Grad Subotica će led svetiljke od 60 evra plaćati 530 evra po komadu

Nekoliko gradova u Srbiji je u poslednje vreme  ugovorilo poslove zamene zastarelih svetiljki javne rasvete savremenim i štedljivim LED svetiljkama. Interesantno je, međutim, da se svetiljke ne nabavljaju putem klasične javne nabavke nego putem sumnjivog modela javno-privatnog partnerstva za finansiranje, nabavku, montažu i održavanje javne rasvete. Kao rezultat primene tog modela Kraljevo će jednu LED svetiljku platiti 500 evra, Kruševac  će firmi „Keep Ligt“platiti  764 evra za jednu svetiljku, a Leskovac, istoj firmi  čak 1057 evra po komadu.

U isto vreme, u gradovima u kojima SNS nije na vlasti, Šapcu i Paraćinu, sprovedene su klasične javne nabavke za nabaku i montažu LED svetiljki. U Šapcu je 2016. za 300.000 evra nabavljeno i montirano 5.000 LED svetiljki, čija je cena iznosila  60 evra po komadu, a tokom prošle godine u Paraćinu je  montirano 1000 LED svetiljki  snage 20-30 W, za manje od 50 evra po komadu.

Grad Subotica je, takođe, doneo odluku da u prigradskim naseljima, putem javno-privatnog partnerstva, rekonstruiše javnu rasvetu. Skupština grada Subotice je 23. decembra prošle godine usvojila „Predlog projekta javno-privatnog partnerstva zamene, racionalizacije i održavanja sistema javnog osvetljenja tokom  13 godina, na teritoriji prigradskih naselja Grada Subotice“. Već 10. januara raspisan je tender  za izbor privatnog partnera, uz krajnje diskriminatornu  odredbu da na tenderu mogu da učestvuju samo ponuđači koji već imaju najmanje 3 zaključena ugovora po ovom modelu.

Po navedenom projektu ukupna vrednost nabavke, montaže  i održavanja tokom 13 godina 12.914. LED svetiljki  (od čega 10.000 snage do 30W, upravo  kao pomenute svetiljke  u Paraćinu i Šapcu) , iznosiće  6.861.000 evra, odnosno 530 evra po komadu!

Sam predlog projekta je pisan šablonski, tako da odgovara za svaku lokalnu samoupravu, pa se, između ostalog kaže: “Za lokalne samouprave koje nemaju dovoljno sredstava i  nemaju na raspolaganju tehničku ekspertizu, JPP može biti veoma atraktivno rešenje.” Međutim, Grad Subotica ima finansijske mogućnosti, tj.  budžet od 70 miliona evra, kreditnu sposobnost, kao što raspolaže i stručnim znanjem, jer je tokom 2007. u Subotici već  izvršena  potpuna rekonstrukcija javne rasvete.

Projekat javno-privatnog partnerstva je, dakle, nepotreban i  štetan. Klasičnom  javnom  nabavkom  za pribavljanje i montiranje 13.000 svetiljki potrošilo bi se najviše 1,2 miliona evra, kamata ne bi prelazila 150.000 evra, a troškovi održavanja za vangarantni period od 8 godina ne bi prelazili 100,000 evra po godini. Uz dodatne troškove na realizaciji projekta  ukupna vrednost projekta ne bi prešla vrednost od 2,5 miliona evra, a ne 6,86 miliona evra kako je predviđeno!

Ukratko,  preko 4 miliona evra ostvarenih uštedom, umesto da ostane na raspolaganju u budžetu Grada, sliće se neosnovano na privatne račune. Zahtevamo od gradskih vlasti da uzmu sve navedeno u obzir i  ne potpisuju ugovor kojim se drastično oštećuju građani Subotice!

 

Informativna služba GrO DS u SuboticiKOMENTARI

 1. Lebara kaže:

  Ove led sijalice sto su zamenile stare zute svetiljke nisu efikasne.Pogledajte samo ulicu Jovana Mikica kako je poluosvetljena,sablasna.Isto tako i okolina Radijalca koja je dobila nove led sijalice je vrlo slabo osvetljena.

 2. Anonimni kaže:

  Pravac OJT,šta se čeka…za tu razliku od četiri milona evra mogu da se renoviraju svi vrtići u gradu,da se reši problem javnih wc-a,a i mogli bi već u 21.veku zameniti bandere od bagrema.

 3. stormwatch kaže:

  Mene interesuje koje je sad pa krilo DS-a dalo ovu izjavu? Rogue krilo? Umereno krilo? Levo krilo? Desno krilo? Potplaceno krilo? Omladinsko krilo? Krilo bez portfelja? Sramota je sta ste vi nesposobnjakovici nekompetentni uradili od Zoranove stranke koja je jedina bila bastion demokratije i slobode u Srbiji. Na koliko delova ce josh da se razdelite?

 4. Tarabic kaže:

  Klasicna otimacina u gradu….
  Ko zna koliko je takvih nabavki uradjeno…
  Zasto da nam bude jeftinije kad moze skuplje…..

 5. ludak kaže:

  ovo ce izgleda biti poslednja velika pljacka Labana i kompanije u Subotici. Blizi im se kraj pa jednu turu za kraj da okrenu. Kao sto je isto sve ovo radio i DS dok je bio na vlasti. Nema razlike, svi su lopovi i prevaranti. Recite mi ijednog politicara koji je usao u politiku da pomogne svom gradu ili drzavi…..svako ulazi samo zbog licne koristi. Kraj svake price.

 6. Salamander kaže:

  Pa ako postoje dokazi oko nameštanja javnih nabavki treba ih dati tužiocu, a ako on ne uradi ništa izaći u javnost sa svim dostupnim podacima. Zna se sve koliko košta, a koliko je naplaćeno iz budžeta – tu ne pričamo samo o osvetljenju nego o pozorištu, putevima, rekonstrukcijama molova na Paliću, sadnji drveća, kockama za popločavanje (svuda), novogodišnjim ukrasima, rekonstrukcija raskrsnica, spomenika, igrališta za pse, pešačkih i biciklističkih staza pa sve do nekih “sitnica” gde se slivaju ogromne pare u “preduzeće” koje kontroliše vladajuća stranka (bez obzira koja) – ako imamo državu a nažalost je nemamo tužilaštvo je već davno trebalo da strpa većinu političara iza rešetaka da naplati digovanja od njihove imovine pa da nam svima ostalima konačno svane. Ovako neka saopštenja bez rezultata ništa ne znače, a još manje jer je to “preduzeće” stvoreno u vreme kada je gore navedena stranka bila na vlasti.

 7. ludom radovanje kaže:

  Privatna država gde su građani taoci.

 8. Spacebound kaže:

  *stormwach….mene vise interesuje ko ce odgovarati za ovu klasicnu kradju para gradjana Srbije, nego koje krilo DS je izdalo saopstenje!

 9. Trovach kaže:

  @ludak…Nazalost, Labana nismo birali mi Suboticani, nego nam je nametnut od strane SNS koji je popedio na republickim izborima, a SVM im svesrdno pomogao.

 10. sanyars1 kaže:

  Hoćemo svetiljke od 530 evra

 11. sanyars1 kaže:

  Hoćemo fenjer od 530 evra

 12. misko kaže:

  @Trovach, SNS i SVM su ista banda. Linije Vucic – Orban funcionise na medjudrzavnom nivou, a lokalna klika Laban – Pasto samo mora da slusa i sprovodi zamisli gorepomenutih. Kao da se Laban sada tu nesto i pita. On je kadar samo maltertirati ove ispod sebe.

 13. Laci kaže:

  Ali pogledajte I sami kako I koliko ste vi demokratski ukrali!!??? Verovali smo vama!!! Sta je sa Oliverom Dulicem? Zasto nije u zatvoru?
  Dakle ni ja ne volim SNS I jako sam ogorcen sto je Laban gradonacelnik mog rodnog grada ali I vi sami ste krivi!!! Niste dovoljno Radili za narod!

 14. ffilozoff kaže:

  Cvrga je cudo…

 15. Milan kaže:

  Možda bi trebalo prvo proveriti navode ove tvrdnje pa ukoliko je to tačno preduzeti sve neophodne mere da se ovakav vid nabavke i nenamenskog trošenja zaustavi. Zašto to kažem? Pa iz jednog jednostavnog razloga a to su ove “internet bombastične neproverene vesti” kojima se samo bombardujemo a niko ih ne proverava. Kada se ispostavi da je lažna vest, nikom ništa, teramo sledeću i tako svakodnevno. Ako je ova vest tačna, ide se u nadležne institucije, podnosi prijava (jer postoji veći stepen verovatno će da je informacija tačna) pa ako to ne deluje objaviti u sredstvima javnog informisanja.

 16. stormwatch kaže:

  @Spacebound

  Mene samo interesuje jedna stvar…da li su istiniti navodi da je glavno krilo DS-a sklopilo pakt sa nazadnjacima…..ako se to zaista desilo, onda tamo dole ne postoji vise ni jedna institucija Demokratije….svi znamo da je na delu nevidjena pljacka i izdaja drzave a da su izdajnici i nepodobni svi koji dizu glas protiv unistenja zemlje…evo na ovom sajtu je to svakodnevna pojava da se nazadnjacki botovi placeni parama poreskih obveznika javljaju da pljuju, vredjaju i prete neistomisljenicima….ako se DS prodao takovima onda dzhaba bilo kakva vishe obavestenja i informacije.

 17. Vojvodjanin (77) kaže:

  Nemam komentar

 18. Djordjoni kaže:

  @Milan

  http://subotica.rs/index/page/id/241/lg/cp
  Sve lepo piše u mateijalu za 26. sednicu održanu 23.12.2019.
  6.861.000 evra za 12.940 svetiljki.

 19. DJURA kaže:

  led sijalica od 30w cena je oko 800din po komadu na par hiljada komada je mnogo jeftinija mazda i do 50 posto

 20. Samo pitam kaže:

  @Milan, sta kasez u nadleznu instituciju?

  I sada mi kao zivimo u drzavi gde se ti kao obratis nadleznoj instituciji i ona obavi svoj posao?!?! Ako nisi primetio i pored svih malverzacija o kojima su mediji pisali, nikada, ali nikada se nije javio Javni tuzilac i pokrenuo bilo sta. To je Srbija.

  I na kraju, jedini nacin da saznas bilo sta je da imas medije koji to proguraju.

 21. Anonimni kaže:

  modela javno-privatnog partnerstva
  Moj do moga,ja tebi-ti meni!

 22. bac Vranje kaže:

  @ Laci
  pa su su mogli dokazati da je nesto ukrao sigurno bi ga zatvorili,ovako ostaje da laju kere Jakopsfeldse dok karavani prolaze…

 23. Glupost kaže:

  Klasično korišćenje Gebelsove doktrine, širenje lažnih vesti za koje se zna da nisu tačne pa se ne reaguje ili se demantuju.
  Za širenje lažne vesti ili obmane niko ne odgovara, niti dobija sud naroda, a demant se po pravilu čuje 10 puta slabije i ne dopre do 90% primaoca vesti.
  Ima stvari koje nisu dobre, pa njih iznesite, al’ zar morate lagati?

 24. zis kaže:

  el su to oni što uvališe onomad beograđanima jelku za 83000 evra

 25. Toma kaže:

  Da li je stvarno moguce da ce svi da pokriju oči i niko nista nece da preduzme za ovakvu kradju!!!
  Cist primer obmane da bi se za resto para pokupovao materijal i bio upotrebljen u privatne svrhe! Odkud vam smelost za ovakvu otimacinu za 530 eura. Jer se ovago gradi ?!!

 26. TT kaže:

  ljudi oni menjaju sijalice a ne kandelabera pa da treba da bude cena 530e

 27. Prosvetljen kaže:

  Uclanite se u SNS i videcete da to nije skupo uopste.

 28. Metuzalem kaže:

  Postji u Budimpešti (Budapest), jedan elitni kraj, gde je ovo isto urađeno.
  Sa stanovišta populista, vrlo dobro, počele su se rađati bebe.
  Intima je čudo, ukoliko isključimo manijake i kriminalce.

 29. Trovach kaže:

  @misko…Samo mi nije jasno zasto se ne moze gradonacelnik direktno birati. Ovaj u tom slucaju nikad ne bi bio izabran. Mozda bismo izabrali nekog drugog go…ra, ali bismo tada mogli reci da smo sami krivi. Da citiram Cvarkova koji citira cika Franju:”Sad’ moras izjesti drek sto si ga sam iz..ral.”

 30. DelBoj kaže:

  DS, odkud vi? SNS je katastrofa porođena iz vaše katastrofe! Sada se malo igrate opozicije, kako se bliže izbori… Fuj!

 31. Istina... kaže:

  U vašem (mom zauvek bivšem) “gradu” ne samo da je pogubno biti nego i pratiti dešavanja i komentare. I možete da me pljujete koliko hoćete.

 32. Ledenjak kaže:

  Ne treba se čuditi ovoj cifri. Najveći broj naših političara po profesiji su lopovi.

 33. Retro Vizor kaže:

  Istina… sam si rekao da je pogubno i pratiti komentare.. dakle, nemoj ih vise pratiti. Budi ziv.

 34. zhenja kaže:

  Bazen na prozivci nema olimpijske dimenzije, a koštao je jsednako kao olimpijski u Kragujevcu…građeni su u isto vreme….vreme žute Subotice….i nije bio problem…dakle političari….svi ste ista g…a….

 35. stormwatch kaže:

  @zhenja

  U vreme “zhute” Subotice i G17+, Subotica je imala vise infrastrukturnih projekata nego zadnjih 40 godina, kvalitetnih projekata koji ostaju Subotichanima…posle nazadnjaka ce ostati samo predizborna mazanja ochiju za popravku.

 36. Trovach kaže:

  Ne znam da li imam dobru informaciju, ali izgleda da ni bazen u dudovoj nije olimpijski, mada su centimetri u pitanju, tako da mozete oboriti svetski rekord, ali on nece biti priznat. Ponavljam, ne znam da li je informacija tacna, a radio sam tamo mesec dana 1989.

 37. Anonimni kaže:

  @stormwatch “U vreme „zhute“ Subotice i G17+,… ”
  Svaka čast tim “tvojim?!” žutima,stvarno su bili maheri u izvršenju infrastrukturnih projekata,ali su bili i majstori u krađi državnih sredstava,do te mere,da sada ovi “moji?!”(po tvom bolesnom nahođenju) primorani da cede sredstva od građana!
  Alaj su „zhuti“ završili “Y” krak barem pet(5) puta,toliko puta i predali nezavršenog.A pozorište?.Naj jače postignuće je naravno “Đinđićev plato” i ono ruglo od bazena,što je naplaćeno trostruko,kao da je bar Jodin gerentoprojekat.Dulićeva predizborna štoperica,a?!Pokloni placeva i infrastrukture stranim firmama na “beskonačno” vreme?Dokle će Subotičani umesto njih plaćati namete i raditi u tim firmama za minimalac?
  A stvarno gde ti je g.Dinkić?Ostao dužan građanima po 1K evra po glavi.A lopovčina Labus?Gde je pivovara MB?Svetsko a naše?Prodao,pokupio namast i fajront.
  Bezbroj direkcija sa extra visokim platama,za uhlebljenje žute bagre?
  Agrobanka?

 38. croat kaže:

  Ja nisam bio ljubitelj zutih ali kad sve saberemo i oduzmemo do Borisa Tadica zuti su bili najbolja vlast u zadnjih 30 godina. Ovo danas se pretvorilo u opstu otvorenu grabez i otimacinu. Sve al bas sve sto se naprave od javnih para je radi prelivanja u necije dzepove a posao uvek ofrlje i nekvalitetno uradjen. Ovi danas prosto nemaju intelektualnu bazu da bi uradili ista dobro, a i nezele ista da urade prosto zato sto su najgori sljam.

 39. stormwatch kaže:

  @nepotpisani

  Sve shtos ti nabrojo je mala maca naspram ovoga shta su tvoji nazadnjaci pokrali, poklonili i otudjili za 8 godina….DS i G17+ su iza sebe ostavili grad u daleko boljem stanju…svi ti projekti koje danas imate i kojima se dichite su zamislili, dogovorili, ugovorili, finansirali i zapoceli DS i G17+…vi nazadnjaci jedan jedini projekat svoj nemate za citavu deceniju…jedino sto se doneli je bezvlasche i 12 milijari duga vishe.

OSTAVITE KOMENTAR