Deset godina Ameteka u Slobodnoj zoni u Subotici

Od najvećih visina do najsitnijeg atoma – širok je spektar sofisticiranih proizvoda koje su Subotičani za deset godina osvojili i kao serijsku proizvodnju uspostavili u Slobodnoj zoni u Subotici. Tako se danas u Ameteku proizvode sklopovi za prvu u gradnju u putničke avione, kao i sofisticirani uređaji za ispitivanje materijala. I osvajaju novi.

Krenuvši na put razvoja od najprostijih mikro-elektro motora za kućne aparate, stručnjaci u Subotici su za deset godina pokazali svojim kolegama iz celog sveta da mogu i znaju da osvoje i mnogo naprednije tehnologije, tako da danas, između ostalog, proizvode sklopove za ugradnju u nove Erbasove ili Boingove avione. Jedan od proizvoda koji je osvojen u Subotici jesu sofisticirani grejači.

„Sama proizvodnja, to jest sklapanje ovog proizvoda zahteva izuzetnu preciznost. Rađene su razne vrste obuka, između ostalog i lemljenje i nanošenje nekih posebnih silikona“- kaže inženjer proizvodnje Erteka Uglješa Šmigić.

Ponos Ameteka u Subotici jesu spektrometri. Složeni spoj informatike i mehatronike, s početnim cenama od 30.000 do 120.000 evra po komadu, koji se koriste kako u rudarskoj, tako i u automobilskoj industriji za ispitivanje kvaliteta i čistoće materijala. U njihovoj izradi ne postoji ni promil, a kamo li procenat prostora za grešku.

„Zato su naši bili na jako dugim obukama u Nemačkoj, u našoj centrali, kako bi naučili tačno kako funkcioniše – od montaže, preko kalibracije, do gotovog proizvoda“ – ističe plant menadžerka Spektra Ana Pavlović.

Spektro i Ertek dve su od devet divizija Ameteka u Srbiji koji se razvijaju u njihovom biznis kampusu, kompleksu gotovo jedinstvenom u Srbiji, a koji je osmišljen i razvijen tako da u njemu svoje mesto za razvoj u Srbiji može da pronađe bilo koji od preko šesdeset brendova ove američke multinacionalne kompanije.

„Ovde je prepoznato da mi svi možemo da napravimo ovakve tehnologije“ – s ponosom ističe direktor Ameteka u Srbiji Slobodan Anić.

Nakon deset godina razvoja, vlasničkih transformacija i investicija, Ametek u Slobodnoj zoni u Subotici zapošljava oko pet stotina radnika. I nastavlja da raste.

 

RTVKOMENTARI

 1. Suboticanka kaže:

  Još da nismo pod terorom direktora

  • Damir kaže:

   Pa direktori su mahom u tim takvim firmama tamo postavljeni da budu sto gori i zesci „hajcari“ svih koji se na hijerarhijskoj lestvici nalaze ispod njih.
   Nema u tim firmama sta da se direktoruje, sve je u vezi toga vec odavno izmisljeno. Zadatak im je da teraju da „robovi“ sto ucinkovitije rade i sto vecu korist donesu firmi. Njihove plate su linearno proporcionalne uspehu u teranju radnika na sto vecu ostvarenu proizvodnju i povecanje norme.

 2. YU kaže:

  YU
  OVO JE OBIČNA RADIONICA SA AUTOMATSKIM MAŠINAMA GDE RADNIK STOJI I KLJUKA MAŠINU MATERIJALOM. MAŠINE SU IZ PROGRAMIRANE ZA RAZNE OPERACIE.ČIST FIZIČKI RAD. NIŠTA SE NE UČI NITI RAZMIŠLJA. ZOMBI RADNICI.

 3. jovan kaže:

  Takvih direktora treba ostaviti da sami rade u tim firmama.

 4. Rerih kaže:

  Jel primaju radnice

OSTAVITE KOMENTAR

35 + = 40

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: