Dramaturg, istoričar i profesorica dobitnici nagrade „Dr Ferenc Bodrogvari“

Komisija za dodelu nagrada „Dr Ferenc Bodrogvari“ je odlučila koga predlaže za priznanje ove godine. Prema pravilniku nagrade, Skupština grada Subotice istu dodeljuje istaknutim kulturnim stvaraocima, ne starijima od 40 godina, koji su svojim delima i aktivnostima doprineli razvoju kulturnog života grada.

Predlaže se da 2021-e nagradu „Dr Ferenc Bodrogvari“ dobiju: dramaturg Kornelija Goli, istoričar Silard Paći i profesorica srpskog jezika i književnosti Nevena Mlinko. Odluku će doneti Skupština grada Subotice na sledećoj sednici. Imena predloženih smo otkrili u materijalu sednice.

Kornelija Goli (1981, Subotica) je diplomirala na smeru istorija pozorišta u mađarskom gradu Vespremu, trenutno priprema doktorat na Univerzitetu u Segedinu. Njeno ime je poznato u pozorišnom životu Vojvodine, radi kao dramaturg i predaje.

Silard Paći (1987, Subotica) je diplomirao istoriju na Univerzitetu u Segedinu, potom stekao master diplomu kao profesor istorije i filozofije. Objavljuje članke u više medija, bavi se istorijom Subotice i prošlošću vojvođanskih Mađara. On je novinar dnevnika Magyar Szó.

Nevena Mlinko (1988, Subotica) je diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, na smeru srpski jezik i književnost, a potom stekla i master diplomu. Od 2020-e uči na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Predaje u osnovnim školama i u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Subotici. Piše poeziju, eseje i recenzije knjiga.

Nagrada „Dr Ferenc Bodrogvari“ se dodeljuje svake godine, a uručuje 22. juna, na rođendan filozofa dr Ferenca Bodrogvarija. Nagradu koja se prethodno zvala „Šaman“, 1979-e je dobio dr Ferenc Bodrogvari, a posle njegove iznenadne smrti, ona je 1980-e godine nazvana po njemu.


vajma.infoKOMENTARI

 1. Djuka kaže:

  Bas lepo sto ste nam objasnili ko su kandidati. posto se ni na googlu o njima ne moze naci nista.
  Ali sgurno su “poznati”, kao sto se u clanku navodi…

 2. Jovan kaže:

  Djuka : Online stručnjaci-znaju ih na ‘online fakultetima’.

 3. Zašto ne može da se objavi kaže:

  Dr Ferenc Bodrogvari predavao mi je sociologiju i bio je alkoholiočar koji je nacvrcan dolazio na časove i pričao o tome (1972-73), kako će komunizam na kraju ipak pobediti u čitavom svetu. To je istina. Koga štitite brisanjem komentara – jednog alkoholičara čije ime iz nekog razloga nosi nagrada u Subotici? Ako ni ovo ne objavite, bar se potrudite da napišete nešto o “zaslugama” dr Bodrogvarija, koja je to “besmrtna dela” napisao za života i čime nas je zadužio da ga svake godine pominjemo dodeljivanjem nagrade? Baš me zanima, ja ih ne znam, a verujem da bi i čitaoce zanimalo da saznaju nešto o njemu.

 4. PS kaže:

  Ovo je jedino što sam na internetu pronašao o dr Ferencu Bodrogvariju, osim informacija o tome kako se dodeljuje “njegova” nagrada, i to na vikipediji na hrvatskom (?) Tu je i naznaka za tekst o njemu iz pera u najmanju ruku kontroverznog autora Dešija Alberta, vidim da je reč o Bodrogvarijevoj biografiji ali mi je potreban prevod.
  Ferenc Bodrogvári
  Prijeđi na navigacijuPrijeđi na pretraživanje
  Dr Ferenc Bodrogvári (Bezdan, 22. lipnja 1935. – 31. svibnja 1980.) je bio filozof i stvaratelj. [1]

  Njemu u čast zove se nagrada dr Ferenc Bodrogvári koja se dodjeljuje jednom godišnje od 1980. godine, a dodjeljuje se na njegov rođendan.[2] Bodrogváriju je prvi put dodijeljena nagrada Šaman 1979. godine, koja je posvećena umjetnicima, a kao priznanje za njegova istaknuta djela. Poslije njegove prerane smrti, ta je nagrada promijenila ime i dobila ime po Bodrogváriju, prvom dobitniku te nagrade.[3]

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 2 =