DSHV: Izađimo na referendum i opredijelimo se prema vlastitim razlozima

Dobro je poznato kako je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i više nego zainteresiran za budućnost Srbije, za razvoj demokracije i vladavinu prava, za društveni položaj nacionalnih manjina, osobito hrvatske čiji smo stožerni politički predstavnik, te za dinamiku i narav europskih integracija. Tako što ne treba posebno dokazivati – riječ je o stožernim vrijednostima političkog programa jedine relevantne političke stranke hrvatske zajednice u Republici Srbiji, koje kao odgovorni politički subjekt nastojimo dosljedno primjenjivati u našem djelovanju.

Stoga smo s posebnom pozornošću pratili i procese oko promjene najvišeg pravnog akta – Ustava Republike Srbije, u dijelu koji se odnosi na pravosuđe, to jest na način izbora sudaca i tužitelja, o kojem će se građani Srbije s pravom glasa izjašnjavati na referendumu u nedjelju 16. siječnja. Sa žaljenjem konstatiramo da u spomenute procese nismo bili ni na koji način uključeni, što držimo jednim od ključnih deficita još uvijek nedovoljno razvijenih manjinskih politika. U protivnom, bili bismo u prilici ukazati na važnost još nekih segmenata koji bi se trebali mijenjati u Ustavu – recimo, one dijelove koji se odnose na sadržaje iz Međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina, koji je Republika Srbija potpisala s Republikom Hrvatskom a tiče se čl. 9 i primjene instituta zajamčenih mandata u predstavničkim tijelima na svim razinama te u izvršnom dijelu vlasti na lokalnoj razini. To je, opetovano ćemo podsjetiti, međunarodno preuzeta obveza koju Republika Srbija ne primjenjuje, uz pozivanje na argument da je za tako što potrebno mijenjati pojedina ustavna određenja. Ovo je prilika za promjenu takvih ustavnih određenja! Također, ukazali bismo i na potrebu osnaživanja ustavne zaštite načela razmjerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u tijelima sudbene vlasti, budući da su građani hrvatske nacionalnosti u istima visoko podzastupljeni, a u posljednjih nekoliko izbornih procesa kandidati hrvatske nacionalnosti, čak i oni s najboljim referencama, listom su odbijani.

Svjedoci smo i toga da je glede predloženih ustavnih promjena izostao širi konsenzus unutar srbijanskoga društva – kako od strane političkih stranaka tako i od civilnog društva i stručne javnosti. Podjele prisutne u javnosti – čak i suprotna stajališta koja zastupaju pojedini visoki dužnosnici vladajuće stranke – dodatno pridonose stvaranju konfuznog stanja.

Pa ipak, na temelju svega iznesenog Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poziva građane hrvatske nacionalnosti da izađu na referendum, da iskoriste svoje pravo da odlučuju o sudbini države čiji su lojalni građani, a da na referendumska pitanja odgovore na osnovu stava koji su o ustavnim promjenama ranije donijeli.

 

 

Tomislav Žigmanov, predsjednik

 KOMENTARI

 1. jovan kaže:

  Žigmanom je već zastupljen i uvek će biti zastupljen.

 2. Klondajk kaže:

  Zigmanova kad vidim uvek mi se smuci dan i cela nedelja, takav jedan negativan covek, pun zle krvi, koji uvek unosi nemir i neslogu u narod.

 3. Ime kaže:

  Igrom slučaja, par puta sam bio u društvu ovog čovjeka. Mislim da je hrabar i da dobro postupa, ali prije svega realan. Činjenica je da su Hrvati u Srbiji i dalje progonjeni, ali u rukavicama (zakulisno- pritisci na roditelje da ne upisuju djecu u hrvatske odjele i slično). Zamjeram Žigmanovu što to javno ne iznese jer zna. Mene kao Hrvata najviše boli što ljudi koji su 90ih klali po Balkanu danas vode Srbiju i nastavljaju istu politiku ali sa puno šminke.

 4. Tavankut/papar/Markulin.. kaže:

  Tomislav Žigmanov je jedan mudar i pametan političar ali pre svega čovek. Naime njegove izjave su odmerene i sasvim sam siguran da će kad tad očitati lekciju svim onima koji su zla činili nad njegovim narodom.

 5. Kreni promeni kaže:

  Nevjerni Toma je Hrvat iz interesa to jest Hrvat po zanimanju mislim da jako loše vodi zajednicu i ako ovako nastavi loše nam se piše.

 6. Hrvat - Bunjevac kaže:

  U vrijeme kada se u Srbiji otvoreno vrši progon Hrvata kao i početkom devedesetih godina prošloga stolječa, bitno je da Hrvati Subotice pokažu da su stoje zajedno i odlučni su protiv svake vrste zastrašivanja i ugnjetavanja kojom se lokalna srbijansko radikalska vlast služi godinama. Uvijek Hrvat! Izađimo na referendum braćo i glasujmo protiv ove velikosrbijanske vlasti!

 7. Cccccccc kaže:

  Hrvat – Bunjevac – Jadni Hrvati, eno već im se gradi kućerina u Preradovićevoj ulici gde će ih verovatno sve pozatvarati, koliko ih ima u Subotici, samo ne znam da li su u njenom sklopu gasne komore i krematorijumi!? Ili će biti „Hrvatska kuća“, ali se čudim kako su onda to tako progonjeni a grade svoju „kuću“ u Subotici? I to kakvuuuu! A ti ako ne znaš šta si, mogao si da uzmeš neki neki drugi nadimak (nick name), da znam kome se od ta dva obraćam. Ne možeš biti „uvijek Hrvat“ i Bunjevac u isto vreme, to je šizofreno.

 8. Ccccc kaže:

  NIJE DUPLIRAN KOMENTAR I NEMOJTE ZEZATI NA TAJ NAČIN DA MI NE DOZVOLJAVATE DA GA POŠALJEM AKO VAM SE SADRŽAJ NE SVIĐA!
  Hrvat – Bunjevac – Jadni Hrvati, eno već im se gradi kućerina u Preradovićevoj ulici gde će ih verovatno sve pozatvarati, koliko ih ima u Subotici, samo ne znam da li su u njenom sklopu gasne komore i krematorijumi!? Ili će biti „Hrvatska kuća“, ali se čudim kako su onda to tako progonjeni a grade svoju „kuću“ u Subotici? I to kakvuuuu! A ti ako ne znaš šta si, mogao si da uzmeš neki neki drugi nadimak (nick name), da znam kome se od ta dva obraćam. Ne možeš biti „uvijek Hrvat“ i Bunjevac u isto vreme, to je šizofreno.

 9. Slavonija kaže:

  Cccc

  Da ti i tvoji srbocetnici niste nastavili progon Hrvata iz Vojvodine a prije svega Subotice, bilo bi Hrvata daleko vise u gradu. Ovde nije preneta vest da je 63. godisnji srbocetnik optuzen za vredjanje na nacionalnoj osnovi Hrvata na parkingu. Kad je ta vest pocetkom avgusta dosla na ove stranice svi ste svirali kako je to izmisljeno, e pa vidis da nije izmisljeno.

 10. Hrvoje kaže:

  @ccccccccc

  Aj ti lepo kod Vucica i Seselja, nije Subotica za tebe.

 11. Anonimni kaže:

  Bezlično ljigavo politikantstvo. I nije ih sramota što su takvi. Jasno pokazuju da nisu za izmene Ustava, ali to ne smeju da kažu da ne uvrede vlast.

 12. Svedok non grata kaže:

  @Slavonija

  Lično sam sa strane i solidne udaljenosti posmatrao nemili događaj kada je lokalni „radikalski naprednjak“ početkom avgusta napao Hrvate. Povod nije bio nikakav parking i bilo kakva nesuglasica kao što su oficijelne policijske laži, nego je vučićeva pudla tj. šešeljevo kuče bilo ozlojeđeno i uvređeno što vidi hrvatske registarske tablice u Subotici, to je cela istina. Ovo pišem kao Srbin iz Subotice, pre svega kao vojvođan, ja vam se lično izvinjavam zbog ovakvih izroda jer mi Srbi iz vojvodine smo uvek živeli složno sa našom braćom Bunjevcima, Hrvatima, Mađarima, Slovacima, Rusinima, Romima i Nemcima, garantujem da niko od nas nije učen da mrzi svog komšiju i da pravi ovakve incidente po gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: