DS: Kasarna može biti vraćena bez naknade

Povodom vesti da će Grad Subotica otkupiti od republičke Direkcije za imovinu Dom vojske i kasarnu „Kosta Nađ“, tzv. „Prvu kasarnu“, Demokratska stranka obaveštava gradsku vlast i javnost da je Gradsko veće 14. maja 2013. godine donelo zaključak kojim se podržava upućivanje zahteva republičkoj Direkciji za imovinu i Vladi Republike Srbije da se nekadašnja kasarna „Kosta Nađ“ vrati Gradu Subotici bez naknade.

prva-kasarna

Nesporno je utvrđeno da su parcele na kojima se nalaze objekti kasarne još 1878. godine bile u vlasništvu Slobodnog kraljevskog grada Subotice, a prema pisanim dokumentima iz 1912. godine, grad je sopstvenim sredstvima sagradio i objekte na svojim parcelama i dao ih vojsci na korišćenje, dok dokumenti od 1934. godine govore da je vojska plaćala najam gradu za te objekte.

Tek posle Drugog svetskog rata, Jugoslovenska narodna armija, odnosno SFRJ, oduzima objekte i zemljište od Grada Subotice bez naknade.

Kako je Republika Srbija pravni sledbenik SFRJ smatramo da bi zemljište i objekti bivše kasarne mogli biti vraćeni Gradu Subotici takođe bez naknade.

Lokalnu samoupravu podsećamo da Grad još uvek nije dobio odgovor na obimno dokumentovani zahtev, te bi bilo svrsishodno pre odluke o kupovini uložiti napor da se izbegne plaćanje objekta kasarne “Kosta Nađ”.

Na osnovu sličnih dokumenata Republika Srbija vratila je objekte nekadašnje kasarne bez naknade Opštini Senta, što je još jedan argument u prilog našem predlogu.

 

Informativna služba GrO DSKOMENTARI

 1. treća-sreća kaže:

  Kod trgovine bez para (tj. besplatnog povrata imovine) nema ni planiranog % za bogaćenje pojedinaca, pa im zato više ide u prilog da se novcem iz gradske kase plati državi par miliona € !!!

 2. zorandjala kaže:

  Puno pozdrava za zaboravnu demo stranku naime. HI Zorka je pocela sa radom 1904 god sto znaci da je gradnja pocela ranije.Taista demo stranka je obavestila HI Zorku da zemlja na kojoj se nalazi pripada gradu,pa me sada buni kako da zemljiste na kom je kasarna nepripada gradu .Ili je to samo kada je trebalo uzimati .Vi gospodo koji sebe potpisujete sa DS proverite prvo sebe pa izlazite sa saopstenjima.Da napomenem bilo bi mi drago da se kasarna pokloni gradu ali pod uslovom da to bude zasluga gradjana a ne da pojedinci poentiraju od ovog posla.

 3. Torbica kaže:

  Drugarice i Drgugovi 

  Što nerešiste isit kad ste bili u prilici ?!? 

  Znate kako kaže stara izreka LAKO JE BITI ĐENERAL POSLIJE BITKE ! 

 4. Damjanics kaže:

  Koliko vidim u tekstu, dokumentovani zahtev je podnet davno. E sad se mesto odgovora javio Gojko da saopšti kako je dobio popust.

 5. pablo kaže:

  Dragi Torbice,

  zahtev za vraćanje je podnet Vladi Srbije 2013. kada je gradonačelnik bio Modest Dulić. Nego ti lepo pitaj naprednjačku Vladu zašto joj Subotica uopšte nije važna

 6. Kertvaros kaže:

  Narod otkupljuje od naroda narodnu imovinu, ili vec tako nekako. Drzava, vojska, narod, da li su to tri odvojena medjusobno nezavisna subjekta, ili mozda narod cini drzavu a vojska je deo naoruzanog, ali  tog istog naroda. Postavlja se pitanje ko kome i sta prodaje i zapravo ciju svojinu i na osnovu kojeg i kakvog prava vlasnistva. Uprosteno receno – ja tebi kupim pistolj da me branis. Ti neces da me branis sa tim pistoljem, ali mi ga ne vracas nazad,  nego ono sto si od mene i od moga novca dobio, sada meni vracas tako sto mi to   prodajes za pare.

 7. bac vranje kaže:

   

  zorandjala: Puno pozdrava za zaboravnu demo stranku naime. HI Zorka je pocela sa radom 1904 god sto znaci da je gradnja pocela ranije.Taista demo stranka je obavestila HI Zorku da zemlja na kojoj se nalazi pripada gradu,pa me sada buni kako da zemljiste na kom je kasarna nepripada gradu .Ili je to samo kada je trebalo uzimati .Vi gospodo koji sebe potpisujete sa DS proverite prvo sebe pa izlazite sa saopstenjima.Da napomenem bilo bi mi drago da se kasarna pokloni gradu ali pod uslovom da to bude zasluga gradjana a ne da pojedinci poentiraju od ovog posla.  

   

  Pa lepo da si Subotican znao bi da je gradsko vece te godine kad je gradjena kasarna dalo da se na gradskom zemljistu izgradi kasarna, pa cak postoje i ugovori o placanju zakupa za to zemljiste. To je kao ono kad uzmes zemlju u arendu to nikada nece biti tvoja zemlja jer postoji vlasnik, a ti si samo zakupac, onda su 18 dosli neki novi oslobodioci i cak su i oni isto placali zakup za pomenutu lokaciju sve do 45 ,kad su najnoviji oslobodioci to konfiskovali!!! Svi podaci se mogu proveriti u arhivama grada Subotice pa prvo ih procitaj pa onda komentarisi nesto o cemu samo nagadjas . Pozz

 8. zorandjala kaže:

  Bac vranje .O tome se i radi .Ja kazem da ako Zorka nije vlasnik nego grad,onda ni vojska nije vlasnik nego grad .Zorki je opstina oduzela zemljiste ,neka ga oduzme i vojsci .To sam ja rekao .Ako su to mogli da urade Zorci neka pokazu zube i ovima .Naveo sam to zbog toga sto su onda dobijene pare od Babovica a sada nema para.

 9. bac vranje kaže:

  @ zorandjala

  Izvini onda zbog nesporazuma

 10. ILDI kaže:

  Kasarna Kosta Nadj jos nije dovoljno propala da bi je besplatno vratili gradu. 

   

OSTAVITE KOMENTAR