Disciplinski postupak za incident u školi u Subotici

Prema jutrošnjim informacijama iz bolnice, dečak iz Subotice kojem je odstranjena slezina, u stabilnom je stanju, lekari i dalje prate njegovo stanje i odlučiće o daljem toku lečenja, javlja RTS.

Direktor Osnovne škole „Sonja Marinković“ u Subotici Pajica Bašić rekao je da su u razgovoru sa decom koja su učestvovala u tom incidentu i njihovim roditeljima saznali šta se dogodilo tog dana.

„Oni tvrde da nisu imali sukobe među sobom, ali ono što je interesantno, prilikom prvog razgovora sa decom, oni su to nama predstavili kao igru koja je prisutna na Tik-toku, gde se učenik obara i on pada. Nisu to shvatili kao nešto ozbiljno. Međutim, posle događaja koji je sledio i posle onoga što su videli, shvatili su kakvu su grešku napravili i u prisustvu roditelja, svaki od učenika je shvatio o čemu se radi“, rekao je Bašić za RTS.

Izvor: RTV (Rada Stajić)

Dodao je da su deca tek posle ovakvog događaja shvatila da to nije igra i da će danas biti pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su učestvovali u incidentu.

Na pitanje mogu li učenici biti isključeni iz škole, Bašić je naveo da im može biti izrečeni ukor direktora i nastavničkog veća, da ocene iz vladanja budu smanjene na 2 ili na 1, a da u dogovoru sa drugom školom može da se izvrši prebacivanje učenika, ukoliko se proceni da je to najbolje rešenje.

Direktor škole je, na pitanje da li je škola zataškavala nasilje, kao što tvrdi otac povređenog dečaka, naveo da je škola otvorena za razgovor sa roditeljima i da nikad ni jednom roditelju nije uskraćeno pravo da dođe i razgovara, ukoliko ima problem.

 

RTVKOMENTARI

 1. Lejla kaže:

  Direktor i dalje zataškava.
  „Deca su se šalila, deca su se igrala, nisu znala…“
  „Nikad ni jednom roditelju nije uskraćeno pravo da dođe i razgovara, ukoliko ima problem“
  Znači roditelji mogu da dođu i razgovaraju koliko hoće a ko će da reši nasilje u školi?
  Dečaku su slomili naočare „i mi smo rešili problem“
  Šta ste rešili ako se nasilje nastavlja???

 2. Bivši đak kaže:

  Kao bivši đak te iste škole mogu da kažem da znanje koji pojedini nastavnici prenesu je izuzetno. Ali ne rade svi zaposleni svoj posao, to i dokazuje prisustvo nasilja u toj školi dugi niz godina. Čemu služi psiholog, pedagog…. Mislim da je ukor i smanjena ocena iz vladanja mala kazna za ovakvo delo. Siguran sam da dečaku pretvorili pakao osnovnu školu i da pružim podršku, jer sam prošao kroz sličnu situaciju.

 3. X-MEN kaže:

  Izbace dete ( problematično ) iz škole prebace ga u drugu školu gde i dalje divlja, samo ga prebace ko vruć krompir iz ruke u ruku….nigde rešenja

 4. Roditelj kaže:

  Situacija je ozbiljna i zahteva detaljnu analizu i kaznene mere takve, da ne padne na pamet ikada ikome da nasrne na nekoga, a kamoli da drug završi u bolnici. Roditelj pošalje dete u školu da nauči nešto novo, da se druži sa vršnjacima, a ne da strahuje da li će se vratiti živ i zdrav iz škole.

 5. dzoe kaže:

  Ovaj direktor je zreo za iskljucenje zajedno sa ovom problematicnom decom. Ali eto, vecina ovog grada je odlucila da su im kadrovi $n$ dobri. Isti oni koji lazu da su deca krisom usla na bazen, sad ovaj da su se deca samo igrala. Odgovornost? Obraz? Gde je nestalo sve to gospodo? Proce i ovo zlo vreme, hocete se zapitati da li ste radili ispravne stvari? Narod vas prezire, to vam je kazna.

 6. SuSu15 kaže:

  Nažalost radi se o deci NEČIJIH. A kad si ti NIČIJI onda ti se crno piše, ni sud ni policija nije iza tb. Gleda se interes NEČIJIH a ne NIČIJIH.
  Još malo pa će osuditi oštećenog dečka kakv je sud u subotici.

 7. Gojko kaže:

  „Bašić je naveo da im može biti izrečeni ukor direktora i nastavničkog veća, da ocene iz vladanja budu smanjene na 2 ili na 1“

  Auuuh neee, ovo će ih baš teško pogoditi.

  /s

 8. Mama kaže:

  Po meni trebali bi otvoriti skolu kao popravni dom i sve te problematicne, nasilne tamo.
  Staviti im profesore koji su rigorozni i celicnih zivaca

 9. Borna Split kaže:

  Ubojstvo u pokušaju je šala u Srbiji kak vidim. I onaj akrep Šešelj se sam šalio kad je nahuškavao roditelje te djece (propalitete i zgubidane) u građanske ratove sa susjedima.

 10. MILENIJA kaže:

  Najviše je kriv direktor, koji nije obezbedoo sigurnost dece u školi. Gde su bili dežurni nasavnici? Šta je utadila pedagoško psihološka služba? Prvo direktora kazniti!

 11. Bas interesantno kaže:

  Taj Tik-Tok je jedno veliko zlo, to treba na svetskom nivou ukinuti, ebo ga ko ga izmislio.
  Kako tom nevaspitanom sto je tukao nije palo na pamet da on sam skoci naglavacke na betonsku stazu a da ga drugi dotle snimaju sta ce se sa njim desiti, ocel prezivet ili nece, vec se izivljava na nekom trecem slabijem i onda kao to snimaju.

 12. Lala kaže:

  Premala kazna za učenike a ozbiljna šteta povredjenom.Ne branim školu ali mi nije jasno zasto je roditelj dozvolio da 8 godina maltretiraju njegovo dete?,ako niko nije reagovao što ga nije prebacio u drugu školu?mi kao roditelji,ako niko drugi neće,moramo decu na svaki mogući način zastutiti.ko će ako nećemo mi.iskreno se nadam da ce zakon pobediti,tik tok i igra nije izgovor.to je opasna igra.

 13. Anonimni kaže:

  dugogodisnja robija za nasilnike resava ovaj problem + novcana za roditelje. Decko je izgubio organ, mozda je mogao umreti da nije izvadjena. tesko ranavanje. i na kraju ukori samo i prebacivanje u drugu skolu.
  ko garantuje da i tamo nece nastaviti da vadi slezine

 14. “Kazne” su smesne kaže:

  Suspendovati kriticne ucenike do sledece skolske godine a za to vreme korigovati nacin razmisljanja sa psihologom, pedagogom itd
  Nasilnici ce ostati nasilnici dok im se ne odredi prava kaznena mera. Prebacivanje u drugu skolu samo menja njegovo mesto ali ne i ponasanje.

 15. Ivan kaže:

  Treba se uvesti društveno korisni rad za ovakve slučajeve, u škole treba postaviti bar tri komunalna policajca da nadgledaju i sprovode disciplinu .

 16. Za nasu decu kaže:

  Pedagog i psiholog dali je na radnom mestu i ako jeste sta radi ? Umesto da na odmorima setaju hodnicima , dvoristem i gledaju ponasanje dece i kad ugledaju nekog ko je problematican odmah na razgovor posle u centar za socijalno zajedno sa celom porodicom da se vidi zasto je doticno dete problematicno i krenuti u resavanje problema kaznu izreci i detetu i roditeljima. Kad bi u jednoj skoli pretresli sve djake tu bi se svega naslo nozeva palica droge i mnogo stosta.

 17. Ajris kaže:

  Zasto direktor brani nasilnike? Sirotani mali nisu znali sta rade. Oce li se sad kad znaju decaku magicno vratiti slezina i sve ce biti u redu? Oni ce dobiti ocenu manje iz vladanja i to je to, mogu sutra da nastave s nekom drugom tiktok igricom i nekom drugom detetu izbiju bubreg. Al nema veze, neznaju jadni. C c c sramota za direktora

 18. Sanja kaže:

  Pomenute kazne smanjenja ocena iz vladanja ili ukor direktora i nastavničkog veća su tužno nedovoljne! Da li iko razume da je pucanje slezine, kao organa u kome se deponuje krv, dovodi do ozbiljnog krvarenja ? Samo velikom srećom i pribranošću oca da dete odvede u bolnicu je izbegnuto iskrvarenje i smrt !!!
  Ne želim ni da pomislim šta bi bilo da otac dete nije odveo na pregled u bolnicu, da su samo otišli kući uz konstataciju da ga boli stomak. Dete će zauvek imati drugačiji režim života zbog uklonjanja slezine.
  Pretužna je informacija da u školi nisu hteli da pozovu hitnu pomoć, policiju, čak ni direktora škole – to samo govori da nisu ozbiljno shvatili šta se dešava.

 19. Cvetkovic kaže:

  Kada neko dete pogine u toj „nazovi“ igri, direktor ce reci da je to za osudu i da nije znao za incident, ako bi manje pio, mozda bi nesto i znao o svom radnom mestu!!!!

 20. Sve su to govedje skole a njihov smisao je Satanizam kaže:

  Mi zivimo u destruktivnom svetu gde se stalno promovise satanizam destrukcija i ne moral. Odakle tim mladicima uopste i telefon u osnovnoj skoli i uopste i konekcija za internet? Treba ukinut i taj internet i dostup do telefona djacima u Osnovnoj skoli. Halo bato kakvo je to promovisanje da u osnovnoj skoli ti mozes imati dostup za internet? I jos promovisanje Tiktoka? Treba uciti decu da se cita Biblija i Kuran da se zivi pobozno a ne oni da gledaju u tiktok. Otkaz i direktoru i svim zaposlenima u skoli a to sto ne moze policija da se pozove pa to su sve saucesnici i oni bi isto trebali da odgovaraju samo sto se direktor pa i cela skola vesto kriju iza zakona! Skola, direktor pa i svi u citavoj toj skoli su vece zlo od ovog koji mu je razbio slezinu jer su dopustili da se to izrealizuje.

 21. Zabrinuti roditelj kaže:

  Izbaciti iz skole , jedina kazna !

 22. Marko kaže:

  Direktoru pedagogu psihologu razrednom staresini momentalni otkaz i golema kazna !!! All bi vas sve samarao i maltretirao da je moje dete u pitanju posebno roditelje nasilnog deteta da gleda kako mu samaram i maltretiram roditelje zbog njegove bahatosti

 23. River kaže:

  Kakva igra, je**te?! Dečak ostao bez slezine zbog nekih siledžija a ovaj direktor tu spominje TikTok i „nisu znali“ izgovore! Izbaciti iz škole momentalno pa neka se školuju vanredno kada su toliko neupućeni. Čuj, smanjiće im ocenu iz vladanja! Jako su se potresli!
  Teška telesna povreda a oni se svi prave blesavi kao da je u pitanju ogrebotina. Smradovi korumpirani!

 24. Ponavljač kaže:

  U principu nastavnici su krivi što su deca razmažena, zaštićena,ograničena, polu debilna, što su im roditelji nabedjeni, nadrkani, puni sebe, ograničeni…
  A kad bi nastavnici radili kako zakon nalaže, pola škole bi prebacili u oš žarko zrenjanin.
  Svi su krivi samo roditelji i deca nisu!
  Pravite ih debilima od drugog dana škole kad ih vodite do škole i nazad.

 25. ŠTA ONI ZNAJU kaže:

  ZAŠTO DEŽURNI NASTAVNIK NIJE ODMAH POZVAO HITNU POMOĆ ILI DIREKTOR. ŠTA SU ČEKALI? BRZINA UKZIVANJE PRVE POMOĆI VEOMA JE BITNA ZA SANIRANJE POVREDE.

 26. sale kaže:

  @Borna Split
  Idi ti u lijepu tvoju. Videli smo mi vas kako ste u Splitu bez povoda davili i ubijali vojnike koji čak i nisu bili Srbi nego Makedonci.

 27. Pravda kaže:

  Direktor i dalje laže i zataškava,priča neke gluposti kao „Tik Tok“ igra i tako to. Pa nisu to deca od 7-8 godina da to shvate kao igru. Momentalno smeniti direktora i svi koji su u ovom zataškavanju

 28. MARICA!! kaže:

  Danas me je sramota što živim u Subotici,strašno i žalosno!
  Direktore sram te bilo,
  Jado i bedo ljudska…

 29. Yokozuna kaže:

  Ja sam isao u Sonju,pre 30 god zavrsio 8 razred. Zena isla isto u Sonju,oba klinca sad idu u Sonju. Kako ste svi sad jaki na recima.Te direktor kriv,te vlast kriva. Lupetate strasno.Uzas ste.Ne,nije ni direktor,a ni vlast nije.Vi ste krivi,roditelji i roditelji tog nasilnog malog.Sa decom se uopste kuci ne radi,ne vaspita,ne edukuje,ne brine.(cast izuzecima).Date im pare i pustite na ulicu,kuci im dajete mobilne telefone sto vise kako bi se oslobodili dodatnih obaveza prema detetu. Taj mali nema osnovno kucno vaspitanje i niko ne radi sa njim,prepusten je ulici.Sta treba,mozda direktor i nastavnici da ga vaspitaju?Alo bre svaki ali bukvalno svaki roditeljski sastanak se prica o nasilju,o preduzetim akcijama i merama,roditelji se upozoravaju,zovu u skolu za najmanju sitnicu,ukljucuje se po potrebi psiholog i pedagog.Ja sam svedok,a znaju to svi roditelji dece koja idu u Sonju.Najvise mi idu na zivce roditelji koji kazu svojoj deci:”Jao pa nemoj se tuci i budi dobar ali ako te udari prvi vrati mu”.Eeee,tako se ne vaspitaju deca,cuj “vrati mu”,taj ako mu vrati,nije nista bolji od onog sto je zapoceo.Ta vasa “kulturna i vaspitana deca” pljuju,vredjaju i maltretiraju nastavnike i profesore,ta vasa deca puse i drogiraju se vec od 7 razreda. Zaustavicu se ovde,a imam jos toliko toga da napisem kakva su “vam” deca.Kad nasilno dete izbace iz skole,onda vicete izbacili ga,ne znaju i nece da rade sa njim,kad ga ostave u skoli onda vicete isto ne rade sa njim. Vlast i direktor vam je kriv??? Bitno da vi i vasa deca niste krivi nikada! Ovo dete u Krusevac u popravni dom na vaspitanje i edukaciju,a roditelje na drustveno koristan rad. Kraj price i dovidjenja,prijatno.

 30. dule kaže:

  Lepo tatu ili mamu od nasilnika na robiju 2-3 godine pa ce sledeci put dete da razmisli kada ce drugog da maltretira

 31. Nevajali kaže:

  :)))

OSTAVITE KOMENTAR