Ledene–doktrine – varijacije na temu nacističke retorike


Event Details


Ledene–doktrine – varijacije na temu nacističke retorike

Metanoia Artopedia – gostovanje

 

Ledene–doktrine – varijacije na temu nacističke retorike

Predstava trupe Metanoia Artopedia iz Segedina Ledene-doktrine – varijacije na temu nacističke retorike, prvenstveno je nastala sa ciljem da senzibiliše današnju omladinu na opasnosti nacističkog govora mržnje, pokazuje im kako da prepoznaju njegove elemente u današnjem svakodnevnom govoru. Predstava bira nesvakidašnje estetsko predstavljanje Holokausta. Umesto na perspektivu žrtava, fokusira se na počinioce, odnosno na njihov način razmišljanja i upotrebu jezika, na jezičku propagandu koju je Viktor Klemperer, književnik iz Drezdena koji je preživeo Drugi svetski rat, nazvao LTI (Lingua Tertii Imperii – Jezik Trećeg rajha), dovoljno snažnu da masovno zamuti razum prosečnog građanstva, da ih načini ubicama ili kolaborantima u ubistvima.
Tekst predstave je slobodna interpretacija različitih dokumenata iz tog perioda: predstavljeni su citati iz memoara preživelih (dr Mikloš Njisli, Viktor Klemperer, Perla Ovic), ali osnovu teksta čine govori i izjave nemačkih i mađarskih počinioca koji su odgovorni za genocid (Hitler, Himler, Ajhman, Laslo Endre, Mikloš Horti). Pored nacističkih tekstova 30-ih i 40-ih godina, u predstavi je prisutna i današnja manifestacija ekstremne desnice, koja dospeva u javnost preko neimenovanih komentara na blogovima i internetskim forumima, kao i kroz izjave pojedinih javnih ličnosti.
Predstava Ledene-doktrine je oblik specijalne otvorene dramaturgije: gledaoci popunjavaju sociološki upitnik, koji omogućava evaluaciju predstave iz perspektive publike.
„(…) Potresna izvedba Metanoia Artopedie predstavlja Memento Mori na ogoljenim zidovima „Paćolat Probaizem“ kulturnog centra. Ova strašno velika predstava Zoltana Peroviča i Andreje Erdelj je zaslepljujuća supernova!!!

Treba da se igra svuda i svima!!!

Elefant Feher
HTTP://WWW.TOPTIPP.HU/SZINHAZ/ALTERNATIV.HTM#JÉG
„Ledene-doktrine je jedna od najboljih predstava Zoltana Peroviča.” Eva Iboš
http://tiszatajonline.hu/?p=48631

„Nikada potresnijeg pozorišnog trenutka! To veče iz svojih uloga kao kraljica je isijavala Andrea Erdelj, čije suze su otopile preteći nagomilane ledene blokove.“ Đenđi Mikola
http://tiszatajonline.hu/?p=58298

Saradnici: Andrea Erdelj Perovič
Agneš Krasnahorkai
Lili Vetlenji
Silard Sokol
Zoltan Tot Peter
Đula Francia
Hajna Tot
Kostimi: Ana Čuri
Kartonske figure pripremio: Atila Kiš Etele
Sociološki upitnik: Đula Lenčeš
Montaža zvuka i živa naracija: Zoltan Lenđel
Saradnik reditelja/urednika Andrea Erdelj Perovič
Reditelj/Scenarista: Zoltan Perovič

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=u1wfthBARfc

 

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR