Etno radionica tkanja

Danas se održala Etno radionica tkanja u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u dvorištu Bioskopa Abazija.

Radionica je bila dvojezična i namenjena svim zainteresovanim učesnicima bez obzira na godine. Tokom radionice, polaznici su komunicirajući i na mađarskom i na srpskom jeziku naučili sledeće tehnike: tkanje pojaseva prstima, tkanje raznih pojaseva na drvenom ručnom brdu, tkanje narukvica i ogrlica na drvenim pločama, tkanje malih torbica na drvenim lutkama.

Voditeljka radionice je  bila Eva Lindeman, kreativka i sertifikovana učiteljica tkanja po programu stručne škole iz Mađarske sa bogatim radioničarskim iskustvom i kao učesnica i kao voditeljka na raznim manifestacijama negovanja tradicionalnih vrednosti  narodne umetnosti (izložbe, radionice, konkursi, prodajne izložbe) .

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Više o projektu na : https://www.visithusrb.com/srKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR