Edukacije za starije Subotičane kako da ne budu meta lopova

Broj drskih krađa u Subotici ove u odnosu na prošlu godinu u velikom je padu, a od sedam prijavljenih rasvetljene su četiri. Kako bi ova statistika bila još bolja, a stariji sugrađani sačuvani od razbojništava, Gerontološki centar i Policijska uprava Subotica pokrenuli su zajedničke edukacije.

Starije osobe laka su meta razbojnika. Lančići, torbice i novčanici u rukama ili kesama njihov su plen.

“Skočio je ispred mene i odmah mi je lančić zgrabio. I tako ja sam počela da jaučem, vičem, ali ništa nije bilo”, svedoči jedna od žrtava Jelisaveta Nađ Kanas.

Iako je broj prijavljenih slučajeva razbojništava u naselju Radijalac u padu, ovaj deo grada, gde se i nalazi Gerontološki centar, poznat je kao mesto gde se drske krađe dešavaju.

“Ono što bi savetovali našim najstarijim sugrađanima jeste da prilikom vožnje bicikla ne nose recimo, konkretno, tašnu na biciklu, ili u korpi na zadnjem delu bicikla, jer na taj način postaju lake žertve izvršilaca krivičnih dela, zatim novac da nakon podizanja penzije, plaćanja, kupovine, ne nose u rukama”, kaže pomoćnik komandira Policijske ispostave Subotica 1 Nemanja Broćilović.

Osim izbegavanja situacija u kojima mogu biti žrtve, za rukovodstvo Gerontološkog centra je važno da njihovi korisnici znaju i kako treba da se ponašaju ukoliko do takvih situacija i dođe.

“Tri korisnika u poslednje dve godine su imala taj problem, ali nama je svaki korisnik važan. I ako je jedan korisnik imao problem, za nas je to mnogo. Upravo zato to hoćemo da svedemo na najmanju moguću meru, odnosno da to bude iskorenjeno”, kaže direktor centra Nenad Ivanišević.

Od prvog registrovanog slučaja, na molbu rukovodstva centra, Policijska uprava je povećala broj policajaca u okolini centra, a ovakve obuke će se nastaviti i u budućnosti.

 

RTVKOMENTARI

 1. vitabrevis kaže:

  Kada je sistem totalno pogrešno postavljen, tako i funkcioniše: edukovanje žrtava (u ovom slučaju drske kradje, srećom pa, se ne “edukuju” žrtve silovanja i pokušaja ubistva… PRIMENITE ZAKON!!! KAŽNJAVAJTE! Batalite nanogice i tsl. ili dozvolite narodu da se sam brani!

 2. Petar kaže:

  Odlična ideja.
  Da li je policajac edukovao bake i deke o posebnoj vrsti krivičnog dela kojem su u gerontološkom domu jako često izloženi.
  Ono kada nasmešeni brižni direktor angažuje psihijatra koji senilnoj baki ili deki vrati prethodno oduzetu pravnu i poslovnu sposobnost. Pa onda baka ili deka koji više nisu senilni mogu da potpišu ugovor o doživotnom izdržavanju sa brižnim nasmešenim direktorom gerontološkog doma, ili njegovom suprugom, ili rođakom ili njegovim kumom, ili sa nekim drugim njegovim jaranom. I onda posle po tom ugovoru zemlja, kuća ili stan tih deke ili bake koji umru u geronotloškom pripadne nasmešenom brižnom direktoru, ili njegovoj supruzi, rođaku, kumu, jaranu.
  Nije čika policajac pričao o tome? Pa kako to? Ma mora da se kod nasmejanog brižnog direktora Nenada u staračkom domu to nikada ne događa.

 3. Svetac kaže:

  Naleteo na majku,otkinuo lanac sa vrata,stigoh do nje,pozvao policiju,40ak min cekali,dosli sa bordovskom astrom(jedinom u tome momentu),po opisu skontali o kome se radi(poznat policiji) ali eto doticni je pripadnik zasticene manjine(uskoro vecine),opet eto…

 4. ČINJENICA kaže:

  @ Petar

  Vama, Petre, ili nekom drugom, ne preostaje ništa drugo do da ono što se “nije dofodilo” pobijete na sudu. Naravno, ako nije prošao rok za takvu pravnu radnju.

 5. Mic po mic... kaže:

  O čemu se prića u ovom tekstu….’ U Subotici masovno se obijaju porodične zgrade ,lopovi autima idu na mestu tih zločina-parkiraju auto na pogodnom mestu-provale preko ograde ,obijaju kuće ,nose sve što im se čini vrednim za prodaju. Starine ,obojeni metal ,naprave rusvaj u kućama.Pritom ne plaše se za svoja zlodela ,ostavjalju otiske prstiju ,i dokaze po kojima se može DNK postupkom doči do izvršitelja… Ali u tim momentima policija nigde da bi ih sprečavala. Lopovi imaju sofesticiranu logistiku prije izvršenja provale u stanove i zgrade.
  Istodobno policiju najviše zanima niz novih kafića u Nazorovoj ulici ,gde zalaze čak i u prepodnevnim satima ,da vide svoje ‘zemljake’…..A narod ih plaća ,plaća i poreze za nekretnine-ali koga to zanima …? Njih očito ni najmanje.

 6. Fux.. kaže:

  @ ČINJENICA: Kako može nešto protupravno delo -kriminal da nestane ako izađe iz nekog ‘ roka’…?

 7. Petar kaže:

  @činjenica-ovakvo krivično delo, u ozbiljnim državama, sud goni po službenoj dužnosti…

 8. Fux.. kaže:

  U ozbiljnim -pravnim državama ,dosta da se samo raspituješ za nečiju nekretninu-kuću ,i ostalo ili duže se zadržavaš ispred nečije nekretnin ,u tili čas je tamo državna policija.
  Kod nas neki toliko su se drznuli da te non-stop pitaju : ‘da li prodaješ svoju nekretninu’ i opet ništa ne možeš na takve pritiske…

 9. Vaspitac sa vaspitnom palicom kaže:

  Edukacija kao prevencija kriminalu je odlicna ideja. Nazalost neko je tu pobrkao loncice i edukuje potpuno pogresne ljude. Stanovnici doma za stare su edukovani kroz zivot i dalje edukacije za njih nema. Ostatak zivota koji tim ljudima jos preostaje je jedna prilicno pregledna dimenzija. Ako se nekoga vec treba edukovati, onda su to mladi. Objasniti im sta se sme a sta ne. Sta je, kada, i kako je nesto kriminal, i kakve su posledice toga kriminala. Naravno uz teorijsku edukaciju mora da usledi i prakticni deo edukacije, uz pomoc odgovarajucih pedagoskih sredstava. Kundak, pendrek i radni logor. Neki ce nauciti brze, neki sporije, ali je sigurno da ce svi kad tad lepo nuciti, i primeniti nauceno, kako ne bi morali ponavljati gradivo.

 10. Pravdoljub kaže:

  Gospodin koji drži predavanje je vrstan policajac, da to nije ne bi bio pomoćnik. Međutim realno njegovo izlaganje jeste u redu, al ne bi trebalo da se policija bavi ovim vidom zaštite. Policiji treba dati šira ovlaštenja, valja da Ti ljudi ne budu šikanirani nego da sa ponosom nose svoju uniformu bez straha od odmazde ukoliko nekoga kazne. Populacija koja krade sebi stvara materijalno bogatstvo i u ovom slučaju diskriminisani smo svi mi ostali jer nama se sudi po “zakonu” dok njima ne bude ništa. Policija ih privede sud ih pušta. Dokle više sa ljudskim pravima kada masa nas nema elementarna ljudska prava. Imaju upravo ti koji vrše krivična dela, narod je zaćutao…..Popuštaj kajase.

 11. Fux.. kaže:

  @ Pravdoljub : Plemenska posla u srži policije…

OSTAVITE KOMENTAR