Dvestašezdeset stepenika do Subotice na dlanu

Povodom Svetskog dana secesije, Gradski muzej organizovao je besplatnu turu na Vidikovac Gradske kuće, najupečatljivije secesijske građevine u našem gradu, izgrađene 1910. godine po projektu budimpeštanskih arhitekata Jakaba i Komora. Priliku da Suboticu vide iz ptičje perspektive iskoristili su i turisti i Subotičani, a pridružila im se i ekipa Televizije Subotica.

Uspon uskim stepenicama vredeo je pogleda, u tome su svi saglasni, i oni koji su na Vidikovcu prvi put, ali i oni koji mu se s vremena na vreme vraćaju.

Ture na Vidikovac organizuju se svaki dan, osim ponedeljkom i nedeljom sa polaskom u podne ispred Svečanog ulaza u Gradsku kuću, a obilazak u proseku traje tridesetak minuta i košta 150 dinara. Kako iz Gradskog muzeja ističu subotička Gradska kuća istaknuti je primer zrele secesije, ne samo u u našoj zemlji, već i u Evropi.

Gradski muzej obeležava Svetski dan secesije po osmi put, od 2013.godine, a osim posete Vidikovcu, održano je i predavanje o secesiji u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku i  prikazana virtuelna izložba dečjih radova na temu “Motivi životinja u arhitekturi secesije u Subotici”.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Zoran kaže:

  Obilazak u podne?!?
  Jedan obilazak dnevno?!?
  U kakvoj mi zabiti zivimo!
  Zar ne bi bilo najnormalnije da su ture na svakih sat vremena?
  Recimo od 08h-22h.
  Svaki dan, naravno.
  Da li su “nasi” gradski oci culi za najpoznatiju crkvu u izgradnji u Barseloni? Koja je decenijama najposeceniji objekat u Spaniji a nije ni zavrsena?!?
  Da li znaju koliko ljudi plati samo da je obidje?
  Dok god gradonacelnika budu birale partije a ne gradjani nema nam srece.

 2. ufffffffffffffffffff kaže:

  Secesija, secesija!!!-da li vi poštovana gospoda iz gradske uprave pojma imante čim se dičite??? Ma nemate Vaša je secesija čuka sa koje ste dtigli i na kojoj ste ovce čuvali a bežali odatle sa prvim mrakom da Vas vucine pojedu. Otvarajte kapije NAŠE gradske kuće 24 časa vodiči neka rade, to neka budu !cajci. komunalci.I Vi to naplaćujete?

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 1 =