Dokumenta o komasaciji pribavlja Agencija za restituciju

Dokumentaciju o komasaciji u procesu restitucije ubuduće će po službenoj dužnosti pribavljati Agenacija za restituciju, što treba da pojednostavi ostvarivanje prava onih koji traže vraćanje imovine, dogovoreno je na sastanku poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) sa direktorom Agencije za restituciju, prenosi “Mađar so”.

 

Prema rečima narodnog poslanika SVM-a Lasla Varge, Zakonom o restituciji omogućeno da onima kojima je oduzeto obradivo zemljište, ukoliko je u toj katastarskoj opštini gde se predmetno zemljište nalazi sprovedena komasacija, može biti vraćeno zemljište koje je rezultat te komasacije. Međutim, po njegovim rečima, u praksi je nastao problem budući da je Agencija za restituciju tražila da podnosioci zahteva prilože kompletnu dokumentaciju o komasaciji.

 

“Ovo je u mnogim slučajevima bilo praćeno problemima. U nekim mestima katastarski uredi su strankama odgovorili da nemaju zakonsku obavezu da potraže dokumentaciju o komasaciji. Ali, dešava se i da katastarski uredi jednostavno ne nalaze dokumentaciju ili ona nije sređena” – rekao je Varga.

 

Stoga je, dodaje Varga, sa čelnicima Agencije za restituciju dogovoreno da će agencija ubuduće po službenoj dužnosti pribavljati doklumentaciju o komasaciji, pošto je agencija kao državni organ “u drugoj poziciji nego što su to građani i da će po svemu sudeći i katastarski uredi imati drugačiji odnos prema zahtevima agencije”.

 

“Agencija je u prilici da ukoliko određena dokumentacija ne može da se pronađe u katastru, potraži u sudskim ili arhivama lokalnih samouprava. Biće mnogo jednostavnije što će ubuduće taj posao raditi jedan državni organ i da pribavljanje dokumentacije neće biti obaveza građana” – navodi Varga, a prenosi “Mađar so”.

 

Prema njegovim rečima, ukoliko eventualno ni agencija ne bude mogla da pronađe dokumentaciju vezanu za određenu komasaciju, onda prema važećim zakonskim propisima građani mogu da računaju na obeštećenje u formi vrednosnih hartija.

 

Varga je, takođe, izneo da će Agencija za restituciju najverovatnije inicirati i izmene Zakona o vraćanju imovine, imajući u vidu da je na osnovu dosad podnetih 15 hiljada zahteva za vraćanje imovine stečeno iskustvo na osnovu kojeg će biti inicirane zakonske izmene. Suština treba da bude da se obeštećenje zamenom nepokretnosti odnosi na što širi krug obeštećenja, a ne samo u slučaju obradivog zemljišta.KOMENTARI

  1. pauk kaže:

    Da, kako rece onaj covek Rudolf R. nema investicija bez restitucije to je jasno. Tako da je pitanje sta se vise ceka, insvesticije nedostaju Vojvodini, a ne neki Šarici, Arapi i drugi. Ako hocete u EU, pokazite da mozete ispuniti sta se zahteva od vas. Nekom je bolno, ali sta se posle drugog svetskog rata bili pomahnitali za zemljom i imovinom koja nije ni bila vasa pa je sad ne bi ni vracali.

OSTAVITE KOMENTAR