DSHV: Očekujemo da zločini nad Hrvatima u Vojvodini napokon dobiju svoja razrješenja

Na žalost, i ove godine, početkom svibnja, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini mora nanovo ukazati i podsjetiti na tragična događanja u Vojvodini s konca 20. stoljeća. U tome, istina, nismo jedini, no, s nama je još uvijek tek nekoliko nevladinih udruga i pojedinaca, ali bez sustavnih politika. Riječ je, o ničim izazvanom, progonu vojvođanskih Hrvata iz njihova zavičaja – jednom od najtragičnijih razdoblja u novijoj povijesti Vojvodine, napose kada je riječ o stradanjima živih ljudi – Hrvata u Srijemu te jugozapadnoj i zapadnoj Bačkoj. Vrijeme režima Slobodana Miloševića ne pamtimo samo kao vrijeme straha, nego i kao etnički motiviranog nasilja i ubojstava koje se organizirano provodilo spram lojalnih građana hrvatske nacionalnosti i to samo zato što su Hrvati.

Na te tragične događaje podsjećamo javnost i početkom ovoga svibnja, budući da je 6. svibnja u Hrtkovcima 1992. godine održan miting na kojemu je organizator Vojislav Šešelj pročitao imena sedamnaestero mjesnih Hrvata kojima je javno poručeno da se imaju iseliti, jer će u protivnom biti protjerani. Istina, nasilno je protjerivanje vojvođanskih Hrvata započelo još 1991. u Novom Slankamenu, no, ovaj je događaj u Hrtkovcima prepoznat u javnosti kao najeklatantniji primjer.

Opetovano smo dužni podsjetiti kako su Hrvati 1990-ih protjerivani i iz drugih vojvođanskih mjesta: Golubinaca, Sota, Morovića, Erdevika, Kukujevaca, Gibarca, Šida, Vašice, Rume, Iriga, Beške, Maradika, Inđije, Zemuna, Novih Banovaca, Surčina, Srijemske Kamenice, Beočina, Čerevića, Petrovaradina, Srijemskih Karlovaca, Srijemske Mitrovice, Nikinaca, Platičeva, Martinaca, Bača, Plavne, Sonte, Stanišića, Subotice… Nevladine udruge govore o tome kako je u Vojvodini 1990-ih ubijeno 25 osoba te da ju je moralo napustiti između 35 i 40 tisuća Hrvata. Od izbjeglih se do danas gotovo nitko nije vratio u rodni kraj.

I danas držimo kako je zadaća svih političkih i društveno relevantnih hrvatskih institucija i organizacija, koje djeluju u Vojvodini i Republici Srbiji, otrgnuti zaboravu strahote koje su 1990-ih godina vojvođanski Hrvati proživjeli, a oni sretniji preživjeli. Jer, zajednica koja ne pamti i ne memorira vlastito stradanje, koja primjereno ne njeguje sjećanja na vlastite žrtve – jest zajednica koja nema budućnost. To nam mora biti zadaća tim prije, jer u politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji još uvijek izostaju sadržaji koji se odnose na vlastito udioništvo u krivnjama za zločine i na vlastitom teritoriju i sukladno tomu pravno i političko rješavanje pitanja protjerivanja Hrvata iz Vojvodine. Ističemo, pravosudna tijela u Republici Srbiji do sada nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine na teritoriju Vojvodine iz tog vremena: ne postoji niti jedno javno obilježje za žrtve, a nema ni prigodnog memoriranja. Ovi se zločini, naime, sustavnim politikama prešućuju, na što ne smijemo pristati.

Također, opet ističemo da je za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno osuđen, pred Mehanizmom za Međunarodne kaznene sudove u Haagu, Vojislav Šešelj. Isti onaj koji je nakon toga, mimo svih demokratskih standarda i standarda međunarodnoga prava, nastavio svoje političko djelovanje, koje je dijelom usmjereno ne samo na nijekanje činjenica zbog kojih je osuđen – zločina nad Hrvatima u Srijemu, nego i na aktivno djelovanje u mjestu u kojemu su se zločini i događali, kao što su Hrtkovci, gdje njegova stranka ima prostor u kojima se odvijaju aktivnosti nijekanja zločina – što držimo za njihovu banalizaciju. Stoga, takvo što smatramo nedopustivim djelovanjem za svaku demokratski legitimiranu državu, koje bi onda i mjerodavna tijela Republike Srbije morala zabraniti. To, kao pripadnici ranjene zajednice s razlogom očekujemo, jer se isto može tumačiti i kao ruganje nevinim žrtvama i kao nespremnost srbijanskih vlasti da se primjene neke od temeljnih preporuka Europske unije kada je riječ o politikama suočavanju s prošlošću. Nadamo se kako šutnja ne znači i odobravanje.

U tom smislu, vjerujemo da i Zagrebački summit, koji će se održati upravo 6. svibnja – na dan koji podsjeća na nasilno protjerivanje Hrvata iz Srijema, odnosno Vojvodine, može pridonijeti ne samo razvoju i jačanju regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa, već može postati i mjesto na kojem će se posvijestiti kako se napori u okviru procesa pomirenja i rješavanja bilateralnih sporova iz prošlosti u ovom dijelu Europe moraju razriješiti i na dobro Hrvata u Srbiji.

 

 

Tomislav Žigmanov, predsjednik

 KOMENTARI

 1. Istinitis kaže:

  Kako je tuzno kad te se majke i dide stide.

 2. Bunjevac kaže:

  Istinitis,očigledno imaš jako loše mišljenje o našim majkama i didama.Mudriji su oni bili od onog što im ti mećeš u pamet.

 3. jasso kaže:

  Gospon Zigmanov moram biti fini i ne smem napisati sta ti stvarno mislim,ali u ovoj tvojoj prici nigde nisi spomenuo da su i Hrvati proterali skoro trista tisuca kako ti divanis Srba iz Hrvatske,zar to nije isto zlocin,a uostalom ti sedis u nasem parlamentu i zasto ne pokrenes to pitanje,zasto onda primas veliku platu,a jos uz to sedis pored kako ti kazes tog zlocinca Seselja,radi to zasto si placen,a to je zastita Hrvata u Srbiji……

 4. sasa kaže:

  E moj Žigmanov sa čim vi Hrvati trebate da se sve suočite. Od Mačve 1915.,preko Jasenovca, Jadovna, Gradiške, Siska, Gline i drugih stratišta od 1941. do 1945., do Bljeska i Oluje. Sva voda Dunava i Save vas ne može oprati. Istorija je ipak egzatna nauka koja nepogrešivo sve beleži. Neće se ona prekrajati po želji nekih koji bi jako voleli izbrisati njene tragove bacanjem ljage na druge i izmišljanjima. Minorne ličnosti poput tebe nikada i niko neće spomimjati po zaslugama no samo po vašoj želji da unosite zlu krv i svađate narode. Kako te samo nije sramota. Sve što si stekao u ovoj državi si dobio i tako joj vraćaš. Nema ni jedne presude, bilo kog suda na ovom svetu, koja je osudila državu Srbiju za bilo koje zlodelo. Svaki zločinac ima svoje ime i prezime i zato ne mešaj državu i ceo jedan narod u svoje nakazno tumačenje istorije.

 5. Manda kaže:

  Žiga, Napiši nam kada si svojevremeno javno objavi u medijim nešto o proterivanju Hrvata u Vojvodini računajući i Žig. Ili si samo čekao da većina Hrvata bude proterana da bi zeseo na vrh stranke što činiš i danas. Šta si osobno učini da do egzodusa Hrvata ne dođe u Vojvodini ili te je samo zanimao radno mesto etnobisnismena ,jer više puta si izjavio da su odnosi sa malom od palube Radikala ,AV i Hrvata u Vojvodini jako dobri…Sada se postavlja pitanje kada si govorio istinu onda ili danas…?

 6. s Verušića kaže:

  Ima ode tušta zdravo glupavi komentara.Mož to svatit kad se pročita “Bunjevački blog”.Malo je zdravo dugačak al mož čoviku okrenit pamet.

 7. Zlocin i kazna kaže:

  @ sasa

  Zlocin je individualni cin i nema nikakve kolektivne krivice niti se jedan zlocin moze kompenzirati drugim zlocinom (nesto kao prebijanje finansijckih dugova) To je dokazano i pokazano u Hagu. Drzava Srbija nije osudjena ni za jedan zlocin. Drzavljani Srbije su osudjivani za razne zlocine, i do dan danas predvode hit – listu zlocinaca.

 8. Metuzalem kaže:

  Komentar ni je objavljen juče.

  Administratore, molim, potvrdite.

 9. Kuzma kaže:

  Hehe, evo ga, neki dan priopćenje o novcima.
  Nema novaca, novci kasne, ne dobija se dovoljno. I već se zna da sleduje priopćenje o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini. Bukvalno svaki put isto. Prvo uvek-dajte pare Zagrebe i Beograde , drugo zločini !

 10. Trovach kaže:

  @Zlocin i kazna…U svemu se slazem, ali niste trebali naglasiti ko predvodi na hit-listi, jer mislim da su mnogi zlocinci sa svih strana uspeli da se provuku nekaznjeno i nebitno je koje su nacionalnosti. Ja sam mesovitog porekla, ali po ocu se izjasnjavam kao Hrvat, iako nacionalnu, rasnu i versku pripadnost ne smatram kao bitnu. To je, eto, samo izjasnjavanje na koje gledam za potrebe statistike. Da smo Aboridzini izjasnjavanje bi islo po majcinoj liniji, a tada bi bilo jako komplikovano pronaci koji je DNK “dominantan”.

 11. Hrvoje Macanović kaže:

  Ovaj tekst nije ništa nego najobičnije spinovanje i manipulacija činjenicama. A činjenice je da se predugo „ćutalo o genocidu nad Srbima u NDH“ (https://www.danas.rs/drustvo/vucic-upravljamo-svojom-sudbinom-ne-zaboravljamo-genocid-ali-promovisemo-mir/)
  Državnost Hrvatske počiva na genocidu i tu nema više šta da se priča. Tu činjenicu odlično znaju svi u Hrvatskoj, ali su ljigavi i ne smeju javno da priznaju istorijske činjenice jer time direktno potkopavaju temelje svoje državnosti. E, onda se koriste razni Žigmanovi i slične mu spodobe da njaču o nekakvoj obespravljenosti …
  I dokle god se Hrvati ne suoče sa svojom genocidnom prošlošću, kao što su učinili Nemci, i dok ne prestanu slaviti svoje zločine, počevši od Blajburga gde su umlaćeni najobičniji zločinci – ustaše, četnici, belogradejci i nešto malo Nemaca, i dok se ne odreknu slavljenja zločina i genocida iz ’90-ih, ne može biti normalnog života.
  Dlaka s glave ne fali nijednoj protuvi Hrvatske nacionalnosti koja po nalogu svojih gazda iz Zagreba, verno poput pseta, spinuje i manipuliše činjenicama ovde po Srbiji … Ali treba biti čovek i imati hrabrosti, kao što su imali Nemci, Japanci i drugi narodi koji su se odrekli onoga što su im činile dede i očevi. Samo tako možemo normalno razgovarati. A na ovaj način šta reći Žigmanovu nego: Šarove, miran, marš u kućicu!

 12. Gligorije kaže:

  Opet ovaj Zigi….

 13. Zlocin i kazna kaže:

  @ Trovach

  Moj komentar je u principu potpuno suvisan. Proizilazi iskljucivo kao rezulatat komenatara @ sasa, koji vec duze vremena upada u oci prizemnim nacionalistickim komentarima i primitivnim “Srbovanjem” po ovome portalu. Zlocine nikada i nigde nisu vrsile nacije “per se” nego uvek i svuda predstavljaju iskljucivo delo pojedinaca. Ko je prvi na hit-listi zlocina je u biti nevazno. To jedino ima smisla da se nekim ljudima malo zacepe usta kada malo previse zinu (vise nego sto intelektualno mogu da progutaju) Svi mi koji vodimo Evropsko odnosno Balkansko poreklo, smo sve drugo samo ne “ciste nacije” Kroz Evropu i Balkan su se odvijale nebrojene seobe naroda, marsirle nebrojene vojske, selilo se s jednog kraja na drugi, i to kroz celu istoriju, predistoriju, onu zabelezenu ili ne. Nema nikakvih cistokrvnih nacija ni cistokrvnih ljudi odnosno pojedinaca. Pojam ciste rase i cistokrvnosti postoji i poznat je, ali samo kod uzgajivaca kerova i rasne stoke.

 14. Pera kaže:

  Monopol na “nezavisne komentare” imaju vekovni zlotvori ljigavci koji trajno stvaraju i potenciraju razlike, podele, netrpeljivost, mržnju, sukobe i ratove po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, veroispovesti, društvenog porekla, rođenja, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti…

 15. Bajka o srbovanju kaže:

  @Zlocin i kazna. Da ostanem bez reči na Vaš komentar. Svi su narodi dobri, nacije tj., samo još da se uhvatimo za ručice i zaigramo i zapevamo zajedno, samo “pojedinci” su zločinci, i oni su, na primer, pobili stotine hiljada nedužnih u Jasenovcu! “Pojedinci”. To “pojedinci”, naravno, ne važi za one koji “srbuju” jer su oni “nacionalisti” (po definiciji, inače, “nacionalista” je čovek koji voli svoju naciju i poštuje druge, pa ste i Vi i komunisti i ovi koji sada reč koriste u negativnoj konotaciji, pomešali sa “šovinistima”, ali nema veze). U svakom slučaju, srbovanje=nacionalizam. Hrvatisanje nije, mađarisanje nije, čehovanje nije, itd. A onda odjednom, paf – rasvetli mi se – nebrojene seobe naroda, seljenja, pojam čiste rase i čistokrvnosti kod ljudi ne postoji, izuzev ako nisu Hrvati, Mađari, Nemci, Englezi…dobro, hajde, preterao sam, ostanimo kod Hrvata. Oni se nisu selili, mešali tisućama godina, još od stare Perzije, za razliku od Srba koji, jelte, za razliku od kerova, ne treba da budu čistokrvni! A genetika, što nalazi da su geni kod Srba i Hrvata gotovo identični, genetika koja dokazuje da ne postoje, recimo, Makedonci, jer su njihovi geni ili identični Srbima a najviše mešavina Srba i Bugara…ma ko je šiša! Od Srba stvoreni Hrvati, Makedonci, Crnogorci, Bošnjaci, još malo pa će i Vojvođani…čudno? Ne slažete se? Pa valjda nije veće nastalo od manjeg, nego manje od većeg, nisu od malobrojnijih Hrvata postali mnogobrojniji Srbi, nego obrnuto, nećemo tvrditi da su Rusi postali od Srba, pošto smo, očigledno, narod istog korena, nego su Srbi deo tog praslovenskog naroda. Znamo da to kroatofile boli, jer gde god bi zagrebali, našli bi kod “čistih Hrvata” srpske korene. Bezbroj primera, kao što ovih dana možemo čitati o srpskom poreklu čuvenog košarkaša Dražena Petrovića. Neće Hrvati time da se bave ko je od njih “podrijetlom” Srbin, ali zato hoće iz sve snage da Srbima traže “hrvatsko podrijetlo”, pa im ne smeta što je Teslin otac bio pravoslavni sveštenik da ga proglase za Hrvata! Tako i ovaj lik, ova spodoba, bezočno tvrdi da je “Šešelj osuđen za zločine nad vojvođanskim Hrvatima” – niti je osuđen za zločine, nego za verbalni delikt, niti je bilo zločina nad vojvođanskim Hrvatima. Hvala Bogu pa nije! Ne znam da je neki Hrvat ubijen u Vojvodini/Srbiji zato što je bio Hrvat, u okviru nekog imaginarnog “progona Hrvata”, jer bi se inače Žigmanovci derali i vriskali do neba, dizali “spomen obilježja” itd… Nažalost, o zločinima nad Srbima, za koje su zlikovci čije su ruke krvave do lakata oslobođeni, imalo bi puno toga da se priča. Danima.

 16. L.M. kaže:

  @Bajka o srbovanju
  Al ste se vi glibava naci govna razmahali, svaka čast.Trebao je Tito više da vas tamani na svim stranama.
  Prvo se baviš poreklom i svojatanjem Dražena, a onda prebacuješ za to isto Hrvatima što se tiče Tesle.Licemerje na nivou.
  Zatim provlačiš genijalnu naci tezu da su svi nastali od Srba, jer valjda su svi Sloveni bili Srbi.Tu se naravno kao i svaki nacista baviš genetikom.
  Pa onda naravno, osuđeni fašista, Šešelj nije iseljavao nikoga, nego je verovatno ovima svima stalo baš da se odjedanput sele u Hrvatsku.To naravno nije zločin jer su u pitanju Hrvati.
  Hrvati u Srbiji su bili i ostali verni svojoj državi Srbiji, plaćaju porez, izvršavaju svoje obaveze i odazivali su se mobilizaciji za razliku od velikih patriJota kakav si i ti.Veliki deo Srba u Hrvatskoj pokušao da oružanom pobunom otcepi deo države u kojoj je živeo.Veoma značajna razlika.
  I da nisi nacionalista, nisi šovinista, već si mali, bedni nacista.

 17. Mile kaže:

  @ Hrvoje Macanović : dublje u SNS du.e !

 18. Samo istina kaže:

  Bajka o Srbovanju-Objasnio si,a kockastima se nece svideti,a i ne treba.Nama Bunjevcima su Srbi najveca braca,uvik zajedno iako smo mozda i bili Srbi.Kako god ,mi Bunjevci cemo dok nas ima to i ostati.Ne mozemo oprostiti Aleksandru Vucicu sto,dodvoravajuci se Hrvatima nece da konstatuje da sramna naredba gde su Bunjevce i Sokce proglasili Hrvatima,vise ne vazi.To mu nikada necemo oprostiti.Ovde se na zalost samo dozvoljava urnisanje po Srbima i Bunjevcima.A,na drugom sajtu se vozd ne sme ni okrznuti.Prosto nigde demokratije vec navijanje.

 19. L.M. kaže:

  @Samo istina
  Na jednoj od prethodnih tema si branio Vučića, a sad ti kao nije dobar.Brzo kod psihijatra, takav rascep ličnosti može dovesti do šizofrenije.
  Šta si ti ne znam ( mislim, znam ali kad bih napisao ne bi objavili na portalu) , ali šta su Bunjevci će možda odgovoriti jedan od prvih fudbalskih grbova najstarijeg kluba u Srbiji.Sigurno je Tito naredio 1901 da ga tako naprave.Džabe vam laži, džabe vam što vas država gura, istoriju nikad nećete uspeti sakriti

 20. matori kaže:

  Vid,vid…šahovnica na grbu Bačke i to prija Tite…Ta nemojte to mećat,Mirka Bajića će zdravo zabolit tintara….

 21. Samo istina kaže:

  L.M-Postojao je fudbalski klub,,Bunjevac,, nema naravno sahovnicu. Nas je Spartak bilo plavi.Vucica nema sta da branim jer se ulizuje vama ustasama.Poceo je da de izvinjavs kao Tadic,stize ga polako.Hrvati sta je bilo 1918.godine,a sta 1945? Bunjevci su ponosni narod za razliku od vas kockasto-genocidnih.Bogu hvala da nisam rvat,a za ostalo nije vazno.Mrzitelju ustaski,nasa grana mala al’ je fina!I na kraju bunjevacka svicana pisma(himna)Podvikuje bunjevacka vila iz oblaka razastrla krila,veseli se svaki mu se divi,nek se znade da Bunjevac zivi!

 22. Zapad desno kaže:

  Neću da ulazim u diskusiju Hrvati vs Bunjevci
  samo bih nešto o tom grbu FC Bacska
  Više subotičkih klubova pre rata je na grbu imalo šahovnicu. Zeleno-belu, crno-crvenu npr. Šahovnica nije samo hrvatski grb već jedna od šara koje se koriste u heraldici.
  Taj stari Bačka grb je jedan od brojnih. Tada Bačka nije imala hrvatski karakter pa ni jugoslovenski. Bilo je to klub više nacionalnosti. Vremenom je postao pretežno bunjevački. Pred kraj tridesetih se opredelio hrvatski. Ali ta šahovnica na znački je samo šara.
  A sad vi nastavite vašu beskrajnu diskusiju.

 23. L.M. kaže:

  @Samo istina
  Vidiš ponovo krećeš sa tim laganjem.Ne valja ti to.Niko ne priča o Spartaku.
  Nego, nisi odgovorio, otkud šahovnica 1901. na grbu Bačke?
  Otkud šahovnica na gradskoj kući posle povlačenja mađarske vojske 1918?
  Tito, komunisti, vanzemaljci, reptili ljudi naredili da se stavi?
  Nema odgovora.maca pojela jezik?
  Možete pokušavati da lažete, možete da kradete običaje, sve dok vas gura država, ali kao što sam rekao, istinu ne možete sakriti.
  Kada si kod Bunjevaca i 1945., nemoj zaboraviti i svog sunarodnika Pavelića.
  Ovo mrzitelju i ostatak posta je tako sns-botovski da neću ni odgovarati.
  P.S.
  Znaš šta je najgore u svemu.Ja nisam Hrvat.Boli me nežnik za Tomu.Samo mi dopizdelo da gledam takve barabe kao što si ti, koji bi za šaku dinara prodala rodjenu majku, da dele lekcije drugima o obrazu i poreklu.Izmišljate i lažete za par dinara.Predaci te se stide, a da znaš šta je obraz i ti bi se stideo sebe.

 24. L.M: kaže:

  @Zapad desno
  Ali ovde nije zeleno bela, niti crno crvena.Već crveno bela.Možemo se praviti nevešti, ali ne ide baš to tako.Znači, osnivači su onako sasvim slučajno odabrali hrvatsku verziju šahovnice, iz čista mira…

 25. Fran Marić kaže:

  I već je poodavna vrijeme da se zločini počinjeni nad vojvođanskim Hrvatima razrješe i da zločinci budu srazmjerno kažnjeni. Tisuće prognanih Hrvata su tih ratnih godina prebjegli iz Srbije noseći samo najosnovnije osobne stvari. Nisu Hrvati išli osvajat i otcjepljivat Vojvodinu, ali su srbočetničke postrojbe su jurišale na hrvatsku i potom od dragovoljaca i branitelja dobile valjanu naobrazbu kako se temeljno brani Domovina i Dom! A to je takva naobrazba i lekcija za povijest bila, da nema jednoga jedinoga dana da se na internetskim forumima po Srbiji, gdje se uglavnom i skupljaju srbijanski nacionalisti, ne pominje obrana domovine i kak su se srbočetnici provjeli u toj svojoj kak bi rekao “avanturi”. A to je malo malo pa 30 ljeta! I ovdje nema dana, pa da nema barem pet uradaka kako su se pijani nacionalisti, sanjari velikosrbijanske propasti provjeli u hrvatskoj. Sjećanja na katastrofalni poraz protiv maltene golorukih hrvatskih branitelja ne blijede! Pamet u glavu, Hrvat se do posljednje kapi krvi bori za svaki pedalj hrvatske zemlje i brani je svim svojim srcem.

 26. Zapad desno kaže:

  @L.M:
  Boje Bačke su crveno bele pa su sve šare u tim bojama. To je značka iz vremena Austrougarske.Ni kod drugih klubova nema nacionalnih obeležja na grbu.Da je značka iz tridesetih onda bih bio siguran da je hrvatska šahovnica. FC Bačka nije osnovana kao klub bunjevaca već je polako počela da okuplja ljude iz tog kraja i tako to postala.Ništa to ne potvrđuje da li su Bunjevci Hrvati ili nisu samo kažem da su kockice bile popularna šara i da ih ima na raznim grbovima.

 27. Bajka o srbovanju kaže:

  @L.M.- Poštovani, hvala na “čašćenju”, to samo govori o vašoj tzv. “kulturi”, a što se Titinog tamanjenja tiče, masovne grobnice nastala neposredno posle oslobođenja u Srbiji još čekaju da oni koje je “usrećio” budu otkopani, što nije (ili je daleko manje) slučaj u drugim delovima bivše SFRJ. Srbi su platili više nego dovoljno cenu svojoj zabludi o komunizmu i bratstvu jedinstvu izginućima za vreme rata kada su, do pada Italije 1943., činili 80% VJ, odnosno partizanskih redova, a onda je posle oslobođrnja Beograda Marko Mesić, ustaški legionar i nosilac Hitlerovog Gvozdenog krsta i odlikovanja Ante Pavelića, dobio partizanski čin (general, potpukovnik, nemojte me hvatati za reč) i dobio da komanduje obračunavanjem sa Srbima po Srbiji, tako da su ustaška klanja i posle rata nastavljena po Srbiji od strane ustaša preobučenih u partizanske uniforme.
  Nećemo o tome, bojim se da Vaše znanje nije na tom nivou da bi se sa Vama moglo raspravljati, na primer pišete “osuđeni fašista Šešelj” – na stranu to za čega je osuđen, ali nemate osnovnog pojma o značenju reči “fašizam” i “fašista”, jer kada bi znali onda bi Vam bilo jasno da ste Šešelja svrstali među – Italijane! Zašto? Zato što su JEDINO Italijani imali poredak zvani fašizam i bili Fašisti. Nemci i ostali koji su bili sa njima (npr.Hrvati) bili su NACISTI. >Ali da pređemo na stvar. Koliko je glupo reći Srbima da “svojataju” Teslu, ne bih isticao, ali da ja ne “svojatam” tog Dražena Petrovića (iskreno, nikada mi, ni kao igrač ni ličnost, nije bio simpatičan), evo ono što je ovih dana objavljeno (ponovo, jer te stvari se znaju od ranije – to da su on i Bodiroga rođaci, osim ako nećete reći da je i Bodiroga Hrvat!), pa pročitajte i sami:

  Dok se Draženov stariji brat Aleksandar, takođe košarkaš, danas trener, deklariše kao Hrvat, rodoslov porodice Petrović pokazuje da i sa očeve strane. i tek kako ima srpske krvi.
  Stablo dve familije po očevim stranama, pokazuje da su braća Petrović veoma bliski rođaci našeg košarkaškog asa Dejana Bodiroge. Priča o tome počinje ovako. Rođeni brat i sestra Jovan i Gospava su iz rodne Hercegovine pošli u svet. Jovan je ka Šibeniku i Hrvatskoj, a Gospava Petrović ka Srbiji, odnosno Vojvodini.

  Jovan, Draženov i Aleksandrov deda imao je sina, takođe Jovana, koji je zbog službe u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jugoslavije otišao u Šibenik, postao Jole, upoznao Biserku – oženio se i dobio dvojicu sinova, košarkaše Aleksandra i Dražena.
  Sa druge strane, Gospava Petrović se udala i postala Gospava Bodiroga, a jedno od njenih sedmoro dece, Vaso, imao je sinove Željka i Dejana Bodirogu.
  Tu priču je čuvenom sportskom novinaru i publicisti Vladimiru Stankoviću potvrdio Dejana Bodiroge koji je ispričao da je kao kadetski reprezentativac na jednim od priprema u Zagrebu upoznao Dražena, ali nije znao da su rođaci.
  PS:
  Tako da ubuduće o stvarima nisi kompetentan, a pogotovo istoriji, nemoj raspravljati a naročito nemoj nazivati nekoga nacistom ako ti na nešto ukazuje. Ne pričam napamet, Sloveni je naziv koji se koristi od 17. veka, do tada su bili SRBI, a za kraj evo ti još jedan podatak koji možeš naći u objektivnoj istoriografiji, pa proceni sam zašto je sam LJUDEVIT GAJ tvrdio da Hrvati govore srpskim jezikom:

  Ludvig (“Ljudevit”) Gaj, Nemac koji je rođen u Hrvatskoj, potpuno otvoreno 1846. godine govori o onome što je postigao::“Sav svet zna i priznaje da smo mi književnost ilirsku podigli; nu nama još iz daleka nije na um palo ikada potvrditi da to nije srpski već ilirski jezik; pa se ponosimo i hvalimo Bogu velikom što mi Hrvati s braćom Srbljima sada jedan književni jezik imamo.”…Nemački slavista iz prošlog veka Ernest fon Eberg piše da se srpski jezik govori širom Srbije, Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije, Slavonije i istočnog dela Hrvatske, dok Rudolf Rost piše da se hrvatski jezik govori samo u zagrebačkoj, križevačkoj i varaždinskoj županiji i da je mnogo bliži slovenačkom nego srpskom. Slično su mislili Johan Kristijan fon Engel, Ludvig Albreht Eberhardi i Nikola Tomazeo…

 28. Bajka o srbovanju kaže:

  Samo kratko pojašnjenje za one koji nemaju kapacitet da čitaju duže od deset redova. Dakle: Ludvig (Ljudevit) Gaj, tvorac hrvatske gramatike (i jezika, navodno) – Nemac, rođen u Hrvatskoj (to niste znali, ha!!!), na svoj zahtev dobija odobrenje od VUKA KARADŽIĆA da njegovu reformu iskoristi za pisanje hrvatske gramatike, praktično VUK mu je dao da od srpskog stvori hrvatski jezik. Sada ide ono iz citata što Gaj reče, pa da ponovim: “Sav svet zna i priznaje da smo mi književnost ilirsku podigli; nu nama još iz daleka nije na um palo ikada potvrditi da to nije srpski već ilirski jezik; pa se ponosimo i hvalimo Bogu velikom što mi Hrvati s braćom Srbljima sada jedan književni jezik imamo.”
  Toliko o tome, prijatan dan. La comedia (croata) e finita!

 29. matori kaže:

  Da,hrvatska država je stvorena!La comedia serba e finita!
  Ovaj što se potpisuje kao bajka sam sebi priča bajke i umislio je sebi da iznosi argumente od bilo kakve važnosti.

 30. croat kaže:

  Matori
  Pusti ih da uzivaju u svojim bajkama i mitovima, makar nek im je to radost, nemaju bas puno cemu drugom da se raduju!

 31. Samo istina kaže:

  Matorj-Hrvatska drzava je stvorena na zlocinu i fasizmu.

 32. cile kaže:

  Sramota bre što je onaj “s Verušića” dobio tolike lajkove.Stvarno je grozno biti Hrvat.Neverovatno gde živimo.

 33. Bajka o srbovanju kaže:

  @matori – da, to je problem sa vama, jer niste u stanju da shvatite zašto sam stavio “bajka o srbovanju”, jer ta “bajka”, odnosno izmišljotina, traje, recimo, još od 1929. godine kada je kralj Aleksandar ZABRANIO Srbima da slave Vidovdan – znači zabranio im da “srbuju”, da “braća Hrvati” ne bi dobila kompleks niže vrednosti, pošto oni takav praznik nemaju. Od završetka Prvog svetskog rata pa nadalje, u stvari, sve do Miloševića, srbovanje je bilo samo “u bajkama”, a i on je “malo jače srbovao”, više u glavama neoustaša i onih koji su tražili povod da razbiju Jugoslaviju nego istinski. Posle su Đinđić i banda da ne kažem šta uradili po svemu što je srpsko, tako da srbovanje kako ga vi zamišljate postoji – samo u bajci!

 34. Bajka o srbovanju kaže:

  @matori –
  PS – A što se tiče iznetih argumenata, oni govore za sebe da li su značajni ili ne, a ima ih takvih, uveravam Vas, zaista mnogo. Kao što rekoh, oni govore za sebe kada se iznesu, a ni Vi ni ja nismo kompetentni da kažemo od kakve su važnosti, odnosno Vi najmanje da tvrdite da su “nevažni”.
  Na primer, Antun Radić, hrvatski naučnik, književnik, prevodilac, publicista, sociolog, etnograf i političar, utemeljivač hrvatske etnografije, piše u listu “Dom” 10.11 1904.

  ”Lako vam je danas govorit moj gospodine! Ali da ste vi samo prije 20 godina došli tamo u Vinkovce (današnja Hrvatska), pa da ste rekli da ste Hrvat, i da su oni ljudi tamo Hrvati – vi biste sretni bili kad bi vam se sav svijet smijao, jer biste lako bili dobili i batina.
  Ali nije tako bilo samo među gospodom, nego još više među seljacima: i to su bili ”Raci” i ”Šokci”- a Hrvatima kakovim ni traga. A tko je to učinio, da su danas gospoda po Slavoniji većinom Hrvati, te ima i seljaka, koji ponosno kažu da su Hrvati, hrvatski seljaci?
  Tko je to učinio? Tko je te Hrvate tako reći ,,stvorio”?
  To je učinila Stranka prava. Nauka Ante Starčevića, ona je od nesvjesne mase stvorila Hrvate!
  Tako je to moj gospodine, a lako vama danas govoriti”.

  Da završim – tako je to moj gospodine, ovo kao i sve drugo, možete proveriti da vidite da ne izmišljam, ali tupavost će uvek naći načina da vređa onog koji iznosi argumente i da iste omalovažava. Bajka o srpstvu je, po meni, završena sa Prvim svetskim ratom i stvaranjem zajedničke Kraljevine, ili još možda ranije 1903. ubistvom poslednjih Obrenovića. Dokle će bajka o hrvatstvu (neki bi rekli mit) trajati – ne znam!

 35. Bajka o srbovanju kaže:

  Ima li vas još da udarite minuse ili ste se svi izređali? Od muke i jeda jer nemate šta da odgovorite, samo da dislajkujete, na svaku vašu kroasansku laž postoji odgovor.

 36. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Bunjevci su standardizovali svoj govor,a standardizovani bunjevački pozdrav biće “Faljen Isus bre”!

 37. croat kaže:

  drug Bajić metač tavana z’Đurđina

  A mozda im metac napravi i crkvu ko Henri 8, Katolicka Srpska Crkva sa poglavarom svetim Bajicem.

 38. Istorija kaže:

  @ Bajka o srbovanju : Ostavi ti šta neki tvoji izmišljeni ‘nemci’ pišu…dobro veliš oni su samo pisali…i nisu merodavni za sve ono što si ti izneo na ovom forumu…
  Prvo vidi se da ne poznaješ istorijske događaje oko Srbije. Naime Srbija prvi put u Evropi priznata kao samostalna država 1878 godine na berlinskom kongresu ( u Nemačkoj )…Prije toga ta tvoja Srbija je bila u okviru Turskog carstva ,ali ne kao država već deo turskog carstva…po tome srbi su bili ustvari turci…Te granice Srbije možeš proveriti u istorijskoj Vojnoj arhivi u Austriji ,Beču…ono što nemci pišu o nekim krajevima gde se govori ‘srpski’ tamo srbija nije nikada postojala…A ti tvoji pametni nemci baš su znali razlikovati hrvatski jezik od srpskog. Ne znaju ni danas…

 39. Bajka o srbovanju kaže:

  @Istorija – nemušt si, neuk i nepismen. Al`‚hajde. Pođi od velikog slova, znaš, to je ono kada se imenice pišu velikim slovom, pa tako nije “nemac” nego Nemac. A sad što je “izmišljeni” Ludvig-Ljudevit Gaj bio Nemac poreklom, sorry, ali je svakako znao da razlikuje hrvatski od srpskog, odnosno kao što vidiš, tvrdio da ne postoji razlika, da je to srpski jezik. Manimo se sada što se po germanskim mapama u 11. veku Zagreb zvao Serbinovo, šta su “Nemci” znali dokle je Srbija, i statusa koji je Srbija imala pod Turcima, da ne raspravljamo, jer nisi kompetentan. Možda da predstaviš sebi otprilike tako kao što danas Hrvatska ima status u NATO, slične obaveze (da daje vojnike i bori se za njih) imala je i Srbija prema tadašnjem NATO – odnosno Turskoj. Da ne širimo priču, i pošto ti tako idu na živce inače pedantni Nemci, evo ti još jednog: nemački umetnik Hans Holbajn Mlađi (1497-1543), naslikao je 1533. godine sliku „Ambasadori“. Tu je i globus a na malom globusu koji je uradio kartograf Šerer označene su političke granice država. Na globusu su vidljive granice između kojih piše „Srbija“. Dakle, 144 godine posle Kosovske bitke. Hrvatske na globusu nema. Ne bi Nemci bili ni toliko glupi ni zaljubljeni u Srbe ni neznalice pa da tako pogreše. Proveri podatak pa se javi. Prethodno dosta poradi na svojoj pismenosti. Želim ti svako dobro.

 40. Alph Trianguli kaže:

  Kolektivna krivica ne postoji. Za kolektivnu blesavost nisam siguran.

 41. Bajka o srbovanju kaže:

  Sva radost srca i vedrina počivaju na tome da ima ljudi u poređenju s kojima možemo visoko da mislimo o sebi
  (Omnis animi voluptas, omnisque alacritas in eo sita est, quod quis habeat, quibuscum conferens se, possit magnifice sentive de seipso) Thomas Hobs, 1588-1679 (de Cive, glava 1)

 42. Vucidol kaže:

  Ja se pitam koliko bedan mora biti jedan narod kako bi se cak i Srbi nad njim mogli osecati superiornim?

 43. Boris kaže:

  @Vucidol, pa na primer, da je taj neki narod izmislio i sproveo u delo koncentracione logore isključivo za decu. Od takvog je ama baš svaki narod superiorniji, pa i Srbi, ako možda nisu od nikoga drugog.

 44. Vucidol kaže:

  @ Boris

  Neko jeste izmislio i sproveo u delo konclogore za decu Podunavskih Svaba i Vojvodjanskih Folksdojcera. Logore u kojima se je izivljavao na deci, starcima i majkama sa bebama. Odraslih nije bilo pa je taj neko iskaljivao svoj bes na maloj deci i novorodjencadi. Bili su to konclogori bez elementarnih zivotnoh uslova, u nevidjenoj prljavstini, muceni gladju i bolestima i gde su ta deca i odrasli masovno umirali. Samo za to sto je nekome zinulo dupe na necije kuce, i imanja, posto taj neko nije nikada bio sposoban da stvori bilo kakva pomena vredna materijalna dobra i to sve do danasnjeg dana. Taj neko ima vise nego dovoljno putera na glavi, i tom nekom mogu poruciti : Sidi di si jer ni za di si nisi.

 45. Samo istina kaže:

  Vucidol- fasisto.Braca uvek i uvik zajedno!

 46. Bajka o srbovanju kaže:

  @Vučidol – u pravu si. Upravo su takvi bili partizanski konc-logori za Folksdojčere, žene, starce i decu, 1944-1948. S tim da je jedan logor (možda grešim Gakovo) bio isključivo za decu. Od svedoka sam čuo kako su partizani izgladnjivali decu a onda im davali kašu sa tucanim staklom i dok su umirali u mukama, svirali na harmonici i igrali kozaračko kolo oko njih! Ali, zaboravio si da su samo primenili “izum” iz NDH i ustaške metode, što nije ni čudo, jer su njihove (partizanske) jedinice posle 1943. i pada Italije masovno činile preobučene ustaše, kojima su opraštane ruke krvave do lakata! Njima je komandovao jedan MARKO MESIĆ, (striček Stipice Mesića, onog koji je rekao: Moj zadatak je izvršen, Jugoslavija više ne postoji!), Marko Mesić, nosilac Hitlerovog Gvozdenog krsta kod Staljingrada, (i Pavelićevog), zarobljen u povratku i dobio visok čin u partizanskoj vojsci. A takođe i odrešene ruke da se usred Srbije najsurovije obračunava sa srpskim kulacima i “neprijateljima svetle budućnosti”. Mnogi su ga krajevi zapamtili po krvavim ekspedicijama. Civili, žene, deca, starci…Tito i štab su sedeli u Aradu čekajući da Sovjeti stignu do Beograda, hvatali ustaše koji su bežali pred Crvenom armijom i preoblačili ih u partizanske uniforme. Naravno da su primenjivali ustaške metode. Kao na Golom otoku, gde su partizanske borce-Srbe životinjski mučili Hrvati – bivše ustaše sada u uniformama Vojske Jugoslavije. Toliko da se razumemo.

 47. Vucidol kaže:

  @ Bajka o srbovanju

  Postoje pisane izjave prezivelih svedoka konclogora u Vojvodini. Proucene do najsitnijih detalja sa imenima pocinioca njihovim zlodelima i sve je arhivirano i ceka se samo pogodan trenutak ili politicka potreba za reaktiviranjem pomenutih zapisa. Ja sam licno imao prilike da procitam dosta izjava svedoka, i covek stvarno mora imati stomak da sve to izdrzi. Ja ne zelim nista da prejudiciram, buducnost na kraci ili srednji rok ce pokazati kako stvari stoje,najkasnije kada clanstvo Srbije udje u vrucu fazu. Srbija sebe smatra “naslednicom” pa tako i naslednicom genocida nad citavom jednom etnickom skupinom.

 48. Boris kaže:

  @Vucidol:
  Evo ti samo deo zločina koje su folksdojčeri počinili u toku rata- https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Zločini_7._SS_divizije_Prinz_Eugen
  Kroz 7. planinsku dobrovoljačku SS diviziju je u toku trajanja rata prošlo više od 22000 folksdojčera. Skoro da nije bilo švapske porodice u Vojvodini da nije dala nekoga u tu diviziju.
  Zarobljene partizane su rutinski ubijali, čak i ranjene.Rodbinu i suseljane partizana su pljačkali, silovali, mučili, spaljivali u kućama, vešali, drali im kožu, sekli glave. Ubijali su stare, žene i decu. E pa onda su im na kraju rata došli isti ti partizani kojima su oni pobili rodbinu po Srbiji, Crnoj Gori, Sandžaku, Hecegovini, Bosni, Dalmaciji, Lici, Istri. I zatekli njihovu rodbinu isto tako goloruke i nezaštićene kao što je njihova rodbina bila. Sa tim da je ipak 90% folskdojčera uspelo da pobegne sa svojom vojskom u jesen 1944. i pre nego su ovde stigli Rusi i za njima partizani. A oni što su ostali, pa oterani u Gakovo i na slična mesta, u većini su ipak preživeli. Pa ti uporedi brojeve ubijenih od ruke folksdojčera i brojeve onih koji su na kraju rata stradali u partizanskoj odmazdi.
  A to što spominjete švapske kuće. Pa da nisu te iste Švabe (i njihovi pomagači) palile kuće svuda po Jugoslaviji, odvodili im stoku, uništavali im okućnice, kolonisti bi imali gde da žive, ne bi dolazili u Vojvodinu na napušteno švapsko.
  Nije Jugoslavija napala Nemačku, niti su Srbi prvi digli oružije na Nemačku manjinu u Jugoslaviji. A Švabe kako su radile na početku i u toku rata, na kraju rata ih tako i snašlo.
  Tako da sedi ti, i ćuti bolje…

 49. Vucidol kaže:

  @ Boris

  Ko je kome sta radio i zasto, ne ulazim u raspravu. Cinjenica je da niko nigde ne podnosi Srbe i svi beze od njih kao od Sotone. Najomrazeniji narod Balkana i Evrope. Zasto je to tako? Sta god da su Folksdojceri radili to nije razlog za bestijalno izzivljavanje na deci zenama i starcima. Jedino obasnjenje za takve stvari su mentalitet i kultura Srba, koji su u poslednjim ratnim sukobima po Z.Balkanu ponovo dosli do izrazaja. Saveznicko bombardovanje je bila jedna pedagoska mera i jedini nacin da se zaustave divljanja Srpskog basibozuka po Kosovu, Bosni i Hrvatskoj.

 50. Boris kaže:

  @Vucidol, koliko god da Švabe nisu volele Srbe i koliko god da su im omraženi ti Srbi bili, to nije bilo opravdanje da Švabe Srbima ubijaju Srpsku decu u Kragujevcu. Niti opravdanje da Folksdojčeri iz Bačke i Banata čine zločine po Srbiji, Crnoj Gori, Hercegovini, Bosni, Dalmaciji, Lici, Kordunu… Znaš za slučaj da je pre 1944. neko iz tih krajeva terorisao Švabe po Banatu i Bačkoj? Dok nisu Švabe uradile što su uradile niko ih nije dirao.Švabe su prošle kako su prošle jer su radile šta su radile.
  To što je Švabe snašlo bi se onda takođe dalo shvatiti kao pedagoška mera, je li?
  Srbe kada ubijaju to je za tebe pedagoška mera? E pa vidiš, zato se mi od vas branimo. Pa nekad pobedimo, nekad izgubimo, i velike žrtve podnesemo. Ali budi siguran da vam vaše pedagoške mere neće tek tako proći. Presešće vam svaki put. Možeš i ovom Žigmanovu to da preneseš.

 51. Bunjevac kaže:

  Boris,Žigmanov nije Švabo ili se ja varam?

 52. Bajka o srbovanju kaže:

  @Vucidol – Gedeon Grajf: Jasenovac – Aušvic Balkana, među 57 načina na koje su ustaše mučile i ubijale Srbe (i jedan broj Jevreja i ostalih!), nabraja i davanje deci kaše sa tucanim staklom. Očigledno je da su ustaše sada preobučene u partizanske uniforme taj metod primenile na deci Folksdojčera! NIJE SLUČAJNO! Ostalo nisi u pravu – prva je u oslobođenoj Jugoslaviji pobila i proterala Folksdojčere Slovenija i time se hvalila (postoje dokumenti). Nemce u Vojvodini nisu ubijali Srbi, nego komunisti, a što se nacionalnosti tiče koja je taj prljavi posao uradila, ne bih ulazio jer su “kaznene ekspedicije” dovođene iz Bosne. Uglavnom. Znam da Srbi nisu mrzeli Nemce, i obrnuto, dosta Folksdojčera su Srbi spasili, znao sam ih i lično, prema tome NE MOŽEŠ krivicu bacati na Srbiju zato što je KPJ “svih naroda i narodnosti” na čelu sa Titom-Hrvatom i Mošom Pijadom-Jevrejem (koji je, uzgred rečeno, bio kreator pogroma nad Nemcima!), da okrivljuješ Srbe pa i današnju državu Srbiju, koja je “naslednica” samo kada treba da joj se pripišu zla i zločini iz prošlosti?
  Gospodinu Borisu bih odgovorio da su Nemci vrlo pedantno streljali 100 za ubijenog i 50 za ranjenog Nemca, pa ako su partizani kod Kragujevca masakrirali 14 nemačkih intendanata, koji su bili nenaoružani i išli u sela da KUPUJU od seljaka namirnice, a ne da otimaju kao partizani, i jednog ranili, to je 1450. Do broja od 7000 su popunili partizani kada su masovno streljali srpsko stanovništvo i bacali u raskopane iste grobnice. Mnogo onih koji su na spisku streljanih bili su od strane Nemaca mobilisani i poslati na istočni front, koji su preživeli, vratili su se i ostali u Nemačkoj, čak dobili posle rata vojne penzije, a ime im je na spisku streljanih. Svojevremeno je novinar Vanja Bulić pronalazio takve u Nemačkoj i objavljivao razgovore sa njima, pitaj ga, ako imaš priliku. prema tome, moj Ajnštajne, sve ti je to relativno a to što smo od komunista učili i Švabama, z a j e b i. Pročitaj Jovana Veselinova, autobiografiju, on je bio komunistički “kapo di kapi” za Vojvodinu, sve to lepo piše on, i da narod nije hteo da progoni Nemce nego Mađare, jer su im mnogo više zla naneli, pa su komunisti proglasili da “nisu svi Mađari bili zločinci”, što za Nemce nije važilo i otvorili su konc-logore za Nemce, decu, žene i starce…one vojno sposobne smesta su streljali, ne pitajući za krivicu!!!

 53. Bajka o srbovanju kaže:

  PS – Poenta je da ne može Žigmanov, čiji su sunarodnici činili takva zlodela i kao ustaše i kao partizani i nad Srbima i nad Folksdojčerima, da govori o nekakvim zločinima nad Hrvatima u Vojvodini 90-ih godina! Ima da se pokriju ušima i ćute narednih hiljadu godina!

 54. Vucidol kaže:

  Sve je ovo nista . Sve sto ste vas dvojica napisali ne vredi nista bez zobnice pune decjih ociju koje su im Ustase iskopale i poslale na poklon Papi u Vatikan. Ja sam samo hteo da kazem, i pri tome ostajem, da su Srbi poslednji narod na svetu koji moze nekoga da proziva za zlocine. Na rang listi zlocinaca po Balkanu, Srbi su ako mozda ( u sta licno sumnjam) nisu prvi na rang listi, onda su u svakom slucaju vrlo visoko rangirani i nalaze se u samom vrhu.

 55. Bunjevac kaže:

  Srpska crkva je proglasila svetim jednog njevog popu koji je falio Hitlera i dobio od njega odlikovanje jel ga je uspoređivo sa svetim Savom.Ja ne znam šta njim fali jel njim mozak očo u bradu jel šta?

 56. Bajka o srbovanju kaže:

  @Vucidol – zašto odmah ne kažeš? Da znam da si psihopata, a očigledno jesi, pa da se manem diskusije sa tobom!
  @Bunjevac – a di je tebi sašo mozak kad pizdiš na srpskog popu koji je falio Hitlera, pa magazin “Tajm” je 1938. godine proglasio Hitlera za LIČNOST GODINE i nafalio ga na sva usti, stavio na naslovnu stranu, mogo bi malko i po njima da se iskrndeljačiš, šta je srpski popa nasproću “Tajma”?

 57. kk kaže:

  Magazin “Time” a ne tajm je hvalio Hitlera 1938.godine dok još nije bio zločinac.Pa i Stepinac se slikao s Pavelićem 1940.godine dok još nije bio zločinac.Gazeći preko tih ekvivalentnih činjenica u Srbiji imaju dijametralno oprečne stavove o Velimiroviću i Stepincu.

 58. Bajka o srbovanju kaže:

  @kk – ha-ha! Dobar vic para vredi. Izvini, ali izgovara se “Tajm” i mi ove pišemo kako se izgovara, znači “Tajm”, velikim slovom i sa znacima navoda a ne kako si ti napisao malim i bez znaka navoda. Tako u originalu kako je na engleskom “Time” piše se u lijepoj tvojoj, pa tamo pametuj. Znači, Hitler “još nije bio zločinac”? Кристална ноћ, такође позната и по називу Царска кристална ноћ, је био велики погром који се десио широм Немачке у ноћи 9. новембра, 1938. Погром је био усмерен против јеврејских грађана широм земље, и за многе посматраче је био прва назнака онога шта данас називамо Холокаустом. Verovatno je zato bio ličnost te godine. Ili: Marta 1938. godine nemačka vojska po naređenju Adolfa Hitlera, rođenog Austrijanca, izvršila je invaziju na Austriju sa ciljem njenog pripajanja Nemačkom Rajhu. . . Ili: Minhenska konferencija 1938. Okupila su se četvorica vodećih u evropi, na jednoj strani Musolini i Hitler, a sa druge premijeri Velike Britanije i Francuske. Dogovor je bio još veći poraz za zapadne sile, dozvolili su da Hitler bez otpora uzme Sudetsku oblast …(” Njemačke snage su okupirale sudetske oblasti od 1. do 10. oktobra, te još nekoliko područja u etapama do 24. novembra”). Hvalio ga “Time” (Tajm), normalno, hvalio, nego šta! Nije bitno, bitno je samo šta je rekao za Hitlera “srpski popa” (Velimirović).
  A, kao, STEPINAC se posle 1940. više nije slikao sa PAVELIĆEM? Eh, da se samo slikao ili da ga je samo hvalio…ne bih sad o tome, a mogao bih. Prijatelju (ili prijo), man` se ti divana!

 59. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Šta ovaj lupeta?”Tajm”?!Ta iđite!Onda nećemo više kast “biologija” nego “bajologija” pa ćemo bajat umisto proučavat…..

 60. matori kaže:

  A što se Stepinca tiče ovi bradati nikako da iznađu štogod protiv njega pa da nas već jednom uvere u svoje stavove.Da,istina je da su ustaše planirale atentat na Stepinca.

 61. Njujork kaže:

  druže Bajiću,nisi u pravu.Pravilno srpski bi bilo “bajolodži”,a ne bajologija ili ne daj bože kao što u lepoj njihovoj kažu,biologija.

OSTAVITE KOMENTAR