Dve sestre Subotičanke prave ekološke igračke – sa svrhom

Sestre Silvija Šandor i Julija Sabo Rac u stolarskoj radionici u Subotici, koju su nasledile od dede i roditelja, prave oko 450 vrsta ekoloških drvenih igračaka koje nose oznaku „Igračke sa svrhom“, a našle su svoj put do dece širom sveta.

Silvija Šandor vešto rukuje CNC mašinom za obradu drveta. Koleginica u stolarskoj radionici joj je rođena sestra Julija Sabo Rac. One su vlasnice porodične stolarske radionice koja u Subotici posluje već 33 godine. Osnovao ju je njihov deda pa preuzeli otac i majka, a one su nastavile njihovim stopama praveći dečje igračke.

„Jako mi je drago što su se naši roditelji bavili pravljenjem dečjih igračaka. Mi smo uz to odrasle. Dok su mama i tata radili, mi smo sa njima bili u radionici, tako da nam je stolarstvo „u krvi“, kaže Julija Sabo Rac.

Njena sestra Silvija Šandor dodaje da su igračke najpre pravili za njih: kolevke, lutke, voziće, a kasnije i razne druge igračke te je tako to postao i porodični posao koji su one, kasnije, nastavile.

Igračke koje prave Julija i Silvija su ekološke. Nemaju oštre ivice te mališani ne mogu da se povrede, a ako se polome, mogu i da se poprave. Farbaju ih ekološkim bojama koje nisu štetne po zdravlje, a pored igre, služe i za učenje.

„Kako se razvijao naš posao u stolarskoj radionici, tako smo počeli da radimo sa pedagozima, tiflopedagozima, defektolozima, logopedima koji su nam davali instrukcije o tome šta je traženo i nedostaje na tržištu. Tako smo došli do toga da pravimo više od 450 vrsta različitih igračaka“, objašnjava Silvija Šandor.

Njena sestra Julija kaže da ona obožava ovaj posao i da je za nju drvo i njegov miris najlepši na svetu te da smatra da je veoma važno što su sve igračke ručno farbane ekološkim bojama.

„Pravimo igračke koje pomažu deci u učenju slova i brojeva, koje se koriste u Montesori programu, koje su potrebne slepima i slabovidima, kao i brojne društvene igre“, dodaje Julija Sabo Rac.

Zbog toga što se uz njihove igračke deca i zabavljaju i uče, krajem prošle godine su u „Muzejčiću“ Doma Jevrema Grujića u Beogradu proglašene za – „Igračke sa svrhom“. Traže ih kupci iz celog sveta, a sestre uživaju dok ih kreiraju.

„Za ove 33 godine, pojedinci su kupovali i nosili naše igračke u Kanadu, Rusiju, Ameriku, a kao stolarska radionica izvozimo ih u Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku i Severnu Makedoniju. Najviše ih, naravno, plasiramo na tržištu Srbije“, kaže Silvija Šandor.

Sestre imaju kćerke i sinove. Dok su bili mali najpre su se igrali, a kada su poodrasli, sa majkama su nastavili da prave igračke pa će, po svemu sudeći, posao u stolarskoj radionici nastaviti i četvrta generacija zaljubljenika u drvo i igru, a dok ne dođe vreme za unuke, Silvija Šandor i Julija Sabo Rac kreiraju radost za sve, a jednu su priredili i za RTV.

 

RTVKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Ekoloske od drveta loool iseci jedno drvo jer treba mom detetu jedna igracka

  2. Margita kaže:

    Drage sestre divim se ženama koje znaju sto je pravi posao, za djecu cijelog svijeta i svoju ljepu Suboticu .

  3. Sin, otac, deda kaže:

    Na trotoaru ispred sinagoge i okolo ruzicnjaka (parka) na trotoaru su, Nedeljom kada je bila po obicaju veca pijaca, bili okupljeni prodavci i proizvodjaci grncarije i decijih igracaka. Bile su to decje igracke od drveta radjene u domacoj radinosti. Nekih drugih igracaka nije ni bilo, a ako je i bilo onda su to bile uvozne stvari po basnoslovnim cenama i retko ko je takve stvari kupovao. Danas je u civilizovanom delu sveta trend za izradu igracaka prema parametrima koje slede sestre Silvia i Julija. Ono sto se trazi to su ekoloske igracke od drveta (drvo je obnovljivi izvor sirovina – za one koji to jos ne znaju) kao i za pedagoski vredne i smislene igracke koje kroz igru doprinose razvoju deteta. Sa ovim hocu da kazem da Subotica ima svoju tradiciji u proizvodnji decjih igracaka i sasvim je normalno da se i dalje nastavi u duhu te i takve tradicije i pri tome slede najnoviji trendovi u ekologiji i edukativnoj pedagogiji.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: