Dečje pozorište

Dečje pozorište je jedan od nesretnijih projekata u gradu, ili drugim rečima samo jedan od projekata koji su započeti a čiji kraj još uvek nije izvestan.

 

Pozorište se već decenijama nalazi u zgradi Sokolskog doma I zbog loših uslova u kome se samo pozorište nalazilo, tokom 2007. se krenulo sa rekonstrukcijom samog teatra. U tada se raspravljalo u kom obimu je potrebno izvršiti rekonstrukciju, jer je u tom momentu u gradu krenula I rekonstrukcija objekta Narodnog pozorišta, trajala je rekonstrukcija zgrada sadašnjeg muzeja, Velika terasa i naravno bazen. Postojali su razni planovi i rešenja a ove ću vam prestaviti jedno koje je zavšilo kao idejno i ništa više od toga

Slika

Slika

Na gornjim slikama je prestavljena zgrada Sokolskog doma koja je trebala da doživi nadogradnju kako bi se povećao prostor koji koristi Dečije pozorište. Sama unutrašnjost objekta je prestavljena na donjim slikama.

Slika

Slika

Izgeld dvorane

Slika

Nakon završetka prve faze, rekonstrukcija je stala jer se nije imalo novca za drugu fazu. Za završetak objekta je trebalo još 50 miliona dinara. Dugo je pozorište čekalo sredstva, da bi krajem 2008. Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obećalo 20 miliona, za početak druge faze I ta sredstva bi se utrošila za adaptaciju pozorišne sale i scene. Ostalih 30 miliona je trebalo da dođe kasnije i ta sredstva bi se utrosila na ventilaciju, klimatizaciju i izgradnju male scene u foajeu. Međutim, Vojvodina početkom 2009. godine ulazi u privremeno finasiranje zbog čega se zaustavljau sredstva namenjena pozorištu. Prva sredstva od AP Vojvodie stižu tek u aprilu 2009. I umesto 20 miliona, pozorištu se izdvaja 2 miliona dinara koje pozorište troši na scensku opremu.
Danas se pozorište nalazi u nezavidnoj pozijici jer još uvek nije zavšeno, konkurisalo je za sredstva iz NIPa u visini od 18,4 miliona dinara kako bi doveli pozorište u funkcionalno stanje.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Zamislite da se Sokolski dom rekonstruiše na ovakav način. Da se po zavšetku ledene dvorane, sadašnji Stadion malih sportova sruši, a oprema za ler premesti na Prozivku. Na mestu stadiona se sagradi podzemna garaža za potrebe železnice i da se ta garaža tunelom poveže sa železnicom. Na površini podzemne garaže da se izgradi park i trg. Da se sruši pečenjara i da se izmesti sada[nji skate park. Tada bi se oko Sokolskog doma dobio jedan veliki trg (trg Ferenca Rajhla) i taj deo grada bi ubedljivo bio najširi i najprostraniji, odisao bi nekim prostranstvom koje se i ne može baš primetiti prolazeći suobtičkim ulicama. Uz sve to na elegantan način bi se rešio i problem parkiranja u tom delu grada, a prostor bi mogao da se oplemeni i urbanim sadržajem, spomenicima, skulpturama, fontanama…

  Naravno, naši urbanisti su umesto da šire i od seoskih ulica i sokaka grade gradske ulice i trgove, odlučili da uz Sokolski dom sagrade shoping mall za koga istina ima pregršt mesta na potezu prema Paliću, a koji na ovom mestu ne može ništa dobro da donese. Ljudi koji budu išli u taj mall neće imati gde da ostave kola, takođe to će uticati i na ljude koji idu u železničku stanicu ili pak u pozorište da gledaju prestavu. Ulica Đure Đakovića je i danas pretrpana i u špicu nefunkcionalana, a zamislite tek šta bi se desilo kada bi taj mall osvanuo na tom mestu. Definitivno je prihvaćen koncept "gužvanja" sadržaja u centru grada zbog čega nam je okolina centra ostala neizgrađena i liči na selo a ne na grad. Ustavri, kada se bolje pogleda materijla od koga su građene ku’e, okolina i jeste selo.

  Ako ovako nastavimo možda će nekome svanuti ideja da se uz Gradsku kuću sagradi jedan mall jer pobogu i tamo ima mesta i to sa tri strane, a naravno mall će svojim izgledom u potpunosti odgovarati Gradskoj kući.

 2. coyote kaže:

  Jako lep projekat. Nesreca sto se nece realizovati. A da li znas kako na kraju pozoriste treba da izgleda?

 3. Dreamgirl kaže:
  djomla napisao:Nakon završetka prve faze, rekonstrukcija je stala jer se nije imalo novca za drugu fazu. Za završetak objekta je trebalo još 50 miliona dinara. Dugo je pozorište čekalo sredstva, da bi krajem 2008. Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obećalo 20 miliona, za početak druge faze I ta sredstva bi se utrošila za adaptaciju pozorišne sale i scene.

  A šta je podrazumevala prva faza i koliko je tu sredstava dobijeno?

  Stvarno bi bilo ruglo da se uz ovakava objekat, pre svega kulturni, sagradi šoping centar kome ni nije mesto u centru grada pored zaštićene zone!

 4. djomla kaže:
  coyote napisao:Jako lep projekat. Nesreca sto se nece realizovati. A da li znas kako na kraju pozoriste treba da izgleda?

  Koliko sam upoznat budući izgled Dečijeg pozorišta bi trebao da izgleda baš kao što sam ga prikazao, ali se neće vršiti nadogradnja, već će samo sala i foae biti urađeno po tom projktu.

  Na kraju krajeva i zvaničan sajt pozorišta predstavlja baš taj projekat.

  Dečje pozoriste

 5. djomla kaže:
  Dreamgirl napisao:A šta je podrazumevala prva faza i koliko je tu sredstava dobijeno?

  Prva faza je podrazumevala grube građevinske radove, izrada bine, izrada jednog dela instalacija, kupovina stolica i jedan deo zanatskih radova, a sve to je koštalo 15 miliona dinara i sredstva je obezbedilo tadašnje Ministarstvo finansija.

 6. vojo57 kaže:

  Ovu pricu o Decjem pozoristu zapoceo sam sa njegovim izgledom pre pocetka adaptacije

  pa sa srecom da se zavrisi…

 7. djomla kaže:

  Odličan video zapisi o Dečjem pozorištu. Na jedan potpuniji način predstavlja trenutnu situaciju u pozorištu. Iskreno se nadam da će dogovor sa Ministarstvom kulture proći i da će se ove godina napokon završiti rekonstrukcija.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + = 10

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: