Došao je iz Švajcarske u Suboticu i ostao bez novčanika: A onda…

Visprenim lopovima bio je dovoljan samo trenutak da ukradu novčanik 73-godišnjem Subotičaninu koji godinama živi u Švajcarskoj. Zahvaljujući učiteljici iz OŠ „Sveti Sava“, novčanik sa svim dokumentima je ponovo kod vlasnika.

Naime, Imre Čanj živi u Švajcarskoj i u zemlju je ušao sa ličnom kartom, koja je bila u novčaniku koji je nestao.

– Čim smo došli u Suboticu, juče prepodne, počeli smo da rešavamo papirologiju po gradu, plaćamo porez… Nekoliko puta sam izvadio i stavio novčanik u torbu, međutim, kada smo stigli kući, njega nije bilo – priča nam u dahu Imre.

Ostao je u šoku.

– U njemu je bilo oko 2.500 dinara, ali tu su bili i švajcarska i naša lična karta, kartice od banke… Otišao sam u policiju da prijavim nestanak, da vidim da li je možda neko pronašao novčanik jer je u njemu lična karta bez koje ne bih mogao da napustim zemlju. Pasoš sam predao zbog dobijanja vize za jedno putovanje i lična karta mi je neophodna da se vratim u Švajcarsku. Rekli su mi da će napraviti zapisnik i da sa tim idem u ambasadu u Beograd..

Hladan znoj oblio je Imrea. Kako sam kaže, nije znao šta ga je snašlo, sve dok ga nije pozvao prijatelj da ga pita da li je opljačkan.

– Novčanik je kod Mlečne pijace, gde ja uopšte nisam bio, pronašla učiteljica Mirjana Lončarević i pokušala da me kontaktira. Međutim, kako sam prodao kuću, nema me u imeniku, pa su očitali ličnu kartui našli staru adresu, zvali komšije koje su našle mog prijatelja a on mene – dalje će Imre.

Otišao je u školu po novčanik, tamo su ga već čekali.

– Žao mi je što je Mirjana imala čas i što nisam ušao unutra da kažem svim đacima kako imaju dobru i poštenu učiteljicu. Pored školskog gradiva ona će ih sigurno naučiti i važne životne lekcije. Škola treba da bude ponosna što ima takvu osobu među svojim kadrovima.

Učiteljica Mirjana, pak, kaže da nijednog trenutka nije imala dilemu šta da radi.

– Novčanik sam našla u haustoru kod Mlečne pijace, bio je otvoren i videla sam da je pun kartica. Žurila sam na čas pa nisam imala vremena da ga odnesem pravo u policiju, nego sam ih zvala da prijavim da sam pronašla novčanik sa dokumentima – priča nam Mirjana. – U školi smo očitali ličnu kartu, ali kako na toj adresi nije bilo nikoga, pozvala sam prvog komšiju i zamolila ga da jave Imreu. Nisam želela da ga ostavljam nigde jer sam pretpostavila da su tu važne kartice i dokumenta.

Mirjana dodaje da je srećna što je mogla da pomogne nekome.

– Smatram da je to moja dužnost i stvar vaspitanja. Tome i decu učim, da u životu čine drugima ono što žele da i njima učine – poručuje Mirjana.

Učiteljica Mirjana svojim potezom održala je veliku lekciju o poštenju ne samo svojim đacima nego i svim sugrađanima. Nadamo se da smo je naučili.

 

(Telegraf.rs)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR