Dužijanca kao duhovna hrana

Prvi hleb od nove pšenice je umešen i ispečen, i u čast novog hleba, ali i uspešno okonačane dobre žetve i ove prve avgustovske nedelje održana je tradicionalna manifestacija Dužijanca. Ono što je pre toga bio porodični običaj proslave dobre žetve, pre 104 godine dobio je karakter crkvene, a od 1993. godine jedne od najvećih gradskih manifestacija.

Duzijanca 2015 (60)
Centralni, svečani deo Dužijance počinje gradskom povorkom koja kreće od Katedrale svete Terezije Avilske, sve do centra grada. U koloni, svečano okićeni konji i karuce, koji nose bandaše i bandašice, nekada predvodnike kosaca, a danas mladi članovi kulturno umetničkih društava u svečanoj bunjevačkoj nošnji. Između karuca, nastupaju članovi kulturno umetničkih društava, domaćina Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo” koje je organizator Dužijance,a prodefilovali su i članovi folklornih ansabala iz Srbije i Hrvatske koji su gosti Dužijance.

Na bini u centru grada, na improvizovanom salašu, bandaše i bandašice očekuju domaćini Dajana i Davor Šimić. Oni će dočekati i najlepšeg bandaša i bandašicu, a to su ove godine Nikola Bašić i Martina Ivković. Nikola oko šešira ima ispleten venac od žita, a Martina u rukama novi hleb umešen od nove pšenice. Dajana će dočekati bandaša i bandašicu, poškropiti ih vodom i mekinjama, a ovim kretnjama, ona u stvari ponavlja tradicionalni pozdrav svakog domaćina širom subotičkog atara koji je pre jednog veka zahvaljivao se na dobrom rodu, ali i risarima na trudu.

Bandašica Martina Ivković hleb je predala Jeneu Maglaiju, domaćinu grada.

– Naši preci bili su u velikoj meri zahvalni bogu i prirodi što im je omogućila dobar rod, jer je hleb, kao osnovna namirnica, obezbeđivao budućnost. Mi danas imamo veću potrebu da obezbedimo duhovnu hranu, da ne pokleknemo i da verujemo, u budućnost i istinske ljudske vrednosti. Tradicija Dužijance je jedno od takvih dugovnih blaga koje nas oplemenjuju – rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da ove godine imamo razloga za zadovoljstvo zbog dobre žetve i prinosa, i da je to velika nagrada za trud i rad ratara.

Nakon što je gradonačelnik preuzeo helb od nove pšenice, Dužijanca se nastavlja zajedničkim ručkom. U centru Subotice u poslednja dva dana povodom Dužijance otvorena je izložba radove od slame nastalih na 30. koloniji slame, kao i smotra folklornih ansambala.

Politika


Fotografije sa ovog događaja možete pogledati OVDEKOMENTARI

  1. Pravdoljub kaže:

    Maglai ti imaš obraza da primaš hleb iz ruku vrednih ratara koje si odrao gore nego oni za vreme obaveze..

OSTAVITE KOMENTAR

+ 78 = 80

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: