Džepne krađe u Subotici

Broj džepnih krađa u našem gradu u prva dva meseca ove godine manji je za četvrtinu u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci PU Subotica. Žrtve ovih krivičnih dela su najstariji sugrađani, dok su počinioci mahom maloletnici romske nacionalnosti od ranije poznati policiji.

Prema podacima iz PU Subotica u prva dva meseca ove godine prijavljeno je 26 džepnih krađa, dok je u istom periodu 2020. godine prijavljeno 36 ovih krivičnih dela. Broj džepnih krađa u našem gradu u navedenom periodu ove godine je za četvrtinu manji u odnosu na isti period prošle godinu, navode u PU Subotica.

Žrtve džepnih krađa su najviše najstariji Subotičani, a najviše ovih krivičnih dela zabeleženo je na području užeg gradskog jezgra gde je najveći broj trgovinskih radnji i ugostiteljskih objekata i gde je najveća koncentracija ljudi. Izvršioci ovih dela su mahom maloletna lica romske nacionalnosti od ranije poznati Policiji kao izvršioci istih ili sličnih krivičnih dela.

Iz PU navode da će nastaviti saradnju sa lokalnom samoupravom po pitanju uspostavljanja video nadzora na kritičnim lokacijama u gradu, kao i sa Centrom za socijalni rad budući da je veliki broj izvršilaca džepnih krađa među maloletnim licima.

RTV Yu eco


KOMENTARI

 1. Petar G. kaže:

  Samo 26 jer narod nema poverenja u policiju.
  Samo pogledajte u neku od Viber grupa, koju koriste građani-grupa za saobraćajne patrole, grupa o dešavanjima na subotičkim ulicama i u gradu, grupa subotičke pijace. Nesrećni građani pitaju jedni druge da li je neko našao makar dokumenta koja su džeparoši i pljačkaši odbacili. Pošteni građani oglašavaju da su našli odbačena dokumenta i prazne novčanike. Pa dok nije ograđen plac iza Maxija u Vuka Karadžića, ruševni objekti koji su se tamo nalazili, su bili puni torbi i novčanika. Koje su ti Romi pljačkaši i džeparoši tamo bacali.
  Kada sam video da je plac raščišćen palo mi je na pamet, gde li će sad pokradeni ljudi nalaziti svoje novčanike ? U policijskoj stanici sigurno neće.

 2. X-MEN kaže:

  Manji broj krađa u odnosu na prošlu god, jer su stalno neke mere i matorci slabije izlaze napolje a ne da su ” romi delikventi ” 🙂 postali dušebrižniji

 3. Hapsiti kaže:

  Zato nesme se oprastat kradza

 4. Alf kaže:

  Više je policije na ulicama što je dobro, pa se i džeparoši uplaše.

 5. Anonimni kaže:

  Pa sta ako dzepare? niko se ne buni sto “biznismeni vrse prevare milione, politicari, bitcoin manijaci, obrce se lova koju mozete da sanjate, droga, unistene firme stecaji a vama u fokusu sitna dzeparenja sirotinja

 6. Anonimni kaže:

  Linija izmedju obrva ukazuje prisustvo mrznje (facijalni ekspresolog)
  Ona nije latentn

 7. Dugacki prsti kaže:

  Dzepna kradja se nekada zvala dzeparenje i bila je kravljevska disciplina u kriminalnom miljeu. Za dzeparenje je bilo potrebno imati osim prirodne inteligencije , veliku hladnokrvnost i spretnost. Oni manje sposobni i manje inteligentni su provaljivali pajserom u stanove. Koga danas odzepari jedno priglupo i priprosto Cigance taj i nije za nesto drugo. Prisustvo policije na ulicama je samo opomena kriminalcima da se prestroje i prebace svoju aktivnost par ulica dalje. Crveno svetlo na semaforu je obavestenje vozacima o saobracajnoj situaciji i ni ukojem slucaju ne znaci da moraju prekinuti sa voznjom automobila i raditi nesto drugo. Tako da je uniformisani policajac na ulici samo crveno svetlo za dzeparosa i to je onda sve sto kriminalac treba da zna da bi efikasno i bez nekog rizika obavljao svoj posao. Jedino efikasno sredstvo u borbi protiv dzeparenja je stalno obavestavanje stanovnistva o mestu i vremenu i nacinu da budu odzepareni, a vlast ga direktno moze sprecavati isklucivo pomocu specijalno obucenih policajaca u civilu koji su za dzeparose nevidljivi ali ne i dzeparosi za njih. Tek kada se takvim metodama i konsekventnim kaznama bude pristupilo suzbijanju tog specificnoj kriminala, moze se ocekivati nekakva uspesnost.

OSTAVITE KOMENTAR