Izložba : Ana Vrtačnik – Kroz dodir


Event Details


savremena-galerija-24.11

 

ANA VRTAČNIK: KROZ DODIR

Ana Vrtačnik se u svojoj umetničkoj praksi bavi istraživanjem i primenjivanjem biomimetičkih formi i prirodnih materijala. Dela koja će biti predstavljena na izložbi Kroz dodir“ nastala su korišćenjem i obrađivanjem vune na raznovrsne načine. Odabir i slojevito kombinovanje materijala rezultira delima koja poseduju izraženu reljefnu  teksturu, čime se poziva na fizički dodir. Direktan kontakt i taktilnost predstavljaju ključnu osnovu stvaralaštva Ane Vrtačnik: U savremenom društvu, u kojem dominiraju mediji masovne komunikacije, konstantno smo okruženi različitim ekranskim prikazima koji nas podstiču da informacije i iskustva stičemo prevashodno putem čula vida. Usled toga, ono što biva marginalizovano, odnosno skoro potpuno zapostavljeno jeste upravo poimanje sveta dodirom.” 

Ovo je prva samostalna izložba umetnice u Subotici. 

Otvaranje: 24. novembar 2023, 19.00, petak

Lokacija: Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5, 24000 Subotica

Trajanje izložbe: 24. novembar 2023. – 31. januar 2024.

Kustoskinja izložbe: Tamara Kucor

Izložbu podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Subotica i North Engineering d. o. o.

Bitan element moje lične poetike jeste tekstura, koja je za mene mnogo više od obične dekoracije i efekta. Nepravilne organske šare, koje je oblikuju, sa promenom svetlosti stvaraju utisak pokreta – u zavisnosti od ugla posmatranja, i odaju iluziju gibanja i nestabilnosti iako je sama struktura slike izuzetno čvrsta. Slika tako menja svoj izgled u zavisnosti od doba dana i pozicije izvora svetla. Praćenje ovih promena, načina na koji se slika „otvara” posmatraču, od dubokih tamnih senki do svetlih, naglašenih partija, za mene predstavlja svečan događaj, poput otvaranja lotosovog cveta. Taj pokret, to buđenje slike, jeste glavna karakteristika zbog koje sliku posmatram kao živi organizam. Stvarajući dela kao žive organizme, svesna njihove konačnosti, koristim organske oblike i vunu kao efektivan jezik koji naglašava relacije između vremena, prostora, erotike, života i smrti..” – Ana Vrtačnik

 

BIOGRAFIJA UMETNICE

Ana Vrtačnik rođena je 1991. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Osnovne i master studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno istražuje primenu biomimetičkih formi i prirodnih mekih materijala kroz formu slike, skulpture i instalacije.

Do sada je imala brojne samostale i grupne izložbe, kolaboracije i publikacije sa raznim umetnicima, kustosima, institucijama i galerijama širom sveta ( Kina, Švajcarska, Belgija, Holandija, Austrija, Danska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Španija…). Dobitnica je više nagrada iz oblasti umetnosti od kojih su najznačajnije: nagrada fondacije „Mali princ“, nagrada fondacije „Milivoj Nikolajević“, nagrada Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate u umetnosti, prva nagrada za pozorišni plakat na 58. festivalu „Sterijino Pozorje“. Članica je SULUV-a od 2015. Godine. Od 2017. godine radi kao saradnik na katedri za slikanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.


 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

59 + = 65

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: