Doba flipera

Prvi  fliperi su u naš grad  stigli  sedamdesetih godina. Iako nisu došli i otišli preko noći, zlatno doba za tu zabavu, smatra se prva polovina osamdesetih.

Kako tada još  nije bilo klasičnih igraonica, fliperi su ušli  u kafane, najpre po jedan, pa više, do slučajeva kada su celi bircuzi pretvoreni u fliperane (Laci čarda, Zalazak sunca, Majo…).

ALI   (u Laci čardi)

Spiderman  (U Zalasku sunca)

Lunaparkove fliperaši nikad nisu smatrali dostojnim mestom i dobrom atmosferom za igru.

Tako je u kafane za fliperima  tada stigla  armija klinaca.  Krici, sirene i čudni zvuci iz tih mašina, galama i buka sa džuboksa, stare   goste  je gurnula u defanzivu. Do početka osamdesetih, gotovo svaka kafana ima bar jedan. Od „Somborske kapije“ pa skroz do „Bačvanke“ u predgrađu, praši se po pinball mašinama. Williams, Bally, Gottlieb… Vlasnici ulažu u nova izdanja i modernije aparate, jedino u „Tri jelena“ stoji stari mehanički „Underwater“.

 

KENTAUR  (u Staroj pizzeriji – tada Atrijumu)

Tek 1984. godine u Subotici se otvaraju moderne fliperane.

Prvi je „Bally“ kod Zelene pijace a današnja Stara pizzerija je ceo podrum pretvorila u igraonicu.

U glas arlauču Gorgar, Kentaur, Indijana Jones i klinci. Kako je često gužva, vlada ko zna kada uspostavljeno pravilo, da dva poslednjeplasirana igrača (od četiri) ispadaju, a u sledeću igru upadaju dva čiji su žetoni na redu. Tu su sad već i video igre (Pacman, Space inviders itd) ali fliperi su nekako muževnija zabava za mlade frajere, jer zahtevaju određenu pozu i jednu vrstu fizičke spretnosti, mada „štreberske“ igrice nisu ništa manje zarazne.

 

 

 

 

 

 

 

Tome doprinose i filmovi i spotovi u kojima je ta zanimacija nekako uvek rezervisana za buntovnike. Koreni tog simbolizma sežu u prapostojbinu flipera – USA, gde su nekada bili zabranjeni ali se igralo u ilegalnim klubovima.

 

fliper

 

Fliper „Kod Ćure“ nema TILT ! Reč tilt je ostala do danas u žargonu (tiltovao sam – blokirao mi je mozak). Fliperaši se sećaju da fliper tiltuje (blokira) usred grube igre i cimanja. To je najstroža kazna.

Sledeća generacija flipera opremljena je i novijim efektima – multiball, nivoi i trista čuda ali njihovo vreme se baš tada bliži kraju. Svako leto nosi nešto novo : Video (VHS), moderni kafići, video igrice, Commodore  i Spectrum i na kraju osamdesetih „američki bilijar“. Stari dobri fliperi narednih godina su ostali samo tu i tamo,više kao dekor.

* U originalnom značenju fliperi su ustvari oni udarači kojima se odbija kugla. Mašinu Amerikanci zovu Pinball ali je u mnogim zemljama opšteprihvaćeno ime – FLIPER.KOMENTARI

 1. tomislav matkovic kaže:

  svaka cast za temu! secam se balija  kod mlecne pijace… ubijao sam se pacmanom…. znao sam satima da je igram 🙂 bila je kao i neka lista rekorda pa mi je gust bio  obaranje 🙂 lepa vremena! cak je jedan pacman bio i u largu duuugo duuugo.
   

 2. amacak kaže:

  Fliperi su imali labudovu pesmu negde ’96 ili ’97 kada su sankcije ublažene i uvoženi su masovno aparati novije generacije sa video displejima. terminator, adams family, indiana  izgledali su i radili kao novi.

  posao je išao odlično par godina ali su prevelika konkurencija i razvoj PC računara i raznih konzola za igrice učinili svoje. mogu da se nađu u i tamo ali prilično se loše održavaju i slabo igraju. novih mašina, koliko ja znam, nema. cena im ide preko 10000e, dovoljno da se nikad ne isplate kod nas.

  uz sva čuda moderne elektronike kod kuće mislim da su osuđeni da ostanu na sadašnjem nivou, daleko od stare slave.

 3. tomig kaže:

  Bila je u Baliju neka igra – neki trouglasti svemirski brod, monitor ugrađen u stol, dakle položen. Sećam se da je pored standarnog kretanja imao i inerciju …

  Luda vremena … 

 4. adkersu kaže:

  Sećate li se hita „Pinball wizzard“ – Elton John&The Who?

 5. Lansky kaže:

  Da,da…rock opera Tommy

  Sećam se sudbne igraonice/fliperane  Mravić (ili tako nešto) u Drapšinovoj ulici .
  Otvorena 91 ili 92. odmah okupirana od klinaca, za par meseci je izgledala kao da je prošla najezda skakavaca. Išvrljano, izgrebano, slomljeno…Vlasnik je stalno pokušavao da reaguje ali po nekom zakonu akcije i reakcije, sve je bivalo gore. Kulminiralo je požarom i to mesto je moralo da se zatvori. Ta generacija dece i tinejdžera je baš bila nestašna. Malo dalje je već radila prava kockarnica za decu Las Vegas. Na poker aparatima su visili i odrasli ali i deca što još nisu pošla u školu. Takvo je vreme bilo.

 6. Josko kaže:

  I nezaboravni brko, majstor Djuka koji je sve te flipere a kasnije i video igre svima po gradu odrzavao, da bi se mi mogli igrati.

OSTAVITE KOMENTAR