Entoni Gidens na Filmskom festivalu

Izuzetno nam je zadovoljstvo da najavimo dolazak jednog od najznačajnijih mislilaca današnjice – lorda Entonija Gidensa (Anthony Giddens), na ovogodišnji Festival evropskog filma Palić. Entoni Gidens će biti jedan od učesnika u debati “Klimatske promene i politika”, koje će se održati 15. jula u konferencijskoj sali Male gostione na Paliću sa početkom u 10 sati. Predložak za raspravu je Gidensova istoimena studija “Klimatske promene i politika”.

 

Festival evropskog filma Palić ne služi se samo isključivo filmskim izrazom već u poslednjih nekoliko godina organizuju se rasprave koje na specifičan način problematizuju goruće društvene probleme. U tom duhu, ove godine Festival evropskog filma Palić organizuje okrugli sto pod nazivom „Klimatske promene i politika“, koji prati tradicionalnu filmsku selekciju evropskog ekološkog dokumentarnog filma, Eco Dox.

 

Entoni Gidens je jedan od najpoznatijih sociologa današnjice. Rođen je u Londonu 1938. godine. Školovao se na Univerzitetu Hal, a doktorirao na Kings koledžu (Kembridž), na kojem je kasnije predavao i stekao zvanje profesora. Od 1997. do 2003. godine bio je direktor Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE), gde je sada počasni profesor. Od 2004. godine nosi titulu plemića i predstavnik je Laburističke partije u Domu lordova. Pobornik je teorije „trećeg puta“, političke filozofije koja redefiniše poziciju socijaldemokratije u periodu posle Hladnog rata, u eri globalizacije. Autor je više od 30 naslova, među kojima se ističu: „Capitalism and Modern Social Theory“ (1971), „The Constitution of Society“ (1984), „Modernity and Self-Identity“ (1991), „Beyond Left and Right“ (1994) i „The Third Way: The Renewal of Social Democracy“ (1998). Njegov udžbenik „Sociologija“ doživeo je šest izdanja i koristi se na univerzitetima širom sveta. Gidens je i autor više od 200 članaka, eseja i naučnih radova cenjenih zbog interdisciplinarnog pristupa ovog autora. Njegova dela prevedena su na oko 29 jezika.

 

Planirano je da se izlaganja sa okruglog stola publikuju u vidu Zbornika na srpskom i engleskom jezikuKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR