“Etnofest” na Paliću možda na jesen?

Koronavirus je poremetio turističku sezonu na Paliću. Organizovanje festivala je pod znakom pitanja, a za neke se već sada zna da neće biti održani u uobičajenom terminu. Jedan od njih je festival muzike sveta “Etnofest”.

Festival muzike sveta “Etnofest”, jedan od najstarijih festivala te vrste u našoj zemlji održava se na Paliću, svake godine u junu. Sada je već sigurno da festivala u junu neće biti, a organizator razmatra dva scenarija. Jedan je da se “Etnofest” održi na jesen, ali će za taj termin biti jako teško obezbediti umetnike, jer će kako stvari sada stoje mnogi svetski festivali ove godine biti održani baš u to vreme. Drugi scenario je da se festival ove godine ne održi, što kako ističe Dejan Vujinović, organizator “Etnofesta”, ima takođe svoje prednosti.

“Ne znam u ovom trenutku šta je najpametnije, da li se gurati, da li pokušavati na silu uraditi nešto i u periodu kada mu nije vreme i kada mu nije mesto, ili sačekati mirno sledeću godinu. Iskustva su različita, pa čak i ovo preskakanje jedne godine je mogu da kažem dobro poznato u festivalskoj industriji i onima koji se bave festivalskim menadžmentom. Naime možda i najveći ili jedan od najvećih evropskih festivala koji se održava u Engleskoj već 30-40 godina, to je Glastonberi. Taj festival ima ustaljenu praksu da svaku šestu ili sedmu godinu preskoči. Time dajući vremena da se regeneriše okruženje i sela u okruženju festivala, da se regeneriše priroda, ali da se organizatori priberu za neki naredni ciklus u kome će organizovati nekoliko festivala vezanih, i svaki put se pokazalo da je publika dolazila u većem broju i da su bili više vezani za festival nakon tih pauza”, kaže Vujinović.

Sve je dakle još neizvesno, ne samo u smislu organizacije, već i u smislu finansiranja, jer finansijska konstrukcija ne samo ovog, već i većine drugih festivala, zbog epidemije koronavirusa nije, i još jedno vreme neće ni biti zatvorena.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR