Dom kulture u Tavankutu obnovljen – vrata i dalje zatvorena

Šta hrvatskoj zajednici u Srbiji donosi pobeda Zorana Milanovića i koliko njihov položaj zavisi od odnosa čelnika dve države? Mnogo, odgovaraju na pitanja N1, navodeći da su tek od posete hrvatske predsednice Srbiji 2016. stvari počele da se pomeraju sa mrtve tačke. Iako je većina glasova iz Srbije otišla Milanovićevoj protivnici, u Hrvatskom nacionalnom veću nadaju se boljoj saradnji nego kada je bio premijer, kao i da će odnosi na relaciji Beograd – Zagreb otopliti.

Dok se analizira šta Milanovićeva pobeda znači za odnose dve države, na severu Bačke tumače šta ima ona znači za svakodnevni život. Selo Tavankut našlo se na listi prioriteta pre dve godine, nakon sastanaka tadašnje predsednice i premijera. Obećanje da će ruinirani Dom kulture biti obnovljen, ispunjeno je još u maju. Međutim, njegova vrata i dalje su zatvorena.

“Zaista smešno, za rubriku verovali ili ne”, kaže bivši predsednik MZ Tavankut Tome Vojnić Mijatov.

Zašto je tako – ne zna. Iako u Subotici za N1 kažu da su još u junu objekat predali mesnoj zajednici na raspolaganje, njen doskorašnji čelnik objašnjava – mesecima se nezvanično priča da otvaranje zapravo čeka predsednika Vučića. Takve poluinformacije su, dodaje, kružile i nedavno, kada je kod Subotice otvarao Ipsilon krak.

“Bilo je neko dežurstvo kod rukovodstva mesne zajednice, gde se očekivalo da će predsednik države doći, da će tu biti neka svečanost”, kaže Vojnić Mijatov.

Međutim, do danas, ni predsednika, ni Doma kulture. A da će, poput Vučića i Kolinde Grabar Kitarović, i Zorana Milanovića dočekivati na severu Vojvodine, nadaju se u Hrvatskom nacionalnom vijeću. Iako nisu blisko sarađivali dok je bio premijer, sada očekuju toplije odnose. Pa i na relaciji Beograd – Zagreb.

“Ne moraju u pravom smislu reči biti topli, ali da komunikacija bude učestala. Da se seda za sto, da se otvore sva važna pitanja i da se o njima razgovara. Prvi preduslov svega je da se prizna da postoje neka otvorena, nerešena pitanja”, kaže Jasna Vojnić iz HNV.

Prvi put je taj preduslov isunjen 2016. godine potpisivanjem Subotičke deklaracije, kaže lider DSHV-a. Zahvaljujući tome, danas se priznaje da Hrvati u Srbiji imaju probleme, u čijem je rešavanju bilo pomaka, ali, kaže, nedovoljno.

“I dalje smo, nažalost, svedoci da neki drugi nivoi vlasti, pre svega lokalni, ne samo da ne prate proaktivno naše inicijative, nego da, sada smo već i ubeđeni, opstruiraju donošenje nekih koraka”, kaže Tomislav Žigmanov iz DSHV.

Konkretno, smatra da Grad Subotica opstruira formiranje hrvatskog školskog centra, zbog čega su odbornici DSHV nedavno napustili sednicu gradske skupštine, a lokalnu vlast optužili za diskriminaciju. U gradu to odbacuju, navodeći da je postupak u toku, ali da ima nejasnoća koje treba rešiti. Na primer, kolika je cena i realna potreba.

“Težnja lokalne samouprave da se odluka ne donosi “ad hoc” nego na bazi realnih potreba, zakonskih procedura i preporuka Međuvladine mešovite komisije, ne samo da se ne može nazvati diskriminacijom, već se zapravo u ovom slučaju više mogu nazreti elementi segregacije učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, što nije u skladu sa evropskom budućnošću zemalja u regionu”, navode u saopštenju.

Dodatni problem je, navode, negativan stav koji su o tom pitanju izneli Nacionalni saveti Bunjevaca i Nemaca.

S druge strane, da se upravo zbog evropske budućnosti stvari moraju početi rešavati, kaže Žigmanov, nazivajući hrvatsku zajednicu u Srbiji taocima odnosa dve države.

 

N1KOMENTARI

 1. Tavankut kaže:

  Toga dana kada su lokalni šerifi pustili BUVU da dolazi predsednik republike da otvori dom kulture, rastrčala se ekipa dežurnih da obavesti narod. Moš misliti, doće pa neka dođe i treba da dođe da vidi ko mu vlada u selu …neko ko ne voli IJE a saradnici mu IJE i ????? Ma ajte dajte raseliše one jadne prodavce sa pijace na tamo neku pijacu novu koja nema nit sanitarnoga čvora niti prilaza za aute niti bilo čega. Ugroženi smo SVI stanovnici sela, svi bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost jer ovakav saziv mesna zajednica u istoriji sela nije imala. Tu ne mislim na vladajuću ekipu nego i na one druge , isti su ko jaje jajetu. Dajte selo na upravljanje mladim ljudima koji znaju šta će sa selom, nemojte davati nekima koji ne znaju ništa osim lupetanja i hedonističkog ponašanja. Usput tražeći pomoć jer nema kamion pa neš ni imati dok trčiš po regionu promovišući svoju “ugroženost”

 2. Brane kaže:

  Mijanu u sklopu Doma kulture ste otvorili. Za nju vam nije smetalo što Vučić i Kolinda nisu imali vremena da dođu na svečano otvaranje.
  Jasna je stvar gos’n Žigmanov, mijana donosi novac, Dom kulture ne.

 3. Tavankutbon kaže:

  @brrane-a jali? ako je otvorio kavanu? jel nije mozda onaj šta kuće kupuje na veliko…

 4. Brane kaže:

  @tavankutbon, a ko mu je dao da otvori kafanu u Domu kulture? Da nije ovaj što je nedavno sa Pantovčaka dobio grdne novce da gradi kuću?

 5. Trovach kaže:

  Ne razumem zasto su potrebna svecana otvaranja bilo cega. Napravljeno je i pustite da narod koristi.

 6. Koki kaže:

  Kad promenite Zigmanova mozda vam krene bolje. Sto iskreno i zelim dobri ljudi.

 7. Lu kaže:

  Glavešine predstavnika Hrvata u Subotici od tobožnje ugroženosti napravili su biznis gde pare izvlače kako iz Srbije tako i iz Hrvatske. Bilo bi dobro kad bi te pare bile uložene u poboljšanje života Hrvata, ali one se slivaju u džepove uskog kruga glavešina. Kao što Srbi u HR, tako i Hrvati u SR služe matičnim državama za kojekakva međusobna prepucavanja. Kao što Srbi u HR svoje probleme neće rešiti u SR već u HR, tako i Hrvati svoje probleme neće rešiti u HR već u SR. I jedni i drugi što pre shvate to biće im bolje, a do tada su samo mationete u rukama matičnih država.

OSTAVITE KOMENTAR