DS protiv uvođenja novih nameta građanima

Od danas, 1. jula, uvedeni su novi nameti za građane. Svaki račun za gas, centralno grejanje, struju i gorivo biće dodatno uvećan zbog uvođenja tzv. „naknade za unapređenje energetske efikasnosti.“

Imajući u vidu da, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 50% zaposlenih prima platu manju od 40.000 dinara, Gradski odbor Demokratske stranke se najoštrije protivi dodatnom urušavanju standarda građana i traži ukidanje ovih naknada.

GrO Demokratske stranke ne podržava uvođenje novih nameta pošto smatramo da lokalnoj samoupravi i njenim javno-komunalnim preduzećima građani Subotice već plaćaju i više nego dovoljno.

Sredstva koja građani Subotice, što direktno, što indirektno, plaćaju samo lokalnoj samoupravi nisu nimalo zanemariva. Osim direktnih plaćanja komunalnih računa ili poreza na imovinu, građani, a da toga često nisu ni svesni, finansiraju lokalnu samoupravu i kroz posredne poreze, kao što je porez na zarade koji se izdvaja iz zarade, druge naknade i takse.

U ukupnom iznosu građani Subotice će, tokom 2019. godine, samo lokalnoj samoupravi i gradskim javnim preduzećima platiti, sa ovim novim naknadama, preko 75 miliona evra.

Imajući ovakve iznose u vidu, moramo da se zapitamo:

Koje će dodatne usluge građani Subotice dobiti zbog plaćanja ovih naknada?

Da li lokalne vlasti smatraju da građani treba da plaćaju još veće račune za gas i centralno grejanje, imajući u vidu da su i trenutne cene previsoke?

Na ovaj način, propisivanjem nove obaveze za sve građane, a bez poboljšanja njihovih životnih uslova, vlast građanima ne pomaže i čini ionako složenu finansijsku situaciju većine stanovnika još težom.

 

Informativna služba GrO DS SuboticaKOMENTARI

 1. Si@Si kaže:

  Hvala vam na saopštenju. nego znate li nešto o deonicama i otpremninama za bivše zaposlene u SINALKU..ostadosmo bez ijednog dinara nadoknade a pre toga dvanaest godina dobijasmo bonove za platu. Bili ste na vlasti tada trebali bi znati-pa ako može odgovor…….

 2. punisher kaže:

  A gradjani su protiv toga da vi ponovo dodjete na vlast!
  Gradjani se bore da skinu naprednjake sa vlasti a vi bi da se vratite da pokradete sve sto jos pokrasti moze.
  Ni vi a ni naprednjaci nikad vise u istoriji necete vladati. Pokazali ste svoje pravo lice.

 3. Tarabetina kaže:

  Cemu novi nameti, cemu na ovu nemastinu…….

 4. Kenjereš Andraš kaže:

  izbori na pragu

 5. Mare kaže:

  Svi su oni isti. Bivsi, sadasnji, neki buduci. Ususkaju se u fotelje i samo smisljaju koji novi namet da nam uvedu. Ocemo li videti neki boljitak od tog novog nameta? Kao i do sada u sta smo se mogli uveriti, sigurno necemo. Alli da li ce taj namet pojacati odlazak nasih ljudi napolje, sigurno da hoce. Dosta je ljudima da im se samo vadi iz novcanika umesto da im se stavlja u isti. Prikazite trasnparentno sve prihode i rashode, dajte na raspravu dal je moglo bolje i u cemu i mozda steknete nase poverenje.

 6. Pajo kaže:

  Ako Av I vlada ovo uvode to je dobro za svakoga. Postujmo volju vecine.

 7. croat kaže:

  Pajo ja mislim da vecina jos puno moze da trpi i nevidim nijedan razlog da se ne uvede neka nova taksa il porez!

 8. JaPaja kaže:

  Pa ovako
  Struja 0,015 dinara po kilovat-satu. Ako se uzme minimum 350 KW potrošnje to mu na mesečnom nivou bude 5.25 dinara, za 700 KW 10,5 dinara.
  Gorivo 0,15 dinara po litri . Za pun rezervoar od 50 litara benzina to mu dođe 7.5 dinara na pun rezervoar.
  Da li DS gradi svoj povrat srozanog ugleda na 5,25 dinara ili 10,5 dinara ili 7.5 dinara poskupljenja na mesečnom nivou? Nemate ni stida ni srama. Namerno ne pominjete tu racunicu jel ste celo vreme vlasti lagali, mazali, krali, podvaljivali ne na dinare nego na milione.
  Kolikoi ste moćni i koliko vam narod veruje vidi se po akciji 1 od 5 miliona koji je u poslednjem mesecu prerastao u 0 od 5 miliona.

 9. Kenjereš Andraš kaže:

  Rupa bez dna, drzavne firme za struju duguju 200 miliona eur-a
  deo spiska
  RTB Bor 7,5 milijardi dinara
  Zeljezara Smederevo 4,6 ”
  Rudnik Resavica 1,5 ”
  Energetika Kragujevac 1,1
  i jos bezbroj drugih
  izvor Google ” Rupa bez dna drzavne firme za struju duguju 200miliona evra”

OSTAVITE KOMENTAR