Dom legalan uz sto evra

Danas na snagu stupa novi zakon o posebnim uslovima za upis bespravnih objekata u katastar. Pravo će imati vlasnici kuća do 300 kvadrata, a stanova i vikendica do 200.

 

SKUPŠTINA Srbije usvojila je Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, koji će u subotu stupiti na snagu. Oni, koji po ranije važećim zakonima nisu podneli zahtev za legalizaciju, a izgradili su objekte do 11. septembra imaju rok od godinu dana da podnesu prijavu nadležnoj službi za katastar.

U Srbiji, prema rečima ministra Velimira Ilića, ima oko 1,3 miliona objekata za koje nije izdata građevinska, odnosno upotrebna dozvola. Pravo upisa u katastar imaju oni koji su izgradili kuće do 300 kvadratnih metara, stanove i vikendice do 200, poslovni prostor i zanatske radnje do 100 i garaže do 30 kvadrata.

 

Oni koji su zidali kuće na tuđem zemljištu upisuju pravo svojine na objektu, bez sticanja prava na parceli. Pravo svojine nad zemljištem može biti upisano u korist vlasnika objekta tek kada nadležnoj službi dostavi dokaz da je kupio parcelu. Ukoliko se u roku od dve godine ne reše imovinsko-pravni odnosi na parceli, vlasnik objekta je dužan da o svom trošku utvrdi zemljište za redovnu upotrebu objekta i vlasniku zemljišta isplati tržišnu cenu.

 

Ako posle katastarske legalizacije vlasnik želi da proda objekat da bi u sudu overio kupoprodajni ugovor, mora da dostavi dokaz da je lokalnoj samoupravi isplatio naknadu za uređenje zemljišta.

 

Oni koji su po do sada važećim zakonima podneli zahtev za legalizaciju nisu u obavezi da se prijave katastru, već će to uraditi nadležne službe lokalnih samouprava. Upis objekata u katastar košta u proseku oko 100 evra. Toliko staje i izrada geodetskog snimka, koji je obavezan dokument koji se uz zahtev podnosi katastru.


BESMISLEN ZAKON

 

ZAKON o upisu bespravnih objekata u katastar potpuno je obesmišljen usvajanjem pojedinih amandmana i neće imati značajne posledice, izjavio je Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština. Bitne mane zakona su ispravljene, ali ne postoji obrazloženje Ministarstva građevine da će objekti katastarskom legalizacijom steći ista prava kao i legalni, jer i dalje neće imati građevinsku i upotrebnu dozvolu.

 

NOVOSTIKOMENTARI

 1. pokraden kaže:

  Slazem se da kuce treba legalizovati ali NA STA SMO DO SADA 30 GODINA PLACALI POREZ AKo SE NAS STAMBENI OBJEKAT VODI KAO NJIVA ILI NESTO DRUGO.Za sta ste uzimali pare do sada .Ajde ovih 30 godina mojih placanja da prebijemo i da se te kuce upisu u katastar .JEr na resenju nepise da ja placamza njivu vec za stambeni objekat a njega nema nigde zavedenog Ko je tu gresio svih ovih godina uzimao pare na lepe oci ……….a nisam jedini verovatno

 2. dr kaže:

  a nama,koji smo gradili sa svim mogucim dozvolama vracate pare?

 3. Boris kaže:

  Kaznili su nas koji smo legalno gradili ili skupo legalizovali, redovno plaćali porez.
  Svaka čast…. U ovoj državi pošteni su uvek krivci…..Čast i poštenje…100% 

 4. Ivan kaže:

  ovim ilegalcima, koji ni do sada nisu legalizovali svoje nezakonito gradjene objekte, predlazem da ih ni sad ne legalizuju. zasto sad da daju pare drzavi?
  nikada nije bilo sankcija za ilegalnu gradnju, nece ih biti ni ubuduce. ne brinite, srbija je ovo.
  uzivajte u bezakonju i smejte se nama majmunima koji smo sve dozvole uredno placali.  

 5. LASLO IMGRUND kaže:

  PLATIO SAM 700 EURA ZA LEGALIZACIJU DA BI MOGAO DA UKLJUCIM GAS.PRIKLJUCAK ZEMNOG GASA JE BIO 1000 EURA.ZA LEGALIZACIJU GARAZE SAM PLATIO 350EURA.DANAS ZA LEGALIZACIJU SE NE PLACA NISTA A ZEMNI GAS SE PRIKLJUCUJE ZA 500EURA ITO NA RATE!!!STVARNO KO JE OVDE MAJMUN???
   

 6. Ivan kaže:

  gospodine “pokraden”,
  niste vi pokradeni vec ste (svojom ilegalnom gradnjom) godinama krali od nas, gradjana Srbije, koji su sve svoje dozvole uredno placali.  
  al’ slobodno nastavite da galamite i siguran sam da cete ostvariti jos neku korist. ova drzava je uvek bila na Vasoj strani, na strani onih koji ne postuju njene zakone.   

 7. gabriela kaže:

  i opet po stoti put ispada magarac onaj ko postupa po zakonu. ‘ebala nas Srbija.

   

 8. Xmen kaže:

  Ljudi jeste vi u pravu, koji ste gradili sa građevinskom dozvolom, ali ja sam gradio na neurbanizovanom zemljištu, kada sam otišao pitati, dali treba neka dozvola, rekli su gradi šta oćeš, nije urbanizovano ! I šta sada da legalizujem ??? Treba da legalizuje onaj, ko je na urbanizovanom zemljištu gradio bez građevinske dozvole, kod mene ni dan danas nije urbanizovano, a porez na objekat plaćam od kada je izgrađen !

OSTAVITE KOMENTAR