Dve vaspitačice iz Estonije u subotičkim vrtićima uče o Montesori programu

U okviru Erasmus + programa u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ ove nedelje borave dve vaspitačice iz Estonije. Gošće tokom četvorodnevne posete imaju priliku da se upoznaju sa vaspitno-obrazovnim procesom u tri subotička vrtića, u kojima se u radu sa decom primenjuje Montesori metod.

Kairi Enok i Aita Arund na sever Bačke stigle su iz jugoistočnog dela Estonije, iz grada Tartu. U želji da unaprede svoje dudogodišnje znanje u radu sa decom, ove članice eTwinning platforme, pronašle su Suboticu kao mesto u kom će se detaljnije upoznati sa načinom, materijalima i elementima rada u Montesori vrtićima, budući da je u državi iz koje dolaze ovaj metod pedagogije samo delom zastupljen.

Zahvaljujući Erasmus + programu, koji  PU „Naša radost“ sprovodi proteklih pet godina, do sada su na radnoj praksi u Subotici boravile dve vaspitačice iz Španije, očekuje se dolazak gostiju iz Francuske i Portugala, a priliku za usavršavanje i sticanje novih iskustava imali su i naši vaspitači koji su putem eTwinning projekta obišli nekoliko evropskih zemalja.

Erasmus + je međunarodni program Evropske komisije koji za cilj ima obrazovanje, obuku i mobilnost mladih, kao i sklapanje saradnje sa institucijama i organizacijama iz oblasti obrazovanja, mladih i sporta. Program traje sedam godina (od 2014. do 2020. godine) i ima budžet od 14,7 milijardi evra.

TV SuboticaKOMENTARI

  1. Stevo kaže:

    Zalosno smesno. U “Nasoj radosti” se ne primenjuje nas zakon. Vaspitacice u jaslicama imaju nekada i po 25 dana iako maksimalno smeju da imaju 5 beba po vaspitacici. U starijim grupama vaspitacica ima 30-toro dece iako sme da ima maksimalno 7-8. Od papirologije se izgubila sustina i “Nasa radost” je sada vise administrativna ustanova. Roditelji kupe klimu i cekaju 6 meseci da uprava odobri. Protivpozarni put ne sme da ima jedan papir sa obavestenjem ali su zato decije jakne izgleda nezapaljive na tom putu. Deca nemaju iz cega da piju vodu. Jedno nam pricaju sta deca treba da jedu a drugo im daju. Sta mogu da naucice od nas? Kako se gomilaju papiri?

OSTAVITE KOMENTAR