Deset godina subotičkog internacionalnog festivala “Jazzik”

Ovogodišnji internacionalni subotički džez festival “Jazzik”, koji predstavlja jednu od najznačajnih kulturnih manifestacija Subotice, zaokružuje ovim jubilejom desetogodišnji ciklus sjajnih džez koncerata na kojima su prethodne decenije nastupile neke od najvećih zvezda svetske džez scene i najviše Gremijem nagrađenih muzičara.

Jazzik privlači pažnju  publike i javnosti već čitavu deceniju i predstavlja poseban, visokoumetnički događaj okrenut mladima i njihovom usavršavanju u oblasti džez muzike. U saradnji sa džez odsekom Muzičke škole Subotica i drugim institucijama kulture u Subotici, Jazzik je u prethodnoj deceniji organizovao oko 120 edukativnih sadržaja, instrumentalnih i pevačkih radionica, predavanja, promocija. Festival je održavao i promovisao džez scenu grada i mlade talente koji su iz njega izrasli i postali profesionalni muzičari, koji se dalje obrazuju na domaćim i stranim akademijama i muzičkim konzervatorijumima. Nekoliko godina, funkcionisao je i Junior Jazzik, koncertima i turnejom džez muzike za mlađu decu i iznedrio jedan muzički album “Junior Jazzik” koji je dostupan na Youtube kanalu.

“Jazzik” festival nastao je 2010. godine kao rezultat rada okupljenih ljubitelja džeza na čelu sa Gaborom Bunfordom, renomiranim subotičkim saksofonistom, kao projekat “UP&UP” društva za konsalting i menadžment, i organizacije kulturno-umetničkih događaja.  2014. godine osniva se Udruženje građana  “Jazzik” sa ciljem daljeg negovanja ovog projekta i projekata sa istom misijom. Festival neguje mejnstrim pravac u džezu obraćajući se široj publici sa željom da približi ovaj pravac većem auditorijumu.

“Jazzik” je do sada  ugostio više svetski poznatih umetnika u oblasti džeza iz različitih krajeva sveta, kao i velikane domaće džez scene. Na festivalu su nastupali: Yellowjackets, Wallace Roney, Al Foster, Carla Cook, Allan Harris, Joy Calderazzo, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov, Evlis Stanić, Harcsa Veronika, Tony Lakatos, Gyula Babos i mnogi drugi.  Zanimljiv je podatak da je “Jazzik” doveo najviše Gremijevaca na subotičku scenu.

Ove godine, na festivalu će, zahvaljujući Ambasadi SAD,  nastupiti američka pevačica Chanda Rules sa svojim internacionalnim bendom među čijim članovima su Thomas Kugi, Wolfram Derschmidt, Dušan Novakov i legendarni pijanista Kirk Lightsey.  Prvo veče festivala nastupa diva domaće scene Bojana Stamenov sa svojim kvintetom čiji članovi su takođe i članovi Novosadskog Big Bend-a: Aleksandar Banjac, Ištvan Mađarić i naši sugrađani Goran Evetović i Gabor Bunford, umetnički direktor “Jazzik”-a. Po običaju, obe festivalske večeri otvoriće talentovani učenici džez odseka Muzičke škole Subotica, a u Muzičkoj školi će instrumentalne i vokalne radionice održati Bojana Stamenov, Chanda Rule, Thomas Kugi, Wolfram Derschmidt i Dušan Novakov. One su naravno otvorene i besplatne za sve zainteresovane muzičare.

Oficijalni program festivala biće održan 24. i 25. oktobra na sceni Dečjeg pozorišta od 20 časova,  a karte se u pretprodaji mogu naći na blagajni Dečjeg pozorišta. Iako manja scena od one na koju su navikli ljubitelji Jazzika, scena Dečjeg pozorišta pružiće prisniji i intimniji doživljaj svim ljubiteljima džeza.

Svake godine suočavamo se sa opstankom festivala i nedovoljnim finansijskim sredstvima koji bi održali njegov kvalitet i suštinu, s obzirom na to da se on do sada finansirao isključivo projektno i da nije imao garatovani budžet. Bez prijatelja u muzičkoj branši, ogromnog odricanja, lične energije, vremena i iscrpnog rada, ali i finansijskih sredstava, potpuno je nemoguće održati festival na nivou na kom njegovo postojanje ima smisla. Posle deset godina rada, postalo je nemoguće da sav teret i odgovornost bude samo na organizatorima, ali to je nešto o čemu ćemo pričati sa gradskim zvaničnicima. Ono što je važno jeste da smo uspeli da pružimo deset predivnih godina džez muzici, Subotici, Subotičanima i svima koji je vole, te će i ova deseta godina biti na visokom umetničkom nivou, zbog čega smo veoma srećni i zadovoljni.

 

Sanja Bunford za Subotičke novineKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR