Dragojević o festivalu na Paliću

Dragojevićev filma “Parada” prikazan je sinoć na Letnjoj pozornici na Paliću, u okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg 19. Festivala evropskog filma “Palić 2012. godine.

“Parada”, zajedno sa još 13 evropskih filmova je u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija, čija je predsednica poznata glumica Mira Furlan. Obzirom da ovaj festival sledeće godine slavi dve decenija postojanja, Dragojević smatra da je “Palićki filmski festival najbolji od svih festivala u Srbiji”.

 

“Ovaj festival ima najviše perspektive za razvoj i voleo bih da on takođe bude nacionalni festival, a ne novosadski Sinema siti. Ja se zalažem da nacionalni festival putuje svake godine u drugi grad”, rekao je Dragojević a preneo je B92.

 

On je precizirao da bi “bilo interesantno” da jedne godine nacionalni festival “bude u Kragujevcu, druge u Valjevu, treće u Šapcu i slično”.

 

“Mislim da bi to bilo značajno za sve te sredine da razvijaju ljubav prema filmu. Ili da Palić preuzme nacionalnu selekciju, ili da festival putuje od grada do grada”, govori Dragojević za B92.

 

Komentarišući ideju u razradi, da Subotica bude grad u kojem će funkcionisati “Eurosinema”, odnosno bioskop u kojem će se 365 dana godišnje prikazivati evropski filmovi, Dragojević je rekao da je nezadovoljan, što osim evropskih, u Srbiji nema distribucije i “dobrih regionalnih filmova”.

 

“Ja sam nezadovoljan što neki dobri filmovi iz regiona kao što su “Metastaze“, “Ljudožder vegetarijanac“ nemaju distribuciju u Srbiji“, rekao je Dragojević i dodao da je inicirao akciju da se napravi mreža Domova kulture koja bi se orijentisala na evropski i na regionalni film.

 

Kada se formira nova Vlada Srbije, smatra on, videće se da li će Ministarstvo kulture biti spremno da podrži i da u sledeće četiri godine ostvari tu ideju.

 KOMENTARI

  1. Nata kaže:

    Pa dragi Dragaojevicu ovo vam bas nije neki fazon. Treba da Subotica posle toliko godina izgubi i filmski festival i onda cemo biti kompletno u G…..a. Bas vam hvala na predlogu 😈

  2. adkersu kaže:

    Kada se bude formirala nova vlada Ministarstvo kulture će i dalje podržavati decentralizaciju kulturne politike.Nema više „kruga dvojke“, ima da se ravnomerno razvijaju i Rogina bara, i Bele vode i Višnjička banja i Bežanijska kosa pa čak i Lekino brdo zajedno sa Žarkovom i Rakovicom. O Rušnju da i ne pričamo. A Palić i ostali iz „unutrašnjosti“ neka se svim srcem opredele da su predgrađe Begiša. Pa onda ima da bude brateeeeeeee!

  3. stormwatch kaže:

    SUBOTICA IST AM BESTEN!

OSTAVITE KOMENTAR