Evropa još uvek samo na štandovima

Iako još uvek samo čekamo na odobrenje i „sertifikat“ da smo sazreli za društvo kakvo stvara Evropska unija, u Subotici je po osmi put obeležen Dan Evrope, uglavnom posvećen institucijama i funkcionisanju Evropske unije.

 

Foto: Fondacija Danilo Kiš

Grad je zajedno sa NVO Centar lokalne demokratije organizovao javnu promociju EU na centralnom gradskom trgu, a pridružile su im se i mnoge druge nevladine organizacije, čija je delatnost tematski ili finansijski vezana za Evropsku uniju.

 

Na trgu ispred Gradske kuće kao i prethodnih godina postavljeni su štandovi sa promotivnim materijalom iz koga su građani mogli najneposrednije da se obaveste o funkcionisanju najmoćnijeg evropskog saveza država otkako postoji Evropa, o EU vrednostima i pravilima po kojima se živi i radi. Svečano otvaranje štandova ispratili su Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Modest Dulić, gradonačelnik Subotice i Marija Kern Šolja, predsednica subotičke skupštine.

Subotica se, inače, manifestaciji obeležavanja dana Evrope priključila među prvim gradovima u zemlji, upravo zbog svoje evropske istorije, politike i idejne opredeljenosti za Evropu, a jedna od prvih NGO koja je još tokom devedesetih promovisala EU bio je upravo Centar lokalne demokratije.

 

U okviru ove javne fešte građanima su se predstavile i mnoge druge civilne organizacije – EPuS, CEKOR, Terra’s, Kulturalni Različak, PlanPlus, Edukativni centar Roma, Fondacija „Danilo Kiš„ i Kancelarija za mlade.

Posebno interesovanje izazvao je štand Republike Hrvatske odnosno generalnog konzulata ove zemlje u Subotici, pre svega zbog činjenice da je Hrvatska već praktično član EU.

Manifestaciju su takođe podržali Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, delegacija EU u Srbiji, Evropski savet.

 

Osim izloženog materijala, koji govori o jednom uređenom sistemu država koji je još uvek daleko od nas, zanimljive su bile i reakcije građana na ovaj događaj.

 

„Mislim da je ovo dobar način da građani brzo i ilustrativno dođu do nekih saznanja o EU, i njenim vrednostima. Ja redovno dolazim i osećam se nekako kao da sam bliže tome, odnosno kao Evropljanin“, kaže Damir V., student iz Subotice.

 

„Super je što nam se Evropa ovako promoviše. Ispada da mi ne želimo u tu EU, pa nas eto oni nagovaraju. Svako ko je želeo do sada je saznao dosta toga o Uniji, ali izgleda još ćemo dugo tu EU gledati samo ovako, na štandovima“, navodi Suzana J., nezaposlena ekonomistkinja.

„Ne znam šta da kažem. Mi idemo ka Evropi već godinama, a sve gore živimo. Još kad vidim šta se događa sa našim susedima koji su već tamo, od nekada velikog Evropljanina postajem pravi euroskeptik. Hoću reći, mi već dugo imamo dosta toga što Evropa traži, mislim na neke zakone, standarde i to, ali su oni za nas u stvari sve veći teret, jer smo siromašni i ne možemo živeti kao da imamo evropske plate. Od svega toga dobro je samo onim projektantima, to jest organizacijama koje, kao, realizuju neke projekte za koje dobijaju pare od EU“, kaže Miloš Đ., pravnik.

DANASKOMENTARI

 1. Ma daj kaže:

  Smorili ste ovaj narod sa tom Evropom… Treba raditi i živeti svoj život, a ne zaluđivati se praznom pričom o toj Evropi. Zar je Srbija afrička ili azijska zemlja, pa da jurimo u Evropu koja se i politički i ekonomski i društveno raspada pred našim očima? Ionako su rekli da narednih 20 godina ni ne razmišljaju o prijemu novih članova, pa nek se ne pale više ovi “evropejci” sa tim štandovima, tribinama i političkom mantrom. Običnom narodu je DOSTA te priče o Evropi!

 2. Ma daj kaže:

  Haha, a da dodam još nešto. Te priče o uređenom sistemu u EU, vladavini prava i zakona u EU, ispunjavanje visokih standarda u EU je prosta komedija u praksi. Kako je onda moguće da građani EU plaćaju greške šačice bahatih bankara sa londonske berze, kako je moguće da su konjetinu stavljali u lazanje u Britaniji, kako je moguće da raste broj ubistava i silovanja u Nemačkoj i Francuskoj iz meseca u mesec, svuda su skandali (npr. stopa libora na londonskoj berzi, otimanje depozita iz kiparskih banaka, ogromna korupcija u grčkom poslovnom-političkom sistemu), građani EU zemalja se sve više iseljavaju u Latinsku Ameriku i Afriku (bivše kolonije njihovih zemalja), otvoreno sponzorisanje terorizma u Siriji i Libiji, divljačko ponašanje prema sopstvenim građanima (razbijanje mirnih protesta suzavcima i pendrecima po Grčkoj, Španiji, Sloveniji itd.), kako je to sve moguće u toj “sređenoj Evropskoj Uniji”? Evrofanatizam je najjači u osiromašenoj Srbiji nego u stabilnoj Nemačkoj, zar je to moguće? Ako većina Britanaca i Nemaca misli da treba da izađu iz EU, zašto mi jurimo tamo ko muve bez glave? Svako želi jaku državu i vladavinu zakona i odlične standarde, ali to se može postići i bez EU diktata i ucena.

 3. Nenad kaže:

  E i vas dvojica od gore, i nama vecini u Srbiji je dosta vasih praznih prica “Kosovo je Srbija” i druge smarachine, nosite se svi u …… ……. sa Kosovom i vasim pranjem para preko tog istog Kosova, gotovi ste DSS-ovce i SPC – NEMA VISE PRANJA PARA!

 4. Ma daj kaže:

  Nenad:

  E i vas dvojica od gore, i nama vecini u Srbiji je dosta vasih praznih prica „Kosovo je Srbija“ i druge smarachine, nosite se svi u …… ……. sa Kosovom i vasim pranjem para preko tog istog Kosova, gotovi ste DSS-ovce i SPC – NEMA VISE PRANJA PARA!

  A nije ti dosta mantre i prazne priče kako “Evropa nema alternativu!”??? Kad si lepo takav “evropejac” koji bi predao 15% sopstvene države, 200000 svojih sunarodnika, neprocenjivo kulturno i istorijsko blago, ogromna rudna bogatstva i imovinu, sve to za nekakav fiktivan datum od kojeg nećemo ni koru hleba dobiti, onda me lepo pusti da ti ja ili neko drugi uđemo u stan, otmemo ti 15% kvadrature, nametnemo ti ponižavajuće ucene i uslove uz slabo obećanje da ćeš kroz 15-20 godina možda biti primljen u članstvo skupštine stanara a da u međuvremenu dobrovoljno (tj. pod našim pritiskom) dopustiš da ti prodajemo najskuplje robe i usluge a najlošijeg kvaliteta, da svu tu predpristupnu pomoć od skupštine stanara (EU) razgrabe razne NVO i slična udruženja (garant i ne znaš da tih 100 miliona evra “pomoći” od EU i ne dobije država ili mi građani, već otmu razne Sonje i Borke i tipusi kao Miljenko itd. iz NVO za besmislene projekte, analize, propagandu i elaborate o civilnom društvu), da ti branimo da razmišljaš svojom glavom i da radiš svojom voljom nego da večno trčiš do predsednika kućnog saveta (EU savet) po dopuštenje da pustiš vodu i niz beskrajnih poniženja zarad titule “evropskog stanara”!!!!! Pa hajde, kad si takav “evropejac”, kaži kad možemo da navratimo do tebe da ti omogućimo “evropsku budućnost”? Ja sam tu Evropu/Evropsku Uniju posetio više puta i video sam kako funkcioniše, ne preko medija DS režima, već uživo, kako žive obični građani tih EU zemalja, i svaki mi je lično u poverenju rekao da su živeli bolje pre ulaska u EU i da bi svi glasali na nekom referendumu o izlasku iz te iste EU. Pusti priče sa B92 i iz Blica, proveri kako obični građani u EU žive pa razmisli kako bi tek nama bilo loše. Jer ako u Sloveniji ne mogu da prežive sa platom od 1200 evra (!!!!!!!!!!), kako će tek nama biti sa 250 evra plate a cenama roba i usluga kao u Nemačkoj?! Ja nisam član DSS-a, ali vidim da si ti omađijan pričama o “evropskoj budućnosti”, pa si spreman rođenu zemlju i rođeni narod na Kosovu i Metohiji da napustiš zarad famoznog datuma o početku pregovora za moguće članstvo tek za 20 godina. Pa Turska ima status kandidata kao i mi još od 1970 i neke godine, pa i dalje neće ući pre nas. Obiđi tu famoznu Evropsku Uniju i popričaj sa običnim građanima, pa tek onda mantraj da treba da se odreknemo sopstvene države i naroda zarad EU.

 5. Toma Vojnic kaže:

  Komentari i stavovi Ma daj,u celini u redu.Podržavam svaku reč.Preporučujem političkim partijama/strankama našeg grada  da umesto svakodnevnih izveštaja o dešavanjima u našem gradu,koje upućuju centralama u glavnom gradu-Novom Sadu i najglavnijem gradu-Beogradu,da u potpunosti citiraju oba teksta autora Ma daj.Sa preporukom da stavove ugrade u svoj politički program-Manifest političke partije.A nije na odmet i da silne i preokupirane građanskim slobodama-tušta i tma NVO,barem pročitaju …svaki drugi red….

   

 6. von Minhauzen kaže:

  ha ha, pa zar Evropa već nije u Srbiji? apogotovo u Subotici? Simens, Dunkelmotor,Kalcedonija ,sa Evropskim platama 150 € na mesec sa nešto prekovremenih.

 7. pauk kaže:

  Evropa na standu_

  Hmmm.. nek ostane samo na standu, hvala unapred

OSTAVITE KOMENTAR