Edukacijom u borbi protiv trgovine ljudima

Ovogodišnje obeleževanje Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, protiče takođe u znaku pandemije. Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima u Subotici je, povodom ovog značajnog datuma, ipak održao sastanak, kada je istaknuta važnost edukacije, pre svega mlađeg stanovništva.

Više od 50 odsto identifikovanih žrtava trgovine ljudima u Srbiji su uglavnom deca i maloletne devojčice starosti između 11 i 17 godina. Od 2012. godine do kraja juna 2020. godine identifikovano je 599 žrtava trgovine ljudima, od kojih čak 39 odsto čine deca. Najsvežiji podatci govore da se broj žrtava ne smanjuje.

“Protekle godine je bila 121 osoba registrovana i u procesu identifikacije, dok je za 30 utvrđeno da su žrtve trgovine ljudima, dok je ove godine, do juna meseca bilo prijavljeno 50 osoba i utvrđeno je da su 29 osoba bile žrtve trgovine ljudima”, kaže Vojislav Stanković, edukator.

Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima u Subotici, u koji je uključen i Crveni krst, pored edukacije i ekonomskog osnaživanja kako samih žrtava, tako i institucija, aktivno prati i sudske postupke koji se vode protiv kriminalnih grupa i pojedinaca u gradu na severu Vojvodine.

“Imamo dva aktivna slučaja u 2020.godini koji se vode, i imamo jedan slučaj, koji je pravosnažno okončan. On je započet 2019. godine, završen je u 2020. godini i reč jeste o krivičnom delu trgovine ljudima, seksualna eksploatacija. Izvršilac krivičnog dela osuđen je na pet godina zatvora”, kaže Ilija Đukanović, koordinator lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Kriminalne grupe i pojedinci su veoma vešti u manipulisanju i obmanama, i za to pre svega koriste društvene mreže. Edukacija zbog toga ima veoma važnu, ako ne i ključnu ulogu.

“Pokušavamo da upoznamo što više dece i mladih ljudi sa ovom problematikom, tako da radimo i sa decom predškolskog uzrasta, pa sve do studenata. Naravno imamo jedan divan podatak da smo u prošloj godini realizovali 46 radionica, kroz koje je prošlo 1016 učesnika, dok smo ove godine, do izbijanja pandemije odradili osam radionica sa 179 učesnika”, ističe Đukanović.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul, ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, 2013. godine.

 

RTVKOMENTARI

 1. Mirjana kaže:

  5 godina za trgovinu i seksualnu eksploataciju
  E to je nesto sto treba menjati

 2. Egzodus kaže:

  A sta vi mislite da ovi milioni migranata sto svakodnevno nadiru prema Evropi nisu zrtve trgovine ljudima?

 3. vojvođanin kaže:

  Baš neki dan je izašlo u medijima da su nemačke kurve izašle na ulice(u Hamburgu) i još nekim gradovima protestujući što su im vlasti zabranile rad zbog epidemije korone.Traže da se ponovno otvore kupleraji jer smatraju da se prema njima vrši diskriminacija,tj.uskraćuje im se jedno od osnovnih ljudskih prava:pravo na rad.E sad,ja ne znam kako bi se ove činjenice uklopile u priču o prostituciji kao jednoj od segmenata trgovine ljudima….

 4. Amor vincit omnia kaže:

  @ vojvodjanin

  Poluznanje i poluinformisanost su gori nego blesavost i neinformisanost. Ja nemam nameru da ti objasnjavam sta je to legalna, organizovana i zvanicna prostitucija, a sta je to divlja, sirova i primitivna Rusko-Balkanska mafija, koja je spremna da podvodi i rodjenu majku i sestru za nekoliko Evra i sta je to trgovina ljudima i seksualna eksploatacija. Ako vlasti dozvoljavaju rad salonima za masazu, raznim studijima za tetoviranje ili kojekavim Tantra i slicnim udruzenjima ili komercijalnim firmama gde se telesni kontakt podrazumeva sam po sebi, onda i legalne prostitutke koje drzavi placaju porez, imaju takodje pravo na rad, a koje se isto tako regulise strogim higijenskim propisima koja vaze za fitnes, boks ili dzudo, odnosno hrvacki klub ili plesne skole. Ukoliko vlasti/drzava smatra da je nemoguce dozvoliti rad bordelima, onda je ista ta drzava duzna da prostitukama koje su inace poreski obveznici isplacuje novcanu naknadu kao kompenzaciju za zabranu rada. Jednom recju naknadu za nezaposlenost na koju imaju pravo svi nezaposleni, pogotovu kao posledicu corona epidemije. Stoga prostituke nisu izasle na ulicu iz dosade nego sa punim i legalnim pravom.

OSTAVITE KOMENTAR