Dobio otkaz godinu dana pred penziju

Mirko Ištvanov (61) iz Subotice dobio je otkaz nakon što su mu lekari utvrdili Alchajmerovu bolest.
Ištvanovu je od februara pozlilo na poslu, više nije mogao da radi kao fizički radnik i vlasnik privatne firme mu je dao otkaz.

646518_mirko-i-jagoda-istvanov210715rasfoto-biljana-vuckovic-002_f

– Kada je ocu pozlilo, urađeno mu je snimanje glave i utvrđeno da je imao pet manjih moždanih udara, što je pokrenulo Alcahajmerovu bolest. Stanje mu se u međuvremenu pogoršalo, vidno zanosi na desnu stranu i svi nalazi lekara potvrđuju da je radno nesposoban. Međutim, lekarska komisija RFZO već nekoliko puta daje mišljenje da je radno sposoban. Žalila sam se na odluke prvostepene komisije i onda bi drugostepena tražila nove preglede. Ne mogu da shvatim da bi ga poslali na gradilište, a on ne može da ode ni do kupatila ili prodavnice, niti da održava higijenu ili jede samostalno. Ko bi odgovarao ako bi stradao na poslu – pita Jagoda Ištvanov.

Bolesni građevinac i njegova ćerka su podstanari, a posle 39 godina radnog staža, od čega je 12 godina bio uposlen u „Javorniku“, Mirko Ištvanov zbog stava komisije i otkaza strahuje da će završiti na ulici. U međuvremenu je predao zahtev za invalidsku penziju i tuđu negu i pomoć.

– Prema rešenjima komisije, zakon ne dozvoljava da ga drže na bolovanju, ali se nadamo da će rešenje o očevom otkazu biti takvo da će moći da se prijavi na tržište rada jer bez njegove plate smo socijalni slučajevi. Živeli smo od 30.000 dinara, od čega je rata za njegov kredit 5.200, a lekovi 4.000 dinara – ogorčena je Jagoda Ištvanov.

U Filijali RFZO kažu da je pravilnikom za utvrđivanje privremene sprečenosti za rad za određena oboljenja predviđeno bolovanja do 90 dana i da komisija nije konstatno odbijala zahtev za bolovanjem, već je ono zaključeno tek 20. jula. U nalazu neurologa je navedeno da je radna sposobnost kompromitovana, a imenovani je 29. maja podneo zahtev za utvrđivanje potpunog gubitka radne sposobnosti što lekarsku komisiju ne obavezuje u radu – saopštio je RFZO.

– Osiguranik nije podneo zahtev za donošenje rešenja povodom konačne odluke drugostepene komisije što je njegovo zakonsko pravo ako nije zadovoljan ocenom, a njegov radni odnos prestao je na osnovu sporazuma poslodavca sa zaposlenim – tvrde u RFZO.

BLICKOMENTARI

 1. root kaže:

  Jel su to oni sporazumi o prekidu radnog odnosa koje potpises cim se zaposlis pa ga gazda aktivira kako mu se cefne?

 2. ledenjak kaže:

  E, ajd sad ovi što su pokazali široku dušu prema imigrantima i ostalim socijalno radno sposobno ugroženima, neka pomognu ovim ljudima. Ajmo.. di ste sad.

 3. Vesko kaže:

  Nadam se i zelim da Mirko Istvan ostvari zasluzenu penziju, a gest njegovog poslodavca ne vredi komentarisati.

 4. bambula kaže:

  Kako vas bre nije sramota ? I Javornik i RFZO ! Čoveka, godinu dana pred penziju izbaciti na ulicu i ostaviti nezbrinutog ! Sramota me je gde živim !
  A migrantima obezbeđujete sve i svašta ! Mislim da nešto smrdi u ovoj državi !

 5. elco kaže:

  Covek 1 god.pred penzijom,bolestan,dobio odkaz.To je sramota.Uzas,sta se u toj drzavi desava.Ne daj Boze nikome.Ja sam vec 25 godina u Nemackoj.Kad sam zadnji put bila u Subotici,rekli su mi,da ja mojih 10 god.radnog staza u SEVER -u mogu zaboraviti.I nikom nista.Kome da se zalim?

 6. Ivan kaže:

  O RFZO ne vredi ni govoriti. Mutivode najvišeg stepena, njihov posao se svodi na to kako da kojekakvim pravnim začkoljicama ne-omoguće osiguranicima zakonom zagarantovana prava. A ćive na našem trošku. Paraziti i štetočine!

 7. Nebitno kaže:

  Bez reci….
  Omladino,begajte iz Srbistana,dok nije kasno

 8. Pálfi József kaže:

  Interesovalo bi me, gde je sada inspekcija rada? Kako je mogao covek bolestan da potpise sporazumni otkaz? Ako i ovo prodje bez reci inspekcije onda stvarno su samo za kaznjavanje da bi zaradili plate sebi i gospodama, koji ne rade svoj posao.

 9. Loncar_SU kaže:

  „Živeli smo od 30.000 dinara, od čega je rata za njegov kredit 5.200, a lekovi 4.000 dinara“.. ja zivim u 5-to clanoj porodici i samo ja radim za 25000..i, sta sad?

 10. Blagoje kaže:

  Eh svi kukaju a sto niste cuvali Yugu tada privatni sektor nije ni postojao ,ako ne valja privatni sektor ko je onda unistio yugu ,pa naravno drzavni .Ovo nema veze sa ovim covekom ,njemu treba drzava da pomogne u resavanjui problema sa poslodavcem ili grad a rado svi upiru prst na privatni sektor a niko nece da mu pomogne od gradskih/drzavnih organa .Moram da priznam da ima lepu cerku ako je to za utehu

 11. Jagoda Istvanov kaže:

  https://www.facebook.com/groups/966105563452854/members/
  Molim ljude dobre volje da pomognu ocu ako mozete 10 din uplatite,deset po deset i skupice se barem za kutiju leka.Hvala vam.

 12. Jagoda Istvanov kaže:

  Ziro racun je Istvanov MIrko 330-0200102027255-48 .Hvala vam

OSTAVITE KOMENTAR

+ 22 = 23

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: