Do diplome fakulteta preko obavezne prakse

Ko studira poslovnu informatiku u Subotici, do svoje diplome može jedino preko obavezne prakse u preduzećima, koja, zapravo, predstavlja njihov diplomski rad. Studenti su zadovoljni ovim načinom školovanja i neretko pre nego što diplomiraju već imaju i stalno zaposlenje.

Dok je nedostatak prakse u rukama novopečenih diplomiranih ekonomista bila najveća zamerka privrede, danas za one koji studiraju poslovnu informatiku u Subotici, Novom Sadu i Bujanovcu praksa predstavlja zapravo – diplomski ispit.

Umesto suve teorije među koricama, studenti završnih godina poslovne informatike su dužni da odrade staž u preduzećima. Osim toga, inovirani studijski program poslovne informatike spaja industriju informacionih tehnologija i savremenu ekonomiju, čime novopečeni ekonomisti bivaju još konkurentniji na tržištu rada.

“Kolege su zadovoljne, Od prošlog leta mislim da je osamdeset odsto kolega na praksi i svi smo dobili ili part-tajm ili ful-tajm poziciju, tako da smo izuzetno zadovoljni i sa znanjem koje smo stekli na fakultetu, ali svakako i sa onim što smo stekli i naučili na praksi”- kaže studentkinja poslovne informatike Dragana Putnik.

“Najmanji problem je ispratiti praksu i obaveze na fakultetu Stvarno profesori izlaze u susret i cene to što neko ima želje i afinitete da sprovodi stvari u praksi”- dodaje njen kolega Dimitrije Žarković Đolai.

Part-tajm i Ful-tajm koje pominje Dragana znači da su studenti već na praksi dobili posao. Odnosno da su pre došli do radne knjižice, nego do diplome. Stoga je praksa postala obaveza, svojevrsna zamena za diplomski ispit.

“Jedan deo naših studenata, zavisno od smerova, nije to potpuno simetrično, zapošljava se već na četvrtoj godini, na pojedinim smerovima čak su i svi studenti zaposleni na završnoj godini studija, a nama je da sada napravimo da to se širi i po drugim studijskim programima, drugim smerovima”- ističe dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici Aleksandar Čučković.

Žargonom mladih rečeno win-win situacija za sve, u prevodu – svi su na dobitku.


RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR