Dveri Subotica – “Solidarni budžet” sa predlogom ukidanja naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima!

,,Sve je laž, samo pusta laž … ,,

Sa rečima ove nekada popularne pesme mogli bi opisati funkcionisanje Skupštine grada Subotice. Naime pre zakazane sednice za 23.12. 2020. predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor raspisao je javni poziv da građani svojim predlozima učestvuju u kreiranju budžeta grada za 2021. godinu. Mi iz Dveri znali smo da je to samo deo političkog marketinga predsednika Skupštine grada, jer da nije tako, ostavilo bi se dovoljno vremena da građani dostave predloge, zakazala javna rasprava i potom bi ti predlozi građana ušli u dnevni red skupštine grada Subotice.

Ovako je bez ikakavih predloga građana zakazana sednica, a javni poziv ostao kao dokaz kako se građani na svakom mogućem mestu ponižavaju pa i od samog predsednika Skupštine grada Balint Pastora.

Budžet koji je planiran za 2021. godinu je okrenut partijskom izvršavanju zadataka, a ne zadovoljavanju interesa i potreba građana. I ovako smanjen, u odnosu na budžet za 2020. po nama je nerealan, jer punjenje budžeta neće ići kako je ova dualna vlast na čelu sa SNS-om i SVM-om predvidela. U budžetu imamo dosta netransparentnih troškova, a jedan koji nam je zapao za oko je trošak od 600.000 dinara za sanaciju zelene fontane. Trebalo bi nam dosta stranica teksta da obrazložimo nelogična trošenja para.

Za nas iz Srpskog pokreta Dveri budžet grada bi trebao da izgleda skroz drugačije, odnosno mi bi ovaj budžet nazvali “Solidarni budžet” i shodno tome sve mere bi bile usmerene na prevazilaženje postojeće krize izazvane pandemijom korona virusa. Da se svim siromašnim građanima i srednjem sloju omogući da se ublaže posledice te krize u 2021. godini. Imajući u vidu da će prihodovna strana odnosno punjenje budžeta biti daleko manje nego sto je dualna vlast na čelu sa SNS-om i SVM-om predvidela, grad treba da u ovoj godini odustane od nekih velikih projekata kao što je nastavak gradnje Narodnog pozorišta i izgradnje spomenika Petru Karađorđeviću. Finansiranje Narodnog pozorišta vršiće, po obećanju premijerke Ane Brnabić, Republički budžet. Ta dva ulaganja mi iz Dveri bi prebacili na budžet za 2022. godinu., s tim što bi od tih sredstava odvojili sredstva za renoviranje “Doma vojske” i predali na korišćenje nekoj od kulturnih ustanova grada Subotice.

Na taj način bi predupredili da se vrh subotičke vlasti opet ne zaigra i po ugledu na nameštanje izdavanja subotičkih apoteka, naprednjačkoj firmi iz Novog Sada, onemogućili da Dom vojske ne završi kod ljudi bliskih sa vlašću.

Grad treba shodno svojim mogućnostima da nađe način da bar malo pomogne preduzetnicima u vidu smanjenja taksi, zakupa poslovnog prostora i sl. kako bi im se omogućilo da nastave da rade, a ne da se njihovo poslovanje u krizi završi gašenjem preduzetničkih radnji. Malim zanatskim radnjama, poljoprivrednicima, ugostiteljstvu treba da se pomogne i to svima, a ne samo onima koji su bliski sa sadašnjom vlašću.

Takođe, predložene mere poskupljenja komunalnih usluga treba da se odbace. I po sadašnjim cenama, cena vode u Subotici je među najvećim u Srbiji. Dubljom analizom ako ima baš opravdanih razloga za povećanje cena usluge, a da nema drugog rešenja trebalo bi da se iznađe rešenje da se iz budžeta grada nadomeste nedostajuća sredstva, mada mi imamo dosta razloga da verujemo da poskupljenje usluga nije zbog povećanja troškova poslovanja nego će se sa povećanjem cena usluga rešiti zapošljavanje partijskih kadrova po ukidanju zabrane zapošljavanja u javnom sektoru. U svakom slučaju, Dveri smatraju da u  ovoj kriznoj situaciji imperativ treba da bude zaštita stanovništva od daljeg siromaštva, pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija i da domaći privredni akteri prevaziđu krizu sa što manje otpuštanja radnika.

Dveri Subotice nikako ne mogu da prihvate izjavu predsednika Skupštine grada Subotice da će on lično a i odbornika grupa SVM –a podržati povećanje cena komunalnih usluga. Smatramo da će u ovoj situaciji povećanje cena usluga velikom delu građana Subotice doneti samo dodatni namet koji će teško plaćati, pogotovo što je od 01.februra najavljeno i poskupljenje struje. Naravno da one koji imaju velike prihode, a nemaju empatiju prema građanima Subotice, kao što je velika većina odbornika u Skupštini grada Subotice, to neće puno doticati. Pa i na zadnjoj sednici Skupštine grada Subotice glavna tema pored budžeta grada Subotice je bila ko će dobiti koje mesto u upravnim i nadzornim odborima, tako da odbornicima odbornički dodatak nije jedini priliv novca, već manji deo u odnosu na rad ili članstvo u odborima.

Dveri smatraju, da u ovakvoj teškoj situaciji, naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima treba da se ukine u budžetu za 2021.godinu, jer bi time vlast bar malo pokazala da je ne interesuju samo lični finansijski interesi već da želi i sama da podnese teret krize koju će svi građani Subotice osetiti u 2021.godini.

Ne možemo, a da se ne osvrnemo i na izjavu predsednika Skupštine grada Balint Pastora da ga zabrinjavaju budući troškovi koji će postojati kada Narodno pozorište bude završeno. Sa našim predlogom odložili bi početak rada Narodnog pozorišta za nekoliko meseci, a Balint Pastoru i gradonačelniku Stevanu Bakiću dali dovoljno vremena da zatvore finansijsku konstrukciju troškova održavanja Narodnog pozorišta. SVM je bio jedan od onih koji su predložili megalomanski projekat Narodnog pozorišta pa bi bilo za očekivati da preuzmu veći deo odgovornosti za njegov rad u budućnosti.

Da ima pravne države to se ne bi dešavalo, tražila bi se odgovornost i krivac za potrošene pare za bazen u Dudovoj šumi koji nikad nije i neće zaživeti, a opet je delo politike SVM-a. SVM kao i SNS izgleda misli da niko nikada neće odgovarati za dela učinjena protiv građana i grada Subotice.

Dveri su na drugoj strani političkog spektra koji misle da ako se ne procesuiraju sva nedela ovih koji su danas na vlasti i sprovede njihova lustracija, nikad nećemo doći do vladavine prava, zakona, demokratije i socijalne pravde.

Promena sistema, sigurnost za sve!

GrO Dveri SuboticaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =