DSHV: 30 godina od zločina i protjerivanja Hrvata u Vojvodini

 Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u svojemu djelovanju uporno ustrajava gajiti živo sjećanje na tragična događanja u Vojvodini s konca 20. stoljeća. Riječ je o organiziranom progonu vojvođanskih Hrvata iz njihova zavičaja – jednom od najtragičnijih razdoblja u novijoj povijesti Vojvodine, napose kada je riječ o stradanju Hrvata u Srijemu te jugozapadnoj i zapadnoj Bačkoj.

Bilo je to ne samo vrijeme straha, nego i etnički motiviranog nasilja i ubojstava koje se organizirano provodilo spram lojalnih građana hrvatske nacionalnosti i to samo zato što su Hrvati. Tih se tragičnih događaja prisjećamo početkom svakog svibnja budući da je 6. svibnja u Hrtkovcima 1992. godine održan miting na kojemu je sudjelovao Vojislav Šešelj i pročitao imena sedamnaestero Hrvata kojima je javno poručeno da se sele.

Istina, protjerivanje vojvođanskih Hrvata započelo bez ikakvih povoda prije točno 30 godina – polovinom 1991. etničkim nasiljem u Novom Slankamenu, ali je događaj u Hrtkovcima u javnosti prepoznat kao najeklatantniji i najočigledniji primjer. Podsjetit ćemo javnost i ovoga puta da su Hrvati 1990-ih protjerivani i iz drugih vojvođanskih mjesta: Golubinaca, Sota, Morovića, Erdevika, Kukujevaca, Gibarca, Šida, Vašice, Rume, Iriga, Beške, Maradika, Inđije, Zemuna, Novih Banovaca, Surčina, Srijemske Kamenice, Beočina, Čerevića, Petrovaradina, Srijemskih Karlovaca, Srijemske Mitrovice, Nikinaca, Platičeva, Martinaca, Bača, Plavne, Sonte, Stanišića… Nevladine udruge govore o tome kako je u Vojvodini 1990-ih ubijeno 25 osoba te da ju je moralo napustiti između 35 i 40 tisuća Hrvata.

 Od izbjeglih se do danas gotovo nitko nije vratio u rodni kraj. Zadaća je svih političkih i društveno relevantnih hrvatskih institucija i organizacija koje djeluju u Vojvodini i Republici Srbiji otrgnuti zaboravu strahote koje su 1990-ih godina vojvođanski Hrvati preživjeli. Jer, zajednica koja ne pamti i ne memorira vlastito stradanje, koja primjereno ne njeguje sjećanje na vlastite žrtve, jest zajednica koja nema budućnost. Tim prije nam to mora biti zadaća, jer u politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji još uvijek izostaje tematiziranje i sukladno rješavanje pitanja protjerivanja Hrvata iz Vojvodine – pravosudna tijela nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine, ne postoji niti jedno javno obilježje, a nema ni prigodnog memoriranja.

Ovi se zločini različitim strategijama nijekanja prešućuju, na što ne pristajemo. Također, opet ćemo istaknuti da je za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno osuđen, pred Mehanizmom za Međunarodne kaznene sudove u Haagu, Vojislav Šešelj. Isti onaj koji je nakon toga, mimo svih demokratskih načela i standarda međunarodnoga prava, nastavio svoje političko djelovanje, koje je dijelom usmjereno ne samo na nijekanje činjenica zbog kojih je osuđen – zločina nad Hrvatima u Srijemu, nego i na aktivno djelovanje u mjestu u kojemu su se zločini i događali, kao što su Hrtkovci, gdje njegova stranka ima prostor u kojima se odvijaju aktivnosti nijekanja zločina – što držimo za njihovu banalizaciju.

Tako što smatramo i nedopustivim djelovanjem za svaku demokratski legitimiranu državu, koje bi onda i mjerodavna tijela Republike Srbije morala zabraniti. To, kao pripadnici ranjene zajednice, s razlogom očekujemo, jer se isto može tumačiti i kao ruganje nevinim žrtvama i kao nespremnost srbijanskih vlasti da se primijene neke od temeljnih preporuka Europske unije kada je riječ o politikama suočavanju s prošlošću. Nadamo se kako nedjelovanje glede toga ne znači i odobravanje.

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-aKOMENTARI

 1. Protjerani Srijemac kaže:

  U Srbiju se nitko od protjeranih Hrvata nije vratio dok Srbi koji su ubijali svoje prve susjede u hrvatskoj, ponovno si je svaki u svojoj kuci koju je imao prije rata. Hrvati u Vojvodini nikog za cijeli zivot nisu poprijeko pogledali sa druge strane, ali su zauvijek protjerani iz svojih domova. Srbijanska stampa promovira laz kako smo mi svi mirno otisli iz Srbije i dobrovoljno dali nase stare kuce i neplodne posjede u zamjenu za srpske moderne vile i velelepne posjede Srba iz hrvatske.

 2. Divan ko razgovor kaže:

  Sremac-Mislim da si uglavnom sve slagao,no tebi na cast.Kako niko nije terao Bunjevce?Nije zato sto volimo Srbiju.Tonkovic i tadašnja HDZ ekipa su drugo,bas vas zalim,zalim jadne Srbe u ustasiji.

 3. Mare kaže:

  Bilo pre 30 godina, nikad se ponovilo. Nadam se da je Srbija izvukla pouke ali sta je sa Hrvatskom? Sve ovo se sada dogadja u Hrvatskoj koja je demokratskija zemlja, clanica EU a opet, sve to tolerise, nipodastava i zanemaruje. Da li se neko od vas ogradio od nemilih dogadjaja koji se trenutno desavaju u Hrvatskoj ili makar ukazao na ta nedolicna ponasanja kako bi zastitio nevine i neduzne? Ako cemo po pravdi Boga, nije Hrvatska nista bolja od Srbije niti Srbija gora od Hrvatske.

 4. divanimo bunjevački kaže:

  “Bunjevce” niko nije tirao zato što su predviđeni za asimilaciju.To ti je ko na disnotoru:najbolje meso iđe za sušenje u šunke,a ono lošije za mlivenje u divenice…..

 5. Dule kaže:

  @Protjerani Sremac
  Ti si jedna obična lažovčina kao i autori ovog saopštenja. Pitao bih te samo koliko se od 250000 proteranih Srba vratilo u Hrvatsku. Kažeš svi pa to je laž kakvu u životu nisam čuo. Sram bilo i tebe i potpisnika ovog gnusnog saopštenja. Po ko zna koji put se pozivaju Srbi da se suoče sa prošlošću. O tome možemo pričati kada Hrvati priznaju Jasenovac i kada ne budu taj logor kakvog nije bilo ni u Nemačkoj, nazivali radnim logorom u kome su eto najviše stradali Jevreji a Srbi su eto bile usputne žrtve i to zato što su se pobunili protiv ustaške vlasti. Pa o Hrvatskoj i Hrvatima najviše govori činjenica da oni jedini na svetu slave dva dana pobede u II Sv. ratu 10. travanj i 9. maj

 6. Miroslav G. kaže:

  @Divan

  U Subotici nije mogao da se napravi progon Hrvata kao u drugim dijelovima Vojvodine, posebno u Srijemu i zapadnobačkim mestima. Nije da nije probano! Isti recept zatrašivanja, davanja otkaza i šikaniranja svakog čiji su koreni hrvatski je planiran i za Suboticu, započet je rane 1990. godine. Ali avaj! Kreatori velike Srbije nisu računali na stvarnu činjenicu da u Općini Subotica tog vremena, manje od 15% stanovništva su činili Srbi, dok su Hrvati sa preko 50 tisuća bili druga najveća nacionalna skupina posle Mađara. Radikalsko ćetnićka Miloševićevska hobotnica je morala naći drugi način. Nakon par godina svakakvih pokušaja, pravi početak protjerivanja i mijenjanje nacionalne strukture Subotice desio se kada je subotička općina podjeljna i tako je prepolovljenjo mađarsko izborno tijelo, u to vrijeme počinje i forsiranje izmišljene nacije Bunjevaca koja je bila fest financirana od strane Beograda i u roku od samo dvije godine, stvari su poćele izgledat sasvim drukčije. Šurovanje Mađara sa vlastima u Beogradu zarad visokih pozicija, uhljeba i moći, kao i razdor hrvatskog nacionalnog tijela izmišljanjem umjetne bunjevačke nacije doveli su nezavidnih pozicija hrvatske manjine u gradu. Šikaniranja, protjerivanja i atakiranja na Hrvate u gradu dobila su vjetar u leđa kada kada je Aleksandar Vučić dobio mjesto ministra informisanja u vladi Srbije a na tom mjestu u stvari sprovodio originalno zamišljenu i iskonstruiranu politiku njegovog ideološkog oca Vojislava Šešelja, i danas traju na ono malo Hrvata šta je u Subotici ostalo. Gradnja nekakve hrvatske hiže u Subotici je samo smiješno mazanje očiju na više od sto tisuća protjeranih Hrvata od 1990 do 2021 u Vojvodini, Hrvata koji se nikad nisu vratili.

 7. Burazer kaže:

  Koje lupetanje od texta do komenata..

 8. Kikklop kaže:

  Jalte celjadi?-koliko dugo trva status izbeglice? A oped ovi drugi. Kacete Malo susnit koju bogovu I nama vasim svitu. Ovi is devededt I koje furtom zgrozeni I ugrožene.

 9. Žugec Split kaže:

  Dule, Divan i Mare. Ajte lijepo vi dođite kod mene, protjeranog Hrvata iz Srijema, u Split da mi to kažete. Objasnite vi srbočetnici u čem je bila naša greška u obrani domovine? Pa ste vi mislili da će Hrvati stojat mirno dok vi bute otimali hrvatskoga? Odmah nakon godina progonstva bilo mi je teško i neshvatljivo da je cijela moja familija protjerana iz Vojvodine samo iz razloga kaj smo Hrvati, tek kasnije sam shvatil da je to možda zbilja i najbolja stvar koja se mogla dogoditi! I da nismo protjerani na način na koji jesmo, mi bi svakako otišli van iz Srbije! Miran suživot Srba sa bilo kojom drugom nacionalnom i vjerskom manjinom nije moguč, jerbo su Srbi nikaj drugo nego divljaki turskih potomaka. To ste pokazali u svim agresijama Srbočetničke JNA.
  Skandal oko Borova kaj se trenutno dešava u hrvatskoj zaslužuje svaku osudu. Republika hrvatska u Borovu, daklem hrvatskome mjestu u kojemu su srbočetničke bande mučki iz zasjede, na najsvirepiji način pobile hrvatske redarstvenike, dozvoljava da se u tom mjestu diže spomenik! I ti ne bilo koji spomenik, nego li spomenik ratnome zločincu koji je i sam direktno sudjelovao u tim zločinima! Takve slobode i štovanja nacionalnih manjina koje su iz čista mira ubijale večinsko stanovništvo jedne suvjerene zemlje i to još redarstvenike, to zaista nema nigdje.

 10. divanimo bunjevački kaže:

  Još samo da možem odgonetnit šta je Kikklop tijo kast.

 11. Vlada kaže:

  Ovakvi likovi su glavni pokretaci rata i ubijanja. Sve i konstantno ce raditi za zatruju i zavade, da ostanu relevantni medju zatrovanima, da budu “neko i nesto” u svojim bednim zivotima. A zapravo, samo sramote svoj narod. Najgori sljam sto covecanstvo moze da izrodi.

 12. divanimo bunjevački kaže:

  Koji likovi?Oni koji huškaju ili oni koji o poslidicama javno govore?

 13. Vlada kaže:

  Likovi koji lazu i potpaljuju svojim saopstenjima, komentarima i nastupima, samo da bi izazvali reakciju suprotne strane i drzali zavadjenim te koje su zatrovali, a usput ako mogu i neopredeljene da opredele. Takvi zive za to da seju mrznju i da ruse, jer da grade ne znaju. Pa kako onda da budu relevantni. Sljam da veceg nema. Neponovilo se…

 14. Manda kaže:

  Žugec Split , E ovo je pravi divan !

 15. Odgovor kaže:

  Žugec Split – SR Hrvatska je izvršila agresiju na svoje građane srpske nacionalnosti i na Jugoslaviju. SR Hrvatska je dovela ustaše iz svih krajeva sveta, uvela ustašku monetu, ustašku hijerarhiju, ustaške uniforme i u njima poslala “policajce” da napadnu Srbe u Borovo selu. Niko nije proterivan iz Vojvodine, pa ni ti, to debelo lažeš, za razliku od toga da su stotine hiljada Srba vojnom akcijom proterane iz Hrvatske sa svojih vekovnih ognjišta.

  “Ja sam svoj zadatak izvršio, Jugoslavija više ne postoji” – ovo nije rekao Slobodan Milošević, nego Stipe Mesić. “Mi smo mogli da izbegnemo rat da smo hteli, ali nismo hteli”, ovo nije rekao Slobodan Milošević nego Franjo Tuđman za Božić 1992. u govoru na Trgu Bana Jelačića.

  “Miran suživot Srba sa bilo kojom drugom nacionalnom i vjerskom manjinom nije moguč, jerbo su Srbi nikaj drugo nego divljaki turskih potomaka”.

  Ova rečenica govori sve o tebi, o tvojoj niskoj i ustaškom ideologijom zadojenoj inteligenciji.

 16. Žugec Split kaže:

  Odgovor, ti si tak glup i lažljiv kak i svaki drugi sbročetnik. Neovisnost hrvatske grude je morala biti obranjena jerbo je vaš četnički vojvoda Šešel najavio otimanje hrvatskih teritorija koncem osamdesetih. U to vrijeme, Srbijom se naglo budla stara četnička ikonografija i mitovi kakve sam Srbi znaju spravit i njima se zaluđivat. Zakaj ste se vi predstavljalji kao četnici šta idu oslobađat ‘srpske zemlje’ koje nikad Srbije nisu vidjele? Dvije godine prije nego li šta je hrvatska proglasila neovisnost, uveliko ste sanjali i promovirali velku Srbiju na skupovima po Liki i Bosni. Kaj se desilo na Maksimiru 13. svibnja 1990? Ništ drugo nega najava srbočetničkog ludila. Vučić je tamo doša ka navijać huligan da toga dana zapali međunacionalni sukob, takav vam je sada premijer Srbije. Beogradski reporter, tokom nereda na Maksimiru osuđuje BBB zakaj su krenuli svim silama protiv srbočetnika iz Beograda, po njegovom mišljenju je trebalo svi da stoje mirno dok srboćetnici ruše i pale po Zagrebu. U civiliziranom Svijetu, Srbi su poznati kao majstori laži i prijevare, te vas nitko ne shvaća ozbiljno, tvrdnja da ni jedan Hrvat nije protjeran je ništ drugo nega nastavak četničkog ludila. Hrvati su protjerivani u desecima tisuća iz Vojvodine, nismo sami otišli iz naših domova nego uz pomoć srbočetničke pijane bagre pod prijetnjom oružijem. Dan danas isti taj progon Hrvata traje a zato opet nitko ne odgovara. Srbi nisu sposobni kao nacija u miru živjeti sa susjedima drugih nacionalnosti i vjera jerbo ni sami ne poznate vaše korijene niti miran suživot. Diljem interneta, sam se srbeki čuju kak vrište da su svi Hrvati Ustaše, kaj im zamislite Hrvati nisu dozvolili da unište hrvatsku, pobiju, pokradu i otmu sve šta su htjeli. O laži kak su svi Srbi protjerani iz hrvatske, sam pogledajte nacionalni sastav Borova danas, preko 80 odsto svega pučanstva su Srbi tam, srbijanske zastave se vijore po selu slobodno. Za mene prognanika iz Vojvodine, to je skandal i direktna uvrijeda.

 17. Dule kaže:

  @Žugec Split
  Ajde ujko na svoje portale pa se tamo proseravaj. Oćeš đavola pa tebe ni tamo neće. Zato lečiš svoje frustracije komentarima na srpskom sajtu. Koju domovinu ste vi branili i od koga? Pa vi ste rušili Jugoslaviju. O kakvim redarstvenicima u Borovu ti govoriš. To su bili do zuba naoružani marčepovci koga ste vi sami osudili za ratne zločine. Ubijali ste vi i svoje koji nisu hteli s vama. Zašto ste ubili gradonačelnika Osijeka? Čovek je bio za normalan život svih građana Osijeka ali ustaškim koljačima to nije odgovaralo. Reci mi koga je to napala porodica Zec u Zagrebu. Koga su napali oni jadnici iz doma kod Karlovca (ili Dvora možda grešim ali se to desilo) koje ste ubijali u invalidskim kolicima. Kažeš otišli bi ti i tvoji i da nije bilo proterivanja. Da li se ti to kaješ što si otišao pa sada tražiš krivca za svoju glupost. O kakvom proterivanju ti govoriš pa 90% onih koji su u julu mesecu 1990 u Subotici osnovali DSHV i dalje žive tu i ni dlaka im ne fali sa glave. Ovo što ti pišeš su takve gluposti da ti ni sam u to ne veruješ. Što se tiče mog dolaska u Split k tebi na pamet mi ne pada da kročim na tlo NDH države u kojoj su mi ubijeni đed i njegova tri brata od strica, u kojoj su terali moju babu da se prekrsti i u katoličanstvo prevede svoje četvoro dece obećavajući joj da će ih tako spasiti. Pa da vam nije bilo Srba i Srbije nebi ni vas na mapi bilo, podelili bi vas između Italije, Austrije i Mađarske. Ko je 1918. oslobodio taj Split u kome ti živiš. Otiđi malo ili na youtube ili pročitaj prave istorijske izvore koje kriju od vas, pa ćeš saznati. Kako ste tada dočekali Srbe oslobodioce. Uf pardon vi ste tako dočekivali i Musolinija i Hitlera jer ste najobičnije podguzne muve ali na žalost Srba kralj Aleksandar to nije prepoznao. Da li želiš još toga da ti napišem. Ako hoćeš samo odgovori imam ja još istorijskih činjenica za tebe. Evo npr.šta je Hrvatska vojska tražila u ovom zadnjem ratu na Kupresu i u Bos. Brodu. Da nisu branili Hrvatsku. Ne nego su krenuli u osvajanje i okupaciju. Rat je u BiH počeo upravo napadom na Kupres i sela oko Broda. Očeš još dan po dan ću ti sve izanalizirati i sve potkrepiti činjenicama.

 18. laki kaže:

  @Dule i slični pametnjakovići… umesto da ste se distancirali od njihove mržnje i gladi za vlašću, poistovetili ste se sa vašim idolima Slobom Miloševićem onomad, a danas sa Vučićem i onda vam je đavo kriv kad kažu da su “Srbi nikaj drugo nego divljaki turskih potomaka”.

  Raspad države je bio očekivan kad-tad, ali za sve žrtve koje su stradale za vreme tih ratova isključivi i najveći krivac je požarevački bankar, koji je sebe smatrao Bogom i batinom kao što to danas pokušava da nametne i žvalava sotona.

  Međunacionalna mržnja, ratovi i žrtve su samo direktna posledica pokušaja nametanja Srba i Srbije kao dominantne nacije. Za posledice se zahvalite Miloševiću i ratnim huškačima i profiterima Šešelju, Arkanu… a potom i današnjim sledbenicima njihovih ideja, predvođenim Vučićem, Dodikom, Voolinom, “koferčetom”…

 19. josip kaže:

  @Dule,mnogo si bre nebuloze napisao ,još ako je sve to sa interneta onda je sve to ‘istina’…Ali zašto nisi napisao da u Hrvatskoj Srbi su sa oružjem napali nove Hrvatske vlasti i da du zuba su bili naoružani ( potvrdili su vaši izbeglice). Istodobno u Srbiji Hrvati nisu izvršili oružanu pobunu. Hteli ste ratovati ,rat ste izgubili ovo je suština
  svega.

 20. Dule kaže:

  @Dule
  Ovi ujaci poput lakija i Josipa izgleda i ne znaju za druge istorijske izvore sem interneta pa meni spočitavaju da se informišem na taj način. Međutim, sem ustaljenih floskula o isključivoj krivici Srba na čelu sa Slobodanom Miloševićem ni jedan dokaz za svoje tvrdnje ne navode. Tvrdnja da su se Srbi oružjem digli protiv Hrvatske je notorna neistina. To je ista retorika onog vašeg pokatoličenog Srbina Milanovića koji tvrdi da su Srbi u Jasenovcu stradali samo sporadično i to zato što su se eto usudili da se pobune protiv ustaške kame. Ko je mnogo pre izbijanja bilo kakvog sukoba počeo sa švercom oružja? Hrvati na čelu sa Martinom Špegeljom. Ko je izvršio prvi napad na pripadnike JNA? Pa Hrvati davljenjem vojnika Makedonca u Splitu i to u momentu kada Hrvatska još nije bila priznata ni od Nemačke i kada je jedini priznati međunarodni subjekt bila SFRJ. Ko je blokorao kasarne JNA u momentu kada je na snazi bio sporazum o mirnom povlačenju vojske iz Hrvatske? Ko je kršenjem primirja vršio stalne napade na UNPA zone?Hrvati. I u pršlom i u ovom komentaru sam vam naveo konkretne primere koje je istorija zabeležila, vi ni jedan niste negirali niti ih vašim argumentima opovrgli. Na kraju kakva je vaša istorija najbolji je dokaz to što ste jedini narod i država na svetu koji slave dva dana pobede iz II Sv. rata 10.travanj i 9.maj. Ako ste primetili i ako želite to da priznate prvo samima sebi, nisam, za razliku od vas, nikome uputio ni jednu uvredljivu reč jer mi Srbi kao pravi hrišćani znamo oprostiti ali ne zaboravljamo, zbog čega nismo 1991. dozvolili da nam se ponove Jasenovac, Gradiška, Sisak (jedini logor za decu na svetu), Rab, Glina, Prebilovci, Korićka i na stotine drugih jama ili i vi kao Milanović mislite da nas je zbog neposlušnosti trebalo kazniti te pobiti i proterati. O tome kakav smo narod dovoljno govore imena poput N. Tesle, M. Pupina, M. Milankovića, J. Pančića, a da umetnike (pisce, slikare i dr) ne nabrajam. Toliko umnih i svetski priznatih imena imamo koliko vi stanovnika nemate. Kako vas nije sramota pljuvati po narodu i državi u kojoj živite, kako vas nije strah živeti kraj nas Srba takvih zločinaca kakvim nas pokušavate predstaviti. Jedini iskreni tvorci i nranitelji zajedničke države su bili ludi Srbi a vama je ona bila usputna stanica i nužno zlo do ostvarenja nezavisnosti, jer vas istorija drugačije ne bi ni zapamtila.

 21. Glas razuma iz redova razumnih Srba kaže:

  Velikosrpska propaganda koja je dovela do ratova i stradanja devedesetih, ovde je življa nego ikada. Ništa čudno u republici Srbiji kada se zna da je glavni gost za Vaskrs na Hepi televiziji satima bio prisutan Vojislav Šešelj sa redom velike Srbije, redom pretnji svim republikama u okruženju pa opet redom snova o velikoj Srbiji. Tog momenta kada DSHV izda neko saopštenje, primećujem da se kao programirani javljaju isti diskutanti sa istim nadimcima i istim tekstovima i samo se vrti jedno te isto. Jasenovac, Jasenovac i koncentracioni kampovi za decu

 22. Odgovor kaže:

  Žugec Split – ujkec, tak si bolestan, idi se liječit! Ti si svoj posal završil, Jugoslavija više ne postoji.

 23. matori kaže:

  Srbija se polagano topi ko snig u proliće.Ovi Bakići,Bajići i slični zdušno rade na tome.

 24. Glas razuma iz redova razumnih Srba kaže:

  Velikosrpska propaganda koja je dovela do ratova i stradanja devedesetih, ovde je življa nego ikada. Ništa čudno u republici Srbiji kada se zna da je glavni gost za Vaskrs na Hepi televiziji satima bio prisutan Vojislav Šešelj sa redom velike Srbije, redom pretnji svim republikama u okruženju pa opet redom snova o velikoj Srbiji. Tog momenta kada DSHV izda neko saopštenje, primećujem da se kao programirani javljaju isti diskutanti sa istim nadimcima i istim tekstovima i samo se vrti jedno te isto. Jasenovac, Jasenovac i koncentracioni kampovi za decu. Međutim, ako mi kao Srbi želimo da idemo u pravcu napretka i razvijanja dobrih međunacionalnih odnosa, treba da se osvrnemo na početak ideje velike Srbije koja seže daleko u dvadesete godine prošlog veka. Ideja velike Srbije nikada nije donela nikakve pozitivne rezultate nama kao srpskom narodu niti regionu.Kosta Pećanac i Puniša Račić su davno prije drugog svetskog rata zagovarali ideju velike Srbije i etničkog čišćenja Hrvata i Muslimana na prostorima gde su vekovima živeli, jedan od ove dvojice je i sam počeo istu tu ideju sprovoditi u delo. Naravno, ludilo se tu ne zaustavlja, vođeni istim pogubnim idejama, delimično su ih u dela sproveli Dragiša Vasić i Stevan Moljević koji su nastavili ludilo velike Srbije i etničkog čišćenja. Tokom stare Jugoslavije, ideja velike Srbije je samo nevešto sakrivena pod plaštom lažnog bratstva i jedinstva u kome je Beograd imao glavnu reč. Početkom sedamdesetih, bilo je poznato da čim Broz umre, eto ideje velike Srbije opet na vratima a svi znamo kako se to završilo. Mene je lično sramota ovih ratnih profitera i velikosrpskih sanjara, mesto da se okrenemo boljoj budućnosti za nas i našu decu (ne mislim na Vučićevu lažnu budućnost), mi bi opet ratovali za ideju velike Srbije.

 25. Tomazeo kaže:

  @ Glas razuma …

  Jedino si zaboravio da spomenes onaj intelektualni mediokritet Vasu Cubrilovica. Taj je takodje veoma zasluzan za Velikosrpsku ideju. Kakvi autori – takva ideja, kakva – ideja, takvi i rezultati.

 26. Dule kaže:

  @Glas razuma iz redova razumnih Srba
  Od Hrvata su gori samo ovi drugosrbijanci i autošovinisti. Nemam reči za ove tvoje gluposti. Velika Srbija kao ideja je nastala 1915. na konferenciji u Londonu kada su Englezi nudili Italijanima (koje su želeli privući na svoju stranu) i Srbima kako da podele Hrvatsku po završetku rata. Srbi na čelu sa Pašićem su tu ideju odbacili u startu želeći stvaranje jedinstvene države južnih Slovena. To je znači bila zvanična politika Srbije a ne Velika Srbija. Svi ostali su Jugoslaviju doživljavali kao prelazno nužno rešenje do nezavisnosti. Prema tome o kakvoj Velikoj Srbiji ti pričaš. Jedina želja Srba je bila da svi žive u jednoj državi ma kako se ona zvala. Da li je to greh. Primer Puniše Račića

 27. Dule kaže:

  Da nastavim. Primer Puniše Račića i nije baš najbolji jer osim u Radiće on je u skupštini pucao i ranio i neke Srbe. Ostali primeri poput Pećanca i dr. su takođe promašaj jer oni nisu nikada bili zvanični predstavnici Srbije. Ovi iz 90-tih takođe nisu spominjali Veliku Srbiju izuzimajući Šešelja koji tu ideju nikada nije ni krijo a vidi se kako se je ona “primila” kod Srba po rezultatima izbora u zadnjih 20 godina kada su i iz parlamenta “proterani”. Prema tome ako si uopšte Srbin (u šta iskreno sumnjam) ti si klasičan primer autošoviniste.

 28. josip kaže:

  @ Dule ,Evo još jedan ekvivalentan primer : Ko su ti koji se etnički očistili prostor Vojvodine od Nemaca-Austrijanaca a još i danas koriste njihove otete imovine -kuće ,oranica i ostalo. Ti ljudi po popisu su Srbi zar ne?. Gde je od kraja 1 svetskog rata do danas nestale najveća populacija stanovništva koja je kultivisala i izgradila Vojvodinu. Od kraja 1svetskog rata a najviše od kraja 2 svetskog rata pobijeno , opljačkano skoro 1.000.000,00.te vojvođanske populacije ( plan je bio 90 % proterati i ubiti,opljačkati ,oduzeti im imovine ,10% njih ostaviti u bedi i neimaštini ,a oni koji slučajno prežive asimilirati ) Ko su to uradili ? Izvanzemaljci …? Ovi podaci su sa terena i pedantnih Austrijskih i Nemačkih arhiva i ne sa nekakvih nebuloznih internetskih pamfleta koje ti koristiš u svojim umotvorevinama.

 29. Dule kaže:

  @Josip
  Šta ti sada ubacuješ domaće Nemce u priču, saradnike nacista, gestapoa najvećih zlotvora u istoriji ljudskog roda koje je kao takve ceo svet kažnjavao pa im i matičnu državu podelio i držao ih pod “prinudnom upravom” 40 godina po završetku II Sv.rata, zabranio im da imaju svoju vojsku, a kasnije i da se pojavljuju u vojnim misijama svuda u svetu i to sve do onog momenta do kada nije trebalo 99. ponovo udariti na Srbiju. Da te pitam zašto ih kraljevina Jugoslavija nije proterivala. Pa zato što su u I Sv. ratu oni bili deo regularne protivničke armade i tada postojeće države što je vlast između dva rata poštovala. Međutim, kako su oni u II Sv. ratu pokazali nepoštovanje prema državi u kojoj su živeli i bili zlotvori prema svojim komšijama i pripadali čuvenoj Princ Eugen diviziji poznatoj po zločinima zaslužili su takav tretman. Uostalom pitam te da li su Česi, Poljaci i Rusi (ili sovjeti kako god) imali isti tretman prema”svojim” Nemcima. Jesu. Zašto? Odgovor je jasan. Uostalom nisu njih proterali Srbi nego komunistička vlast koju su činili pripadnici svih naših naroda i narodnosti. Bilo je i po Hrvatskoj (u Slavoniji) sela nastanjenih Nemcima koji su proterani. Pitam te da li su njih proterivali Hrvati. Reći ćeš sigurno NE i time izgovoriti neistinu, možda ćeš čak reći da je to rađeno po naređenju iz Beograda, jer Bože moj mi nismo takvi samo su Srbi zločinci i tlačitelji drugih naroda, a ja ću te onda pitati u čije kuće i na čija imanja su naseljeni u Slavoniju toliki Hrvati iz Hercegovine. I ne raspravljaj više sa mnom jer imam mnogo godina, dugo pamtim i za razliku od tebe sam nešto pročitao o našoj istoriji i nisam se obrazovao na mitomaniji savremenih političara koji su svi potekli iz komunističkog legla izvora laži koji je skrivao pravu istinu zarad lažnog bratstva i jedinstva. Na kraju da se razumemo nisam nikakav četnički potomak jer su svi moji učestvovali u ratu na strani NOP-a ali nikada komunisti nisu bili i pamtili su i prenosili na svoje potomke pravu istinu.

 30. Glas razuma iz redova razumnih Srba kaže:

  @Dule. Aman čoveče bre, još se i Radović prezivam. Sad po starom oprobanom receptu, svako ko ne misli kao ti Dule, nije Srbin. Pa nije svaki Srbin na ovom svetu nazadnih-primitivnih razmišljanja, uvek spreman na ratno huškačke poruke i ideju velike Srbije kao ti ovde. Jesi li ti ušao i u priču o proteranim Nemcima sa Josipom? Sam si sebi skočio u usta u odgovoru: ‘Nisu njih proterali Srbi nego komunistička vlast’. Ta rečenica sve otkriva, sraman je dan kada su četnici ozvaničeni kao jedini Srbi i kao legalna vlast i misao Srbije, dotle je Srbija zaista bila slobodarska zemlja. Tog momenta kada su četnici preuzeli ulogu vlasti u Srbiji, od tada u Srbiji nema napretka nego se uporno i svesno ide unazad. Nemam ja šta sa tobom više ovde raspravljati, ti se kao i tvoji dedovi četnici, nosite naukom vaših fašističkih otaca sa kojima ste potpisivali paktove i protektorate. Ne pominješ činjenicu o vašem četničkom zajedništvu i dogovoru sa okupatorom, prema kome ste Srbiji nametnuli marionetsku vlast u periodu 1941-1944 pod Aćimovićem a ubrzo i pod Nedićem. Taj period, zajedno sa agresijom JNA vođene srpskim i crnogorskim generalima početkom devedesetih, predstavlja najsramniji period postojanja Srbije. Bili ste i ostali fašistički izdajnici, takve će vas istorija i jednog dana sa punim pravo zapamtiti.
  @Tomazeo, istina, braću sam zaboravio da spomenem.

 31. josip kaže:

  @ Dule ,Upravo si priznao da su Srbi učestvovali u etničkom čišćenju Nemaca-Austrijanaca iz osvete u Vojvodini .Tu vas ne može opravdati što su isto činili Rusi ,Poljaci i Česi kako veliš.Ako za nekog tvrdiš da je bio zločinac a ti činiš isto zbog osvete isto si zločinac i tu nema opravdanja. Drugo Nemci Austrijanci u Vojvodini su još od vremena Austrijskog carstva zajedno sa Hrvatima i Mađarima. Srbija je priznata 1878 godine na Berlinskom kongresu ali u nekim drugim granicama. Poguglaj malo oko tog datuma,nadam se da ti posle toga biti još neke stvari jasni pored tvog ‘golemog’ znanja o istoriji Vojvodine.

 32. Dule kaže:

  @josip
  Pa ceo svet je 1945. kažnjavao Nemce, a Ameri su na Japan bacili dve atomske bonbe i za to nikada nisu optuženi niti okarakterisani kao ratni zločinci. A o tome kada i kako su Srbi došli na prostore današnje Vojvodine dovoljno govori podatak o Koviljskom manastiru koji je sagrađen u 13. veku. Kada su prvi Nemci došli na ove prostore ću ti odgovorito malo kasnije kada ispratim goste, a napisaću ti nešto i o Srbima u Subotici.

 33. Dule kaže:

  @josip
  Ništa ja nisam priznao. Amerikance niko nije proglasio ratnim zločincima iako su bacili dve atomske bonbe na Japan. O tome ko je od kada na ovim prostorima govore istorijske činjenice. Eto manastir Kovilj potiče iz 13.veka. Po Turskom popisu iz 1578. o čemu i danas postoje podatci u Istanbulu u Subotici su živele srpske porodice Milin, Ninkov, Đuričić, Vukas, Vujica, Radoš i za divno čudo i na tvoju žalost VUČIĆ i drugi. Prvi Nemci su naseljeni naredbom Bečkog dvora u 18.veku i to u Vojvodini, Zapadnom Sremu, Slavoniji i Baranji a u okolinu Budimpešte u drugoj polovini 17.veka. Gde su nestali Nemci iz Mađarske da ih nisu Srbi proterali. O Subotici i Srbima napisaću još nešto malo kasnije samo da se podsetim malo iz nekih istorijskih izvora jer ne želim nešto da pogrešim pa da se ti i tebi slični hvatate za sadržaj fto.

 34. Dule kaže:

  @Glas razuma iz redova razumnih Srba
  Svojski sam se trudio i mislim uspeo da se suzdržim od uvreda, nipodaštavanja i sličnih stvari. Ti stara komunjara mene nazivah četnikom a ja sam ime dobio po ujaku prvoborcu koga su ubili četnici vojvode Radića u napadu na partizansku bolnicu koju je branio. Tvoje uvrede su samo dokaz tvoje nemoći i nedostatka argumenata. Argumentima ne raspolažeš jer čim Nedića poistovećuješ sa četnicima to je znak da ne poznaješ istoriju i da na bazi istorijskih činjenica sa mnom ne možeš razgovarati. Četnici jesu pravili razne sporazume sa Nemcima ali Nedića su postavili direktno Nemci bez ikakvog dogovora sa četnicima jer da je tako Nedić bi imao podršku kralja i vlade u Londonu, ali oni ga nikada nisu podržavali. Iz istorije jedan, Radoviću sedi. E da još nešto Radovića ima i montenegrina, komita ili zelenaša, kako li već.

 35. Dule kaže:

  @josip
  Što se tiče Srba u Subotici nakon oslobađanja od Turaka ona je pretvorena u vojni šanac i imala je oko 1000 stanovnika i to uglavnom Srba (izvor Gašpar Ulmer). Srbi su obavljali dužnosti vezane za čuvanje granice. Kada su 1743 trojica najbogatijih Bunjavaca otišli u Budimpeštu i tamošnjim vlastima predali 12000 forinti Subotica je proglašena građanskom varoši. Srbima je ponuđeno ili da se “razvojače” i tako postanu građani drugog reda ili da ostanu u vojsci ali da se pomere na novu granicu u Šajkašku. Tada se je iz Subotice iselilo 292 srpske porodice koje su činile većinu stanovništva tadašnje Subotice. Sve su to istorijske činjenice kojih nema na netu nego isključivo u istorijskim arhivima.

 36. josip kaže:

  @ Dule ovo o čemu ti pišeš nama veze o onome što nam želiš dokazati. Srbija je 1878 godine prvi put priznata na Berlinskom kongresu bez delova Vojvodine ,Kosova i Sanđaka ( istorijske činjenice ) Vojvodinu su od turskog zuluma oslobodile Austrijske i Hrvatske snaga pod vođstvon Eugena Savojskog ,prvi kapetan grada je bio Hrvat Luka Sučić , temelj grada su postavili Austrijanci sa Hrvatima zajedno ( Izgradnja pozorišne zgrade,gradio poznati Austrijanac kada je subotica bio deo Austriskog carstva)..-kasnije su došli Mađari. Period o kojem ti pišeš odnosi se na Vojvođanske teritorije u okviru Austrijskog carstva.Pogledaj popis prezimena u Franjevačkoj crkvi iz tog peroda ,valjda će ti onda biti sve jasno.Ti tvoji Srbi su bili u službi prethodne turske vlasti na ovim teritorijama-zašto se nisu povukli sa Turcima samo oni znaju ,ili im sa sviđalo da nastave taj zulum u Turskom stilu.I još samo da ti dodam, crkvamao kojima pišeš na teritorije današnje Vojvodine pripadale su Grkokatoličkim crkvama ,po načinu projektovanja i izgradnje u zapadnom stilu. Po spisima na koje se često pozivaš upravo to pise i na Mađarskom jezikiu ‘ Gorogkeleti valas’ poput u Rumunskoj odakle su se naselili i Vlasi koje danas svojataju u Srbe.Jedan od najpoznatiji Vlah je bio upravo Nikola Tesla ( često prezime u današnjoj Mađarskoj i Erdelju u Rumuniji).

 37. vlado kaže:

  Neka mi neko od proteranih Hrvata objasni kako ste proterani? Da li su im zapaljene kuce, silovane cerke, ubijani sinovi? Da li vas je neko spakovao i odveo na granicu?
  Razumem da u vreme rata sa Hrvatskom nije bilo lako biti Hrvat u Srbiji. Da li ste ocekivali da ce 400.000 prognanih Srba, sto su ostavili svoje domove i sto su doziveli da im je pola porodice pobijeno, da li ste ocekivali da ce da vas grle? Znam da nije bilo lako biti Hrvat medju svim tim povredjenim i besnim ljudima, ali s obzirom na situaciju Hrvati u Vojvodinu su super prosli. Nije bilo moguce uticati na svaki detalj, ali generalno drzava je stala u odbranu Hrvata u Vojvodini i nije bilo vecih incidenata. Ponavljam, s obzirom na situaciju tada sve je bilo pod kontrolom i ono sto drzava nije mogla da uradi, a to je da se vi osecate lepo medju 400.000 progranih Srba i to razumem. Sve ostalo o proterivanju je laz. I neko sa stavom da je Vojvodina Hrvatska teritorija ne treba da zivi u Vojvodini. Suboticu su izgradili Madjari i izubili u ratu jer su bili na pogresnoj strani. Sto se mene tice Hrvatska je posle Prvog i Drugog svetskog rata trebala biti svedena na Zagreb i okolinu ali umesto kazne nas kralj i Tito su im jos poklonili teritorije. Eto toliko je Srbija losa da vam je oprostila fasisticke zlocine i jos podelala poklone i pruzila ruku da zapocnemo novi zivot. Problem je sto Hrvatska nikada nije htela suzivot, a glupa Srbija je uvek pruzala ruku pomirenja i Hrvatska je iz te pruzene ruke uvek izvlacila korist. Nikada nismo trebali ziveti zajedno i sve bi bilo kako treba. U Hrvatskoj sada ima 300% manje Srba, u Vojvodini sada ima 20% manje Hrvata nego pre rata. Isto 20% manje Srba starosedeoca ima u Vojvodini. Manje je zbog negativnog nateliteta i ekonomske migracije. Ja licno poznajem jako puno Hrvata i niko nikada nije imao problem, cak i u najgorim vremenima. Jedino Tomislav Zigmanov i slicni imaju problem jer ga traze i sami stvaraju. Ceo dan smisljaju kako da provociraju i onda neka labilna osoba uradi neku glupost i naravno onda optuze drzavu kao ih ne stiti i kako su ugrozeni.

 38. Bunjevac kaže:

  Objašnjenje:Marko Kljajić:”Kako je umirao moj narod”.

OSTAVITE KOMENTAR

51 + = 52