Dok Holidej – poslednji kauboj sa zapada…

…tačnije, sa zapadne tribine.

dock

– Dok, najpre moram da te pitam u vezi onoga što sam video na poslednjoj utakmici. Ne mogu da poverujem da ti je rečeno da napustiš zapadnu tribinu zato što si – preglasan. To još nigde nisam video ni čuo, a da nije u pitanju šahovski  meč. Da li je to istina ?

 

Dock : Dobro si video. Telefonom me je nazvao Andrija Romić, upravnik stadiona i rekao da se udaljim sa tribine i da mi to poručuje i direktor Tot. Otišao sam u ložu kod direktora JKP Stadion  Roberta Tota i rekao mu šta se dešava. On se začudio i rekao mi je da slobodno ostanem tamo gde sam od svoje pete godine, na tribini.

 

Ja sam ipak prešao na istočnu stranu i nastavio da navijam. Pre toga sam doviknuo Romiću : Zašto me teraš ? Svi su to videli…eto…

 

– Ti si zaposlen na stadionu.

 

Dock : To je tačno, ali sam i navijač Spartaka. Niko mi nije branio nikad da navijam na utakmicama. I direktor JKP mi je to potvrdio.

 

– Zašto si odabrao baš zapadnu tribinu ?

 

Dock : Na zapadu sam se skrasio pre šest godina. Tu publika gricka semenke i kikiriki, razgovara, zeza se…Oni prvih 10 – 15 minuta uopšte nisu koncentrisani na događanja na travi. Neko mora da započne aplauz, da podigne temperaturu…

 

Drugo poluvreme je već življe. Dovikuje se sudiji, klupi gostujućeg tima…Trudim se da tu energiju preusmerim na navijanje. Ima tu vernih navijača. Neke od njih viđam po svakakvom vremenu. Zbog utakmice izađu sa posla, čak odu sa svog rođendana…pa posle trče nazad, kada sudija svira kraj.

doc-holidej

– Da odemo još u prošlost. Kada si prvi put izašao na stadion?

 

Dock : Za utakmice sam znao još kao vrlo mali, tata je išao negde nedeljom ali meni nije bilo najjasnije šta je to tačno. A onda sam i ja stigao na stadion 1972. godine, na baraž utakmicu sa FK Budućnost. Spartak je ušao u prvu ligu na penale. Stadion je bio pun a kad imaš pet godina izgleda ti kao Marakana. Neki čika me držao na ramenima…

 

– Koje još slike imaš u glavi  iz vremena detinjstva ?

 

 Dock : Pamtim FK Kozaru po boji dresa, limun žuti dresovi i bele gaće…pamtim golmana Budimčevića kako je na blato izašao u snežno beloj opremi…Imao je čudan stil. Hvatao je loptu iza glave, kada se već činilo da ga je  preletela. Popović je bio dobar golman. Znao je da se postavi. Šuica je bio leteći. Pokupi loptu i još par igrača. Sećam se Štajnera, sad je trener golmana u Bačkoj.

 

A od igrača…Cetina, Kustudić, Perduv, Jovićević, Žinor, pokojni  Gašić…

 

– Sećaš li se Puhija ?

 

Dock : Antala Puhalaka smo zvali Turbo ! U 90 odsto slučajeva je pretrčavao svog čuvara ! Dobijali smo utakmice na tu foru.

 

– Imaš najsnažniji glas na stadionu. Kada si primetio taj svoj dar ?

 

 Dock : Sećam se da mi se grlo otvorilo kada sam imao 12 godina. Počeo sam da mutiram jednog dana na pola rečenice. Između reči NAPRED i PLAVI. Puklo je ko petarda. Vremenom sam bio sve glasniji, to sam od oca nasledio. On na Spartak dolazi od 50ih godina i još i danas može sudiju da otera u „lepše krajeve“.

 

Otac i sin – nema zime za Eskime !

dok holidej spartak

– Radiš na stadionu…

 

Dock : To mi je drugi dom. Malo ljudi danas ima sreću da sa radošću ide na svoje radno mesto. Mada, nije lako…Dolazili su tu konzumenti opijata, imigranti, vršili su tu nuždu kojekakvi…Velik je ovo prostor, 7 hektara. Borim se na celom frontu. Tu mi moj glas pomaže. Moram da vičem…evo ovih dana je raskvašen teren, niko ne sme da ide po njemu ali se zaleću i prvotimci i rekreativci, misle da ih ne vidim pa moram da dreknem.

 

Ko sve dolazi na stadion.

 

Dock : Preko dana ima puno sveta. Đaci iz škola, rekreativci, atletičari, fudbaleri i fudbalerke…neki prosto vole da dođu da vide šta ima novo.Neki od  Marinaca vole da dođu na svoju tribinu i tu sede i razgovaraju.

 

A kad padne noć, tu ima zečeva, jednom sam video celu porodicu, video sam i tri lisice, ima i zmija i fazana…šuma je ovo, kraj grada…Pojavili su se od nedavno i plavi golubovi. Nije ih dugo bilo. Sivkasto plavi sa belom „ogrlicom“ i dve štrafte na krilima.

 

– Ja sam video tamo jednu LAMU, kunem ti se !

 

Dock : Ah, ta je pobegla iz cirkusa.

 

Dobro, a kako da publiku dovedemo na stadion ?

 

Dock : Stadion treba da ima određeni komfor, ovo je 21. vek. Dok je bio Nemanja Simović određeno je 25 stavki koje moraju biti urađene. Napravljen  je tada tunel, kupatila, ograda, semafor, farbanje, blagajna, obnavljanje betona…Mora još dosta toga.

 

Druga stvar, moramo forsirati našu omladinsku školu. Ove godine su u prvi tim ušli Čiča, Banjac, Vukojević i Jondić.

 

I politika mora da se izbaci iz fudbala.

 

– A travnjak ?

 

Dock : Godinama su o njemu (ne)brinuli nestručni ljudi. Previše je zubače. Tamo raste sedam vrsta trava. Najbolju travu sam video u Krivaji. Pao sam na kolena ! Čuo sam da je odatle išlo busenje za Spartak , za JNA , za Marakanu… Tepih !

 

–  Jel znaš da u Čantaviru imaju reflektore, igraju noćne utakmice.

 

Dock : Znam, bio sam. Nisam mogao da verujem ! Ima publike , navija se…

 

– Ti si poslednji kauboj na zapadu. Nadam se da ćemo se tamo opet videti, da će se rešiti nesporazum.

 

Dock : Živim u nadi…

dok holidej subotica

Dock kod kuće, bavi se slikarstvom

dok holidej subotica spartakKOMENTARI

 1. Dalton kaže:

  Treba politiku stvarno izbaciti iz sporta i ne smenjivati sposobne ljude. Bojim se da ćemo još na kraju Modesta i Simovića praviti od blata, kako ovi sadašnji rade.

 2. Anonimni kaže:

  Legenda!!!!!!!

 3. warrior kaže:

  na istoj toj tribini je sedeo i "vikao" pokojni macek, pa nikom nije smetao. PODAJ CETINI!!!

   

 4. KRITICNI-FCS kaže:

  DOK JE JEDAN! A TI SIMOVICA I MODESTA NOSI KUCI AKO SU TI VALJALI!

   

 5. Lansky kaže:

  Na tribini Gradskog stadiona

OSTAVITE KOMENTAR