DS: Jednoj ulici dati ime Đoke Balaševića

Gradski odbor Demokratske stranke ovim putem inicira da ulica ili trg u Subotici ponesu ime Đorđa Balaševića, proslavljenog kantautora sa ovih prostora, prerano preminulog 19. februara.

Pozivamo Gradonačelnika i Predsednika Skupštine grada da Komisiji za davanje predloga za imenovanje ulica pri Skupštini grada Subotice upute odgovarajući predlog. Smatramo su pesme i stihovi Đorđa Balaševića, u poslednjih više od trideset godina, već prošli proveru vremena i nesporno ga uvrstile u jednog od najznačajnijih pesnika i muzičkih stvaralaca u regionu.

Đorđe Balašević rođen je u Novom Sadu 11. maja 1953. godine. Muzički počeci ga vezuju za grupe „Žetva“ i „Rani mraz“. Godine 1982. Balašević je započeo solo karijeru albumom „Pub“, sa kojim beleži zapažen uspeh i postaje jedan od najvoljenijih pesnika i kantautora u zemljama bivše Jugoslavije.

Snimio je nekoliko filmova i televizijskih serija, za koje je pisao i muziku. Objavio je 16 albuma među kojima su „Pub“, „Odlazi cirkus“, „Celovečernji The Kid“, „003“, „Bezdan“, „U tvojim molitvama“, „Panta Rei“, „Tri posleratna druga“, „Marim ja“, „Jedan od onih života“, „Na posletku“, „Devedesete“, „Dnevnik starog momka“, „Rani mraz“, „Ostaje okrugli trag na mestu šatre“… Autor je romana: „Tri posleratna druga“, „Dodir svile“, „Kao rani mraz“, „Jedan od onih života“, „Kalendar mog detinjstva“.

 Ostaće upamćen po plodonosnoj karijeri, koncertnim halama širom regije ispunjenim do poslednjeg mesta i pesmama koje će zauvek biti u srcima njegove verne publike. Đorđe Balašević je bio voljen i rado dočekivan u našem gradu. Bio je pesnik ravnice, razumeo je njenu dušu, stoga smo se s njim dobro razumeli. Ali i više od toga, bio je pesnik ljubavi, pesnik slobode, koji je opevao ljudske emocije u najširem registru. Stoga skoro da ne postoji niko koga ne pogađa neka od njegovih poema. Slava mu i hvala što nas je sve ove godine uveseljavao, ali i budio tugu i setu u nama. Počivao u miru!

Informativna služba GrO DS u SuboticiKOMENTARI

 1. Toranj kaže:

  Ulica ili Muzička škola, Biblioteka,možda neki gradski kvart. Balašević je to zaslužio. Veliki pesnik.Samo ništa da politizujemo, jer sam on ne bi to voleo.

 2. Gile kaže:

  Covek je hteo zivot bez rata, zbog toga su ga osudili oni koji su za vreme rata pobegli u evropu..

 3. Oki kaže:

  Prvo i osnovno, DS bi trebao da sačeka da se malo smire strasti.
  A zatim bi trebalo da se obavesti porodica i uz dogovor i njihov blagoslov da se uradi nešto po tom pitanju.
  Ista stvar je bila i sa Danilom Kiš.

 4. Croat kaže:

  Dobra ideja al i ja mislim da treba malo da se saceka i da se uradi u dogovoru sa porodica. Meni su njegove pesme bili saputnik u mnogim zivotnim situacijama , lepim i tuznim

 5. Mister No kaže:

  Da li bi se sa ovim složio Dačić i drugi Miloševićevi uvlakači ? Đorđe Balaśević je bio żestok kritičar Milośevićevog lika i dela ( Gedo gluperdo ) . Međutim,rekao je posle 5.oktobra da ima štogod kasti i o ovoj vlasti.

 6. Senka kaže:

  @oki,nije isto.Ovo je predlog,koji ide na komisiju koja treba pre odlučivanja da pribavi sve saglasnosti.
  A sa Danilom Kišom je bez odgovarajuće procedure stiglo skupštini grada na odlučivanje.

 7. Mecca kaže:

  Pa zar vi još uvek postojite ?

 8. DUSAN kaže:

  Bas ste naivni, pa mora Aca da dozvoli.

 9. dosta mi je svega kaže:

  Meccа
  Nažalost postoje , dvoje ili troje nesretnika oko Saše, glume opoziciju.

 10. Rax kaže:

  Vi dokste bili na vlasti trebali ste zavrsiti zapoceto, np. Moja ulica koja je prekrstena bog zna kada, nigde ne postoji, sem u licoj karti. Ne daj boze da moram da zovem vatrogasce ili hitnu pomoc, niko ne moze da nas nadje. Balasevic je sahranjen juce u krugu svojih najblizih, verovatno jer nije hteo da ima vas licemere tamo. Jeftino skupljanje poena! Danas pomocu interneta znaju gradjani da se organizuju i bez vas, tako cemo mi pokrenuti inicijativu, kada bude vreme za to. I da gradjani ne zaborave da ste valjali, danas ne bi bili gde jesmo.

 11. zozon kaže:

  Predlažem da se u nekom parku u kome nema zelenila zasadi 67 bagrema. Bolje nego da se da ime nekom budžaku ili trgu na periferiji.

 12. Dodjoš kaže:

  Da svi živimo u miru i slozi, da nam je prag tolerancije veći, da se kulturno uzdižemo, da radimo i da možemo da živimo, a ne životarimo od plate. To bi Djole voleo više nego išta drugo.

OSTAVITE KOMENTAR