Dunja Ivković Ivandekić (24): Treniranje i zdrava hrana ispunjavaju

Budući da poprilično brzo živimo, često nemamo vremena, ili mislimo da ga nemamo, za fizičke aktivnosti i zdravu ishranu.

Koliko god nas obaveze pritiskale, što pre shvatimo koliko nam je zdravlje, zapravo, najbitnije, pre ćemo „živnuti” i pronaći snagu i elan za sve ono što nam čini dan. Primer tome je Dunja Ivković Ivandekić (24), iz Đurđina, koja je trenutno apsolvent na FTN-u, ali i personalni trener i, možemo reći, savetnik za zdravu ishranu.

foto: privatna arhiva

– Kad sam upisivala fakultet, to je bio period života kad sam bila izgubljena i nisam znala šta ću, pa sam počela da se zabavljam sa ishranom i treningom – priseća se naša sagovornica. – Čitala sam dosta o svemu tome, primenjivala na sebe naučeno, trenirala sam redovno i sve mi je bilo zanimljivo. Nakon dve-tri godine mi se sve više svidelo, pa sam na nagovor drugarice otvorila i Instagram profil (dunjaivkovic) i tu delim svoja iskustva s pratiocima. Onda sam shvatila da je to ono čime želim da se bavim, odnosno trenerskim poslom, da pomažem drugima. Sad radim u jednoj teretani, imam nekoliko klijenata, završavam fakultet i onda ću se u potpunosti posvetim ovome što volim. Nisam neko ko može na sto strana, ne mogu da se posvetim maksimalno svemu.

Šta je ono što te je motivisalo da u teškim trenucima kreneš baš u tom pravcu?

– Skontala sam da je to nešto što me baš iskreno ispunjava. Trening mi je izduvni ventil, a ishrana mi je baš zanimljiva i dosta me zanima. Mogla bih o tome da čitam po ceo dan, kao i da kuvam. Sve to u kompletu mi je baš zanimljivo.

Koliko su mladi svesni važnosti bavljenja sportom i vođenja računa o zdravoj ishrani?

– Iskreno mislim da jesu sve više i više. Veća je dostupnost informacijama preko interneta. Drago mi je kad vidim da se zanimaju i da su shvatili koliko je bitno, ali i što probaju na sebi i vide koliko je lep osećaj.

Koliko tu ima pomodarstva jer je „in” ići u teretanu i zdravo se hraniti?

– Znaš kako, ima i toga, možda jedan deo ljudi to i povuče, ali ako je samo to cilj, ne traje dugo. Idu mesec dana i prestanu. Mislim da je sve manje takvih slučajeva, bar kad je reč o onima koji odustaju. Kad radim  s ljudima, promene ishranu i javljaju mi da su zadovoljni. Neki su prestali da imaju problem s migrenom, imaju bolju koncentraciju, san, budu zadovoljni sobom. Uvek kažem, kad znaš da nešto radiš za sebe, nekako budeš produktivniji i na drugim poljima. To je sklop lepih osećaja.

Rekla si i da kuvaš, po čemu je tvoja hrana karakteristična?

– Gledam da sve pravim od dostupnih sastojaka koji nisu preskupi i ne uključujem namirnice za koje niko nikad nije čuo. Uvek pravim nešto jednostavno. Ja sam više slatki tip i zanimam se sa takvim receptima. Moja hrana je jednostavna, jeftina i poznata.

Da li recepte sama smišljaš ili kombinuješ postojeće?

– Neke sama skroz smislim, a neki su kombinacija više stvari koje sam videla, ili  modifikacija  nekog recepta.

Znam da je to relativna stvar, ali kad se neko pridržava tom režimu, posle kog vremena se vide prvi rezultati?

– Prvi rezultati se primete posle dve nedelje, ali uočljiva razlika i nešto što će te naterati da zaista nastaviš, vidi se za nekih mesec dana. Mada, sve zavisi i koji je problem u pitanju. Uvek kažem da je lakše smršati nego ugojiti se, ukoliko je osoba ceo život baš mršava i ima brz metabolizam. Ali i to sve zavisi od toga koliki je gubitak potreban.

Možeš li da kažeš kakva je najidealnija ishrana na dnevnom nivou?

– Ja sam više u fazonu da svaka osoba radi onako kako joj odgovara. Postoje pravila da se jede pet manjih obroka dnevno, da se unose ugljeni hidrati samo oko treninga, ali uvek kažem da, ako pratiš ta „pravila”, to je samo plus. Ali ako te to opterećuje i čini nezadovoljnim, onda treba da radiš nešto podsticajno i što voliš. Na primer, volim za doručak da pojedem jaja sa sirevima, orašastim plodovima i povrćem, onda posle sat-dva treniram, pa pojedem kornfleks, sledeći obrok mi bude konkretniji – meso, pirinač, povrće i možda neka testenina, onda za dezert volim da pomešam sir, njhey protein (prah iz surutke mleka) i bobičasto voće, a uveče opet meso, povrće, orašaste plodove i to je to.

Kad neko želi da reguliše svoje zdravlje na taj način, šta je najbitnije u svemu tome kako bi se postigli rezultati?

– Uvek kažem da je glava najbitnija i ono kako ti gledaš na sve to. Ako mršaviš zbog svadbe, mature i slično, kako kile odu, tako se i vrate. Treba gledati na duže staze, da ceo život budeš zadovoljan sobom, da hraniš telo i ne treba se opterećivati. Reultati će doći, a u glavi će biti teško. Bolje naći balans i ići sporije, nego strogo pa se izgori u tome.

 

DnevnikKOMENTARI

  1. croat kaže:

    Jos jedna lepa i zdrava instagram trenerica, kad dodje do pedesete, ima drugaciji posao od treninga i fitnesa, mozda kancelarijski, porodicu i ostalo a ostane u ovakvoj formi rado cu poslusati njene savete. Mada nema tu neke filozofije, jedi manje i kvalitetnije imaj fizicke aktivnosti i to je to, sve ostale su varijacije .

  2. Tarabetina kaže:

    Bravo

OSTAVITE KOMENTAR