Duško Radović i Subotica

''Tako je malo ljubavi među ljudima.

Ko ume da voli ne bi trebalo ništa drugo da radi.''

 

Duško Radović, aforizam

 

dusan-radovic-3U četvrtak, 12. decembra ove godine, s početkom u 19 i 30, u Svečanoj sali subotičke Gimnazije ''Svetozar Marković'', biće upriličen program povodom jubileja – 85 godina od dolaska porodice Dušana Duška Radovića u Suboticu.

 

''Subotice, dobro jutro'' pozdrav je kojim će učenici i profesori Gimnazije da obeleže sećanje na subotičke dane velikana srpske pisane reči.

 

Književnik Duško Radović rođen je 1922. godine u Nišu, a umro je 1984. godine u Beogradu. Rođen je u porodici železničara i tako je dospeo u naš grad, gde je završio osnovno i gimnazijsko školovanje – šest razreda. Generacije Jugoslovena odrasle su uz njegove aforizme, pesme i priče, televizijske i radio emisije.

 

 U Subotici nema nikakvog pomena ili obeležja na njegov život u gradu. Na čast odgovornima u gradu. Njima ''poklanjanjamo'' jedan od bezbroj njegovih aforizama: ''Ne morate biti ni dobri ako vam je dobrota jedina vrlina. Lenji i dobri, nesposobni i dobri, ravnodušni i dobri samo su kompromitovali dobrotu.''

 

 KOMENTARI

  1. filozof kaže:

    Bravo za gimnazijalce. Po ko zna koji put su pokazali visoki nivo svesti za razliku od politicara od kojih ni ne ocekujem da ga se sete.

     

    Mozda bi Radovic mogao dobiti spomenik ili bistu kod gimnazije. Kad Kostolanji ima dve, moze i Radovic jednu malu.

OSTAVITE KOMENTAR