Dogodilo se na današnji dan

1779 – Subotica je dobila status Slobodnog kraljevskog grada pod imenom Maria Terezianštat. Grad je tada dobio i službeni grb barokne heraldičke forme koji je zvanični grb grada i sada.

 

1218 – Rođen je Rudolf I, osnivač dinastije Habzburg. Vladao je od 1273. do smrti 1291. U bici na Moravskom polju 1278. pobedio je češkog kralja Otokara II Pšemisla i od njega otrgnuo Austriju, Kranjsku i Štajersku, koje su, sa docnije pripojenom Koruškom, postale nasledne habzburške zemlje, čime je udaren temelj kasnije austrijske monarhije.

 

1853 – U Srpskoj Vojvodini i Tamiškom Banatu, kako je glasio zvanični naziv srpske autonomne Vojvodine u Habzburškoj Austriji, stupio je na snagu Opšti austrijski građanski zakonik.

 

1886 – U Čikagu je 40.000 američkih radnika stupilo u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada, izražene u paroli “tri osmice” – po osam sati rada, odmora i slobodnog vremena. U sukobu sa policijom ubijeno je šest i ranjeno oko 50 radnika, a veliki broj je uhapšen. Pet radničkih vođa osuđeno je na smrt, a trojica na robiju. Na Prvom kongresu Druge internacionale 1889. odlučeno je da se svake godine 1. maja masovno demonstrira u znak sećanja na čikaške radnike.

 

1928 – Na velikom zboru u bioskopu Lifka u Subotici, sakupilo se oko 3000 radnika, za koje je dvorana bila premalena pa su mnogi ostali u dvorištu. Hor  radnika je pevao borbene pesme. bor je otvorio slovoslagač Jovan Stojanović, radnik Željezničke štamparije, a za reč su se javili još četiri štampara (među njima Ernest Kun, Draga Stefanović i Roter Mihajlo).

 

1931 – Zvanično je otvoren 102 sprata visoki oblakoder Empajer stejt bilding u Njujorku, u to vreme naviša zgrada u svetu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR