DS: Gradonačelnikovih 6 meseci bezidejnosti

Trebalo je samo šest meseci pa da šavovi nove gradske koalicije popucaju na sve strane.

 

demokratska-stranka-go-subotica

Gradonačelnik Maglai nam je otvoreno rekao i zašto i time objasnio šta je bio motiv pravljenja te koalicije. Borba i nesuglasice su oko toga gde će i čijeg  stranačkog funkcionera postaviti u lokalnoj vlasti, za direktora javnog preduzeća i kog partijskog vojnika će zaposliti u javnom sektoru.

 

To je finale šestomesečne vladavine SVM-SPS-SNS i DSHV u Gradskoj kući.

 

Impresivni su takođe i rezultati gradonačelnika Maglaija. Pravljenje spiskova za otkaz “žutima” iz Gradske kuće i javnih preduzeća, revizije poslovanja JP sa naručenim rezultatima, uštede na kafi, smanjena kilometraža za putovanja, hvaljenje investitorima koje su doveli gradonačelnici iz DS-a, nedovođenje ni jednog novog investitora u grad, odustajanje od ozbiljnih projekata i slično.

 

Svi investitori koji sada rade ili privode kraju izgradnju svojih objekata i zapošljavaju nove radnike, u Suboticu su dovedeni između 2008. i 2013. godine u vreme vrhunca svetske ekonomske krize, kada su SVM i tadašnja opozicija u Skupštini grada izvrgavali ruglu taj ozbiljan posao i iskazivali nepoverenje da će investitori uopšte i doći i ispuniti obaveze. Sada nedostatak novih investicija gradonačelnik Maglai opravdava nestabilnom političkom situacijom u zemlji, kao alibi za svoju nesposobnost i nerad.

 

Pitamo se da li se gradonačelnik meša u svoj posao kad ni on ni njegovi saradnici ne putuju po svetu i traže investitore? Očigledan je rezultat takve promašene politike štednje –  nula novih investicija.

 

Umesto da gradonačelnik otvara nove pogone i infrastrukturne objekte, on se posvetio otvaranju  svih gradskih vašara.

 

Gradonačelnik Maglai je očigledno veliki štediša pa je od budžeta vrednog 4 milijarde dinara, uštedeo 2 miliona na benzinu i rezervnim delovima, dok je 2,5 miliona potrošio na naručenu reviziju poslovanja JP koja su prethodno već prošla državnu reviziju! Zanimljivo je da je taj revizor slučajno i knjigovođa Saveza vojvođanskih Mađara.

 

Gradonačelnik se pohvalio sa retkim infrastrukturnim projektima kao što su saobraćajnica Bajmok-Bačalmaš, proširenje Tesline ulice, obnovom Sinagoge, pri čemu je zaboravio da je prethodna vodeća garnitura grada, optužena za sve i svašta,  takođe kriva što je obezbedila sredstva za projekte kojima se hvali.

 

Za nastavak izgradnje Narodnog pozorišta u toku prošle godine, od strane “za sve krive loše prethodne vlasti” obezbeđeno je 160 miliona dinara iz Fonda za kapitalna ulaganja APV. U toku prošlogodišnje građevinske sezone na starom delu pozorišta su realizovani radovi u vrednosti 75 miliona dinara. Za novih 85 miliona dinara koja su obezbeđena u jesen 2013. godine je pripremljena kompletna dokumentacija i potpisan prethodni raspis u okviru javne nabavke u novembru prošle godine. Dolaskom gradonačelnika Maglaija nije nastavljen otvoreni postupak javne nabavke za nastavak radova, za koja su sredstva obezbeđena. Ukoliko su nešto menjali u dokumentaciji koja je bila kompletna, nova gradska vlast snosi potpunu odgovornost i zbog toga stoje radovi na pozorištu u sred građevinske sezone. A kad se potroši i tih 85 miliona, gradonačelnik je najavio ulazak u proces realizacije manjih projekata jer za veće, kao na primer, Narodno pozorište, neće biti sredstava, jer je svestan da nije sposoban da nabavi novac. Savez vojvođanskih Mađara jedino je bio sposoban da sruši Narodno pozorište.

 

Takođe su bili sposobni da odustanu od Y kraka, izgradnje akva-parka i banje na Paliću, kandidature Subotice za evropsku prestonicu kulture, sanacije fasade Tehničke škole…

 

U svom šestomesečnom izveštaju gradonačelnik Maglai priznao je da gradski budžet nije razvojni jer se najviše naših para troši na kulturu, obrazovanje, opšte javne i socijalne usluge.

 

Potrošnju bužetskih korisnika držao je pod kontrolom tako što je u više javnih preduzeća odobravao kreditno zaduživanje zbog očigledne nelikvidnosti!

 

Gradonačelnik ne bi da se meša u svoj posao ni u vezi problema u Radio Subotici. Kaže da je to koalicioni dogovor. Sramotno je da čovek koji predstavlja osnivača jednog javnog preduzeća ne želi da rešava probleme tog JP jer neće da se zameri svom koalicionom partneru (SPS)!?! Znamo i zašto se SVM drži SPS-a kao pijan plota – tako misle da su jači od odborničke grupe SNS-a sa kojom su u stalnim sukobima oko funkcija i pozicija.

 

Politički progon i pljuvanje po prethodnicima i “žutima” jedini je ozbiljan projekat sadašnjeg gradonačelnika Subotice koji neće doneti ni nova radna mesta ni bolji život građanima.

 

Gradski odbor Demokratske strankeKOMENTARI

 1. pauk kaže:

  A s vama DS ..smo tek procvetali.. ko bele lale…

 2. sssss kaže:

  Nista nije po zakonu i sve je u magli, ali Maglai brzinom svetlosti ispunjava sve na sta Gojko namigne , a SPS zatrazi. Na kraju ce jos i da odgovara, samo ce za nas biti kasno. Steta je vec napravljena.

 3. CICIRINELLA kaže:

  Pa gde ste do sada vec sam se zabrinuo za vase mentalno zdravlje. Mislio sam da vas je poplava odnela ili nedaj Boze Palic progutao. 

 4. ja kaže:

  Ne interesuju me stranačka prepucavanja ali, ima li u ovom saopštenju i jedna neistina? Da ostavimo klasično pljuvanje na stranu, ima li nešto u ovom saopštenju da je izmišljotina? Mislim da nema.. Ako ostavljate komentar ili branite gradonačelnika, činite to argumentovano. Nemojte zamenjivati teze. Ja znam da je teško istini pogledati u oči ali pokušajte..

 5. Braca kaže:

  Dobro je neko rekao, posle ovog što nas je snašlo,-  još ćemo "žute" od blata praviti.

 6. ej kaže:

  da tu ima mnogo istine, ali istina je i ta da ni ds nije radio mnogo na pocetku svog mandata, vec na samom kraju, kada su se borili za glasove. na kraju su betonirali i sto treba i ne treba, na kraju su sklepali onaj bazen i jos mnogo toga. ne znam za maglaia, mozda i radi nesto, samo se ne pravi tako velika reklama kao za vucinica.  ja sam strpljiva. inace poruka ds-u od mene, da ste valjali, ne bi danas imali ovu vlast. vi ste bila najveca nada civilizovanog stanovnista srbije, nazalost i najvece razocarenje!

 7. djomla kaže:

   

  ej:

   na kraju su sklepali onaj bazen

   

  Da nam je da ovi nesto sklepaju. Bilo sta, bilo gde, samo neka sklepaju…

 8. STeve kaže:

  Citavsi ovaj tekst,u pocetku sam imao utisak da pisu o vlastitom delovanju.

  Elem, i dalje mislim da je pravi poraz da ste zapravo svi isti.

 9. Deutsch kaže:

  Ha ,ha, ha, svi ste vi nesposobni neznalice ,molite Nemce za pomoć ,badava znaju oni skim imaju posla …

 10. fer kaže:

  cinjenica je da od prediybornih obecanja g.Babica/sns na yu eko televiziji za ipsilon krak da ce uraditi sve da se zavrsi od toga nema nista takodje od pozorista nema nista jedino oko cega se vode yestoke rasprave vodecih ljudi u gradu jeste ko ce gde svoga postaviti i to nevodi nicemu a vidimo da novih radnih mesta nema ni na vidiku…

 11. CICIRINELLA kaže:

  @fer

  A da im damo još malo vremena , koji dan. Onim predhodnim mučenicima smo dali punih 12 godina pa ništa od tog y kraka. Da damo ovima što obećaše u martu ove godine  bar još koji dan da bude fer i "jednako" kao predhodnicima a možda j bočje , pošto nas je ova dva meseca izdalo strpljenje , ponovo dovedemo ove što su već bili ponovo na 12 godina , brže će biti.

 12. fer kaže:

  sve u svemu kako stoje stvari nema ni od jednih ni od drugih nista..

 13. Pravdomrz kaže:

  fer…to nije fer…

 14. Djuka kaže:

  smejala se serpa loncu…

 15. stormwatch kaže:

   

  CICIRINELLA:

  @fer

  A da im damo još malo vremena , koji dan. Onim predhodnim mučenicima smo dali punih 12 godina pa ništa od tog y kraka. Da damo ovima što obećaše u martu ove godine  bar još koji dan da bude fer i "jednako" kao predhodnicima a možda j bočje , pošto nas je ova dva meseca izdalo strpljenje , ponovo dovedemo ove što su već bili ponovo na 12 godina , brže će biti.

   

   

  Cirinela, slabo te placaju ovi tvoji. Krak je poceo da se gradi 1990. godine.

 16. Pravdomrz kaže:

  Ko to kaže, da Gradonačelnik ne radi ništa? Pa razotkrio lopovluk ! Tek je to koristan učinak… dosad to niko nije ni pomislio da uradi… a i gradi! Više puta je izjavio, da će se graditi NOVI ZATVOR ! Naravno, pošto ovaj postojeći nemože da poprimi sve buduće stanare, koje će zakon da smesti gde im je i mesto. A šta mislite, koje će boje biti taj novi "hotel"? Pa naravno će to biti boja nasprem stanara… žuta….

OSTAVITE KOMENTAR