Dveri: Migranti u Preševo, migranti iz Preševa!

Aktivnosti žandarmerije na pronalaženju i privođenju migranata koji su locirani po šumama, iznajmljenim stanovima, vikendicama, a mimo prihvatnih centara u okolini Šida i Horgoša je akcija koju su mogli da izvedu i policajci u svojim redovnim svakodnevnim zadacima, samo da su imali naredbu za tako nešto. Postavlja se pitanje, ako su migranti nenasilni, zašto je moralo da se uz svu medijsku najavu i pompu organizuje akcija žandarmerije pod punom ratnom opremom?

     Smatramo da je to na žalost bila zloupotreba žandarmerije i još jedna predstava ministra policije Aleksandra Vulina pred kamerama.

     Privedeni migranti su autobusima preveženi na jug Srbije, u Preševo. Dveri su u više navrata od kada traje migrantska kriza ukazivale na pogubnu politiku ove vlasti prema migrantima. Od početka krize smo se zalagali da država treba da ima jasan stav u interesu zaštite naših građana i da se ne dozvoli nekontrolisan ulaz migranata na teritoriju Republike Srbije. Okolnosti su se promenile, na šta smo  pravovremeno i ukazivali i sada je  skoro  nemoguć dalji odlazak migranata sa teritorije Republike Srbije bilo kojim legalnim kanalom.

     Akcija, koju je ovog puta sprovela žandarmerija neće imati skoro  nikakav pozitivan efekat osim što će se prisustvo migranata van prihvatnih centara u Šidu, Subotici i drugih mesta smanjiti, ali i to, samo na nekoliko dana. Naime, po običaju kao i do sada, migranti će odmah po dolasku u Preševo sebi organizovati povratak  na sever zemlje kako bi i dalje pokušavali da pređu granicu.

     Dveri smatraju da bi i ovakva akcija,  ipak imala smisla ako bi pri povratku u Preševo, u dogovoru ili ne sa makedonskim vlastima, vraćali nazad migrante odakle su i došli, najvećim delom iz pravca Makedonije. Treba imati na umu da nam i mađarska i hrvatska strana šalju nazad migrante ilegalno preko graničnog pojasa, pa zašto to onda ne bi radila i Republika Srbija.

     Veliki broj migranata koji su trenutno u Srbiji je i opomena ovoj vlasti da bez ikakvog odlaganja počnu da rešavaju problem nekontrolisanog ulaska migranata i da obezbede bezbednost svih građana Srbije, što im je i obaveza.

Pokrajinska organizacija Dveri Vojvodina

Foto: vulin.rsKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Pa dobro, sada smo barem videli da su žandarmi vrlo sposobni i da lako mogu obavili ovaj zadatak.
  Znači, može, ako se hoće, odnosno ima snaga u Srbiji koji će obaviti zadato, samo TREBA naređenje.
  Ako se migranti ponovo pojave na ovim prostorima, to znači da naredbodavci nisu dosledni i da su u tom slučaju efekti ovakvih akcija kratkog daha i bez značajnog efekta.
  U tom slučaju su ovakve akcije uzaludan jalov posao, ako se ne želi rešiti pravi problem.
  Da se migranti vrate u pravcu odakle su ilegalno ušli i da se obezbede državne granice da se ilegalni upadi više ne dešavaju.

 2. zozon kaže:

  @avet
  Sa problemom migranata se bori cela Evropa, čak i oni koji su svoje granice obezbedili maksimalno, pa i oni koji su okruženi velikim morskim prostranstvom poput Italije, Španije, Grčke. Kada te zemlje budu rešile taj problem i pritisak na Srbiju će biti manii. Ono što je vrlo interesantno je da je za razliku od nekog perioda od pre 5 godina sada najveći priliv Alžiraca i Marokanaca. Pitam ja vas sve šta mislite kako su dospeli u Srbiju? Pa nisu mogli sleteti avionima. Morali su preći Italiju, Grčku i neke druge mediteranske zemlje pre nego što su ušli u Srbiju. Kako su usmereni ka nama? Zar nije logično da iz Italije ili Španije idu u Francusku, Austriju, Švajcarsku. Imam utisak da ih EU namerno usmerava na Balkan. Kažem Balkan jer problem migranata je izražen i u BiH (pogledajte stanje u kantonima koji gravitiraju prema Hrvatskoj) i u Hrvatskoj. Za divno čudo Crna Gora kao da nema taj problem (bar se u sredstvima informisanja kod njih ne potencira). Zašto? Činjenica je jedno, da smo mi u odnosu na zemlje u okruženju prema njima tolerantni (kako država tako i građanstvo, što je svakako pohvalno, ma ko šta mislio) za razliku od drugih koji vrlo čest prema njima primenjuju i prekomernu, silu ali ih niko zbog toga ne proziva niti kažnjava. Da li je to rešenje? Neko će reći jeste, borci za ljudska prava da nije i tako dok se mi prepucavamo oni “pune” Srbiju.Mislim da je dok se problem ne reši u celoj Evropi rešenje da se smeštaju u prihvatne centre ili izbegličke kampove (kako ih već ko zove) da se oni evidentiraju i da se kreću samo uz dozvole i pod kontrolom. Ovakve akcije poput ove koju je sprovela žandarmerija moraju biti stalne ali je potrebno poraditi i na tome da se iz prihvatnih centara ne vraćaju u delove zemlje odakle su “pokupljeni”.Nadam se da će tada i oni sami uvideti da im Srbija nije rešenje i da će promeniti rutu do Zapada, jer nije njima cilj Srbija. Zato pročitajte kada je problem nastao:

  Јоханес Хан. „Србија је у септембру 2007. године преузела обавезу да на захтев држава чланица прихвати и држављане трећих земаља или лица без држављанства, који су на територију те чланице ЕУ ушли директно из Србије, у случају да су задовољена два услова. Србија је обавезна да без посебних формалности прихвати та лица уколико она поседују, или су у време уласка поседовала визу или дозволу боравка издату од стране Србије, а потребно је и да су `на незаконит начин и директно ушла на територију државе чланице, након што су боравила, или била у транзиту кроз територију Србије`.

  Srbija je te 2007. godine prva počela da registruje migrante-izbeglice i time sebi stavila omču oko vrata. U praksi da bi ih npr. Mađarska vratila bilo je dovoljno da kod njih nađu bilo kakav dokument države Srbije koji su oni smatrali dokazom da su u Mađarsku ušli iz Srbije. Bilo im je npr. dovoljno da nađu dokaz o plaćenoj novčanoj kazni, zatim rešenje nadležne PU o proterivanju iz Srbije ili rešenje sudije za prekršaje o kazni zatvora koju su izdržavali u Srbiji. Zbog toga smo 2015 godine imali situaciju da ih Mađari masovno-autobusima vraćaju u Srbiju. Sada za tim masovnim prebacivanjem preko granice nema potrebe jer su Mađari zatvorili granicu pa je priliv migranata u tu zemlju iz Srbije mnogo manji. Problem je vrlo složen i Srbija sama za sebe ga nikada neće rešiti dok po pitanju migracija ne bude zauzet jasan i jedinstven stav u Evropi. Dokle god se to bude rešavalo na nivou država mali i siromašni će stradati.

 3. Anonimni kaže:

  pustit e te ljude da zive gde hoce i vole zemlja je stvorena za sve ljude na svetu da idu gde im je volja sloboda zivljenja i kretanja

 4. ufffffffffffffffffff kaže:

  Dobri moji ljudi. Znate li Vi da u selima oko Subotice pa i u samom gradu ljudi umiru od gladi. Možemo se malo posvetiti njima? Ostavite se Vi VISOKE politike oko pasa i migranata eno komšija i bliski rođak Vam u najmanju ruku ostaje sa malom decom bez struje…

 5. saša kaže:

  @uffffffffffffffffffff
  Navedi bar jedno ime onoga ko je umro pd gladi. Šta ti želiš postići ovakvim lažima.

OSTAVITE KOMENTAR