DS: Kupovina sopstvene imovine na štetu građana

Između Grada Subotice i Republičke direkcije za imovinu prošle je nedelje potpisan ugovor o kupovini  tzv „Prve kasarne“,  koju  je Republika Srbija  prodala  Subotici za 3 miliona i 25 hiljada evra.

kasarna

Gradonačelnik se pritom nije osvrnuo na činjenicu da je pre više od sto godina, svojim novcem i  na svom zemljištu Slobodni kraljevski grad Subotica izgradio ovaj vojni kompleks, koji je potom bio u svojini Grada i za vreme Austro-Ugarske i za vreme Kraljevine Jugoslavije.

Dokumentacija koja ovo nepobitno dokazuje pronađena je u Istorijskom arhivu tokom 2012. i 2013. , te je tadašnja gradska vlast, na čelu sa Demokratskom strankom, tražila od Vlade Republike Srbije da se „Prva kasarna“ vrati Gradu Subotici bez naknade. Namera je bila da se kompleks upotrebi u svrhu otvaranja novih visokoškolskih jedinica, fakulteta, odeljenja fakulteta, čak možda i univerziteta.

Prekomponovanoj gradskoj vlasti je, prema prvobitnim najavama Gradonačelnika, trebao bez problema pristizati novac od republičke Vlade, međutim u protekle dve godine očekivani novac iz Beograda nije stigao u Suboticu, već naprotiv Subotica daje Beogradu preko 3 miliona evra za ono što joj je oduvek pripadalo.

Štetnost ovog ugovora po Grad Suboticu i građane je nemerljiva.

Apelujemo na sadašnju vlast da ne potpisuje i drugi ugovor o vojnoj imovini, koji se odnosi na Dom Vojske, za koji se takođe  namerava izdvojiti 3 miliona evra iz gradskog budžeta, a pri čemu ovaj objekat, s obzirom na svoju strukturu, nema nikakvu komercijalnu vrednost, već predstavlja samo trošak.

Iznos od 6 miliona evra, koliko se ukupno planira izdvojiti gradskih sredstava za kupovinu vojne imovine, mogao bi na primer poslužiti za finansiranje prve faze izgradnje banjskog kompleksa na Paliću ili za renoviranje svih subotičkih vrtića.

Moglo se učiniti mnogo više od davanja novca Beogradu za ono što je naše ili što nema komercijalnu vrednost.

 

Informativna služba GrO DS Subotica

 KOMENTARI

  1. JAPAJA kaže:

    Pa što onda niste učinili više za ovaj grad? „Davanje novca Beogradu“ – laprdanje i samo laprdanje ko da u vojsci nema ni jednog vojvođanina. Afera za aferom. Da je živa Marija Terezija i nju bi uvukli u neku aferu. Kakva razlika između aferaša i koferaša. Jedni druge grizete ko kerovi a Paja sa svim svojim glupostima i prevarama ostaje. Cenzus će vam biti misaona imenica. Ne treba vama Vučić da vas rasturi i pokopa, dovoljni ste sami sebi.
    Da se razumemo Srbiji treba demokratska partija ali ne ovakva i ne sa ovim ljudima.

  2. stormwatch kaže:

    „Prekomponovanoj gradskoj vlasti je, prema prvobitnim najavama Gradonačelnika, trebao bez problema pristizati novac od republičke Vlade“

    Ups…Izgleda da nesto nije dobro odradjeno na ranzirnoj stanici. Mada ne brinem se, bice to mnogo bolje sad kad krenu vozovi novom prugom 250 na sat.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 36 = 41

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: