pratećih infrastrukturnih objekata u zaštićenom gradskom jezgru Subotice koji bi u narednom periodu, u saradnji sa gradom, zaštitarima, umetnicima i građanima, mogli dobiti potpuno novi izgled.

Učesnici debate razgovarali su o tome šta su grafiti i umetnost, a šta je huliganizam, na koji način muralima i grafitima ulepšati grad, ali i kako sprečiti ruženje fasada i uticati na građane da ih čuvaju, posebno na deo omladine koji iz bunta i mržnje uništava zaštićene objekte, ali i fasade kuća privatnih vlasnika.
Mladen Prijić iz „IT Subotica 2030“, koja je organizator jučerašnje tribine, kaže da su pokrenuli ovu akciju sređivanja i uređenja zaštićenog dela grada zato što je Subotica u velikoj meri neuredan grad, išaran, a pojedini građani ne poštuju mere koje donosi MZZSK u Subotici, a koje se odnose za zaštićene objekte.


foto: NJ/Magločistač

„Ideja je da zajedno sa predstavnicima grada, zaštitarima i građanima nađemo rešenje kako da sredimo fasade koje su pod zaštitom, kao i objekte koji nisu pod zaštitom, ali se nalaze u zaštićenom gradskom jezgru“, navodi Prijić.
Podseća da poseban problem predstavljaju objekti Elektroprivrede Srbije, poput ormarića za struju, ormari Telekoma, autobuske stanice, betonske žardinjere, dečija igrališta, i drugo.
„Naš cilj je da uredimo grad i da u narednih nekoliko godina Suboticu dovedemo na jedan reprezentativni nivo“, kaže Prijić.
„Usaglasili smo se oko toga šta su grafiti, a šta murali, a šta je vandalizam i došli smo do zaključaka da je neophodno uspostaviti jednu stručnu komisiju koja će se u narednom periodu, u saradnji sa nama kao organizacijom i sa drugim relevantnim institucijama, konsultovati, dati stručno mišljenje, kako bismo došli do najboljeg mogućeg rešenja u korist samog grada“, smatra Filip Budanović iz „IT Subotica 2030
On je najavio da se od proleća sledeće godine očekuje već ozbiljan rad na svim gore navedenim aktivnostima.


foto: NJ/Magločistač

Marko Stanković (Klaun), grafiti crtač, koji je od 1998. godine ostavio mnogo umetničkih tragova i pečata za sobom na teritoriji celog grada, kaže da je veoma korisno da su različite generacije dale svoje mišljenje o tome kako bi trebao da se ulepša centar grada, a da će on zajedno sa svojim kolegom, Bojanom Kmezićem biti u timu za realizaciju odobrenih projekata.
Kako navodi, od kada se bavi uličnom umetnošću, njihove radove još niko nije dirao, prefarbao ili šarao po njima, zato što se među grafiterima poštuje tuđe delo.
Dodaje da, međutim, postoje mnogi grafiti koji su rađeni bez dozvole, koji narušavaju izgled grada i da odgovorni za to moraju da se sankcionišu.
„Ne možemo ih sprečiti, to je bunt koji dođe sam od sebe. Samo što mogu da im kažem je – da ne rade to iz mržnje, zato što ukoliko to rade iz ljubavi, jako će brzo preći u legalno crtanje i onda se stvara ljubav prema ovoj umetnosti, imaće više vremena da budu kreativni i imaće veće projekte“, ocenjuje Stanković.
On upozorava da omladina koja to radi ima jako puno mržnje u sebi koja dolazi iz porodice, loše ekonomske situacije, nasilja.
Na sastanku su, osim građana, prisustvovali i predstavnici grada, Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, predstavnici Istorijskog arhiva i Politehničke škole.
Zaključak debate je inicijativa za formiranje stručne komisije za uređenje zaštićenog gradskog jezgra koja bi se realizovala u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture (MZZSK) u Subotici i gradom Subotica.


foto: NJ/MagločistačKOMENTARI

  1. Croat kaže:

    Nesto kad neces da resis , osnuj komisiju! Kad i jedanom svrljacu bude naplaceno ciscenje i farbanje fasade mozemo poceti pricati.

  2. Umetnost je nesto drugo kaže:

    Na mene ni grafiti ni murali ne ostavljaju nikakav umetnicki dozivljaj . To je jednostavno savremena subkultura i rezultat asoijalno devijantnog ponsanja drustvenog taloga. Jedna slepa gradska ulica po kojoj bauljaju gomile ruralnog stanovnistva primoranog da zivi u gradu, bez da ce ikad shvati i razumeti sta je to grad i sta ga takvm cini. Dozivljavati murale i grafiti kao umtnicku senzaciju je isto kao i gaziti po blatu nekog seoskog vasara, probijati se kroz pijane grupe seoskih dripaca i njihovih fufica i onda jos povrh svega uzivati u preglasnoj muzici iz okolo razapetih satri.

  3. Loka kaže:

    Od nas je to daleko. Većinu nas ne interesuje taj vid umetnosti. To je za veće i urbanije sredine.

OSTAVITE KOMENTAR